Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Helal ürün ticaretinin yüzde 82’sini Müslüman olmayan ülkeler gerçekleştiriyor

Helal ürün ticaretinin yüzde 82’sini Müslüman olmayan ülkeler gerçekleştiriyor
Helal belgelendirme konusunda birliğin sağlanması açısından önemli bir platform olan Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (IHAF) 60 ülkeden bin 250 uzman ve sektör temsilcisini bir araya getirdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ev sahipliğinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen forumda ‘İslam’da helal haram kavramı, helal gıda ticaretinin globalizasyonu, helal belgelendirme, Avrupa perspektifinden helal akreditasyon’ gibi konular işlendi. İki gün süren forumun açılış konuşmasını yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konferansın tek helal sertifikasyon önemli bir girişim olduğunu belirterek, “Helal belgelerin verilmesinde İslam coğrafyasında bir birlikteliğe sahip değiliz.” dedi.

Helal yaşam için Müslüman ülkelerini birlikte hareket etmeye davet eden Bağış, “2020 yılında İslam nüfusunun 2 milyarı geçmesi bekleniyor. Helal ürün ticaretinde 3 trilyon gibi büyük bir hacim var.” şeklinde konuştu. Ayrıca Müslüman ülkelerin helal gıda ticareti hacmindeki başarısızlığını da eleştiren Bakan Bağış, “Helal ürün ticaretinin yüzde 82’sini Müslüman olmayan ülkeler gerçekleştiriyor. Bu ayıp bize yeter.” dedi. Helal belgelendirme, standardizasyon ve akreditasyon alanında yapılan en büyük organizasyon olan IHAF 2013, İslam toplumları arasındaki ‘helal belgelendirme’ veya ‘helal konsepti’ açısından farklı anlayış ve uygulamalara dayalı olan farklı yaklaşımların ortadan kaldırılmasını hedefliyor. ‘Helal yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış bir akreditasyon ile kesintisiz ticaret’ sloganıyla gerçekleştirilen foruma çok sayıda temsilci katıldı. Bakan Egemen Bağış, helal gıda adı altında büyük bir ağ oluşturduklarını ifade etti. Helal gıda belgelendirme ve ticaretinde İslam ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini de kaydeden Bağış, “Hedefimiz D8’i G8 haline getirmektir. Bölge içi ticareti 500 milyarlık bir hacme ulaştırmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

Ayrıca helal gıda alanında İslam ülkelerine düşen payın yüzde 18’lerde olduğunu kaydeden Egemen Bağış, “Bize ait olan bir konu, bize yabancı olan ülkeler tarafından talep ediliyorsa durup aynaya bakmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu. TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ise gıda, ilaç ve kozmetik alanında dünya ticaretinin yüzde 17’sinin Müslüman ülkelerde gerçekleştirildiğini belirterek, “Dünya toplam ticareti 36 trilyon dolar. Bunun 17’si ni  ilaç, gıda ve kozmetik ürünleri kapsıyor. Bu payda Müslüman ülkelere düşen miktarın 3 trilyon dolar olduğu görülüyor.” dedi.

Helal belgelendirme, standardizasyon ve akreditasyon alanında yapılan en büyük organizasyon olan IHAF 2013, İslam toplumları arasındaki “helal belgelendirme” veya “helal konsepti” açısından farklı anlayış ve uygulamalara dayalı olan farklı yaklaşımların ortadan kaldırılmasını hedefliyor. ‘Helal yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış bir akreditasyon ile kesintisiz ticaret’ sloganıyla gerçekleştirilen foruma çok sayıda temsilci katıldı. Forumun açılışında sektör temsilcilerine hitap eden Egemen Bağış, helal gıda adı altında büyük bir ağ oluşturduklarını ifade etti. Helal gıda belgelendirme ve ticaretinde İslam ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini de kaydeden Bağış, “Hedefimiz D8’i G8 haline getirmektir. Bölge içi ticareti 500 milyarlık bir hacme ulaştırmayı hedeflemekteyiz.” dedi. Ayrıca helal gıda alanında İslam ülkelerine düşen payın yüzde 18’lerde olduğunu kaydeden Bakan Bağış, “Bize ait olan bir konu, bize yabancı olan ülkeler tarafından talep ediliyorsa durup aynaya bakmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu. TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ise gıda, ilaç ve kozmetik alanında dünya ticaretinin yüzde 17’sinin Müslüman ülkelerde gerçekleştirildiğini belirterek, “Dünya toplam ticareti 36 trilyon dolar. Bunun 17’si ni  ilaç, gıda ve kozmetik ürünleri kapsıyor. Bu payda Müslüman ülkelere düşen miktarın 3 trilyon dolar olduğu görülüyor.” dedi.

Zaman, 27.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.