Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yunan halkı 2008'e göre yüzde 40 daha fakir

Yunan halkı 2008'e göre yüzde 40 daha fakir
Avrupa'nın borç silmesi, IMF'nin parasal yardımları ve atılan adımlar Yunanistan'da hala etkisini gösterebilmiş değil. Son beş yılda Yunan vatandaşlarının geliri ciddi oranda gerilerken en büyük korku ise işsizlik.

Yunanistan İstatistik Kurumu'na göre harcanabilir gelir ülkenin resesyona girmesınden bu yana üçte bir oranında geriledi.

YARDIMLARA RAĞMEN TOPARLANAMIYOR
Avrupa ve IMF'nin parasal yardımlarına rağmen de henüz  ekonomik büyüme sağlanabilmiş değil.

Ekonomik daralma hane halkını da olumsuz etkiliyor.

YUNAN HALKI SON 5 YILA GÖRE YÜZDE 40 DAHA FAKİR
Ülkede son 5 yılda harcanabilir gelir yüzde 29 oranında geriledi. Bu orana enflayson da eklendiğinde gelirdeki kayıp yüzde 40 seviyesine yaklaştı.

Ancak gelir düşse de beterin beteri var sözü her yerde geçerli.

Yunanistan'da krizin başladığı 2008 yılında işsizlik yüzde 7,8 iken bugün yüzde 28 seviyesine ulaşmış durumda.

Nüfusun 11 milyon olduğu Yunanistan'da krizle birlikte son 5 yılda kamu ve özel sektörde 900 binin üzerinde istihdam kaybı yaşandı.

ntvmsnbc.com, 23.10.2013

Yunanistan fakirleşiyor
Yunanistan beş yılda yüzde 40 oranında fakirleşti. AB Komisyonu Atina'yı idari ve yapısal reformların geciktirilmemesi hususunda uyardı.

Ağır ekonomik kriz ve sıkı tasarruf tedbirleri Yunanları fakir düşürdü. Avrupa İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Yunanistan'da yaşayanlar beş yıl öncesine göre yüzde 40 oranında fakirleşti. Hane halkının kullanılabilir geliri bu yılın ikinci çeyreğinde, 2008 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 29,5 oranında düşük çıktı. Son beş yılın enflasyon ortalaması da hesaba dâhil edildiğinde beş yıllık fakirleşme oranı yüzde 40'ı buluyor.

Devlet iflası tehlikesi yüzünden borç idaresi için yabancı kredi bulamama endişesine kapılan Yunanistan bütçe harcamalarını sürekli kısmış ve vergileri arttırmıştı. Son dört yılda Yunanistan'ın sosyal güvenlik harcamaları yüzde 26 oranında azaldı. Devletin ihtiyaç sahiplerine yaptığı ödemelerin düşmesi, milli gelirin üçte ikisine tekabül eden tüketim harcamaları üzerinde olumsuz etki yaptı. Bu nedenle Gayrı Safi Yurtiçi Hâsıla'nın bu yıl da yüzde dört oranında daralması bekleniyor. Böylece Yunanistan 2008'den bu yana ekonomik gücünün dörtte birini kaybetmiş oldu. En erken 2014 yılında cüzi büyüme kaydedilmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, Atina yönetimini yapısal reformların takipçisi olmaya ve kamu idaresine verimlilik kazandırmaya çağırdı. Brüksel'de yayımlanan Komisyon raporunda yapısal reform ve kırtasiyecilikten arındırılmış kamu idaresinin, ülkenin yeniden büyüme rotasına oturmasının vazgeçilmez şartı olduğuna dikkat çekildi. Euro Bölgesi'ndeki ortakları Yunanistan'dan vergi sisteminin düzeltilmesini ve müteşebbisliğe özendirici idari reformlar yapılmasını istiyor. Büyüme ve istihdamın sadece kredi kaynaklarına ve pazarlara kolayca girebilen ve hızla büyüyüp gelişen işletmelerin yaratabileceğine yer verilen raporda, Yunan halkının geride bıraktığımız yıllarda yaptığı fedakârlıkların sonuçsuz kalmasının yazık olacağı vurgulandı.

dw.de, 22.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.