Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Cem Uzan’dan Motorola’ya şaka gibi suç duyurusu

Cem Uzan’dan Motorola’ya şaka gibi suç duyurusu

Türkiye’de 8 milyar dolarlık yolsuzluktan aranan Cem Uzan, TMSF ve Motorola’nın kendisini oyuna getirdiği iddiasıyla ABD Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulundu

TMSF’nin yaklaşık 10 yıl önce el koyduğu İmarbank’ta roller değişti.

Hâlen Paris’te yaşayan Cem Uzan, TMSF’nin eski ve yeni başkanları Ahmet Ertürk ve Şakir Ercan Gül ile Motorola Şirketi’nin Türkiye temsilcileri hakkında, “yolsuzluk ve usulsüzlükten” dolayı suç duyurusunda bulundu. Uzan’ın, suç duyurusu dilekçesini ABD Adalet Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan yolsuzluk birimine verildi. Adalet Bakanlığı, iddiaları incelerse, TMSF Başkanları ve Motorola temsilcileri hakkında ABD’de dava açılması söz konusu olacak.

 

DİLEKÇE 14 EKİM’DE VERİLDİ

Uzan dilekçesini, ABD Adalet Bakanlığı’na 14 Ekim 2013 tarihinde verdi. Dilekçede, ABD’nin önde gelen GSM şirketi Motorola’nın, TMSF yöneticileri ile aralarında gizli anlaşma yaptığı öne sürülerek burada”Uzan Grubu ile beş yıl boyunca anlaşma yapmama hükmüne” yer verildiği vurgulandı. TMSF ile Motorola arasında Telsim’in satışından önce yapılan anlaşmanın uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğu vurgulanan dilekçede, Motorola’nın Türkiye’deki yöneticileri ve avukatları ile eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve yeni başkan Şakir Ercan Gül hakkında soruşturma açılması talep edildi. Ayrıca, dilekçede dönemin tahsilat daire başkanı Fethi Çalık hakkında da soruşturma açılmasını istedi.

“MOTOROLA’NIN ALACAĞI YOK”

Dilekçede, Motorola- Telsim ihtilafının, Motorola’dan alınan ekipman ve ticari kredilerle ilgili “ticari” bir ihtilaf olduğu belirtildi. Dilekçede, “Uzan ailesinin hiçbir ferdinin Motorola’dan aldığı bir kuruş para veya kullandığı kredi yoktur. Motorola Telsim Şirketi’nden olan alacağının tamamını Tahsil etmiş ve bir alacağı kalmadığına dair ibraname imzalamıştır” dendi. Dilekçede, Motorola ve TMSF yetkililerinin, kısa adı FCPA olan Foreign Corrupt Practices Act Kanunu’na aykırı davrandıkları belirtilerek, haklarında soruşturma açılması talep edildi. Dilekçe ile birlikte, TMSF ile Motorola arasında yapılan anlaşma metinleri de komisyona sunuldu.

Komisyonun, dilekçede yazılan iddiaları araştırdığı ve iddiaların doğru olduğunun tespit edilmesi hâlinde ise, konuyla ilgili dava açılacağı kaydedildi.

Taraf, 27.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.