Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 60 madde iki ruhlu anayasa yaratır

60 madde iki ruhlu anayasa yaratır

Anayasa Komisyonu üyesi Ahmet İyimaya, “Kabul edilen 60 madde içinde mevcut anayasa ile çelişen hükümler var. İki ruhlu anayasa olmaz” dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun mutabakata vardığı 60 maddeyi TBMM’den geçirme önerisine CHP’nin destek vermesi, konuya yeni bir boyut getirdi. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, kabul edilen 60 madde Meclis’ten geçse bile bu maddelerin mevcut anayasaya uygulanması için ayrı bir çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. İyimaya, “Hem yürürlükteki anayasayı koruyacağız hem de 60 maddeyi getireceğiz. Bu anayasa ile kabul edilen 60 madde içinde çelişen hükümler var. Oradaki uyumsuzluğu gidermek için ayrıca bir çalışma yapılması gerekiyor. Aksi takdirde iki ruhlu anayasa olur” dedi.

Ahmet İyimaya, komisyonun kuruluş amacının mevcut anayasanın yürürlükten kaldırılması ve yepyeni bir anayasanın yapılması olduğunu belirterek, “Şimdi Uzlaşma Komisyonu gerçekten anlamlı bir çalışma yaptı, bir birikim ortaya çıktı ama, yeni bir anayasa projesi üretilemedi. Bu bir gerçek” diye konuştu.

İKİ RUHLU İNSAN YAŞAYABİLİR Mİ

Kabul edilen metinleri bir paket haline getirmenin uzlaşma komisyonunun işi olmadığını vurgulayan İyimaya, buna parti yöneticilerinin karar vereceğini söyledi. Meclis’ten geçmesi halinde uzlaşılan maddelerin mevcut anayasaya uyumlu hale getirilmesinin şart olduğunu ifade eden İyimaya şöyle konuştu: “Biz diyelim ki 60 veya 70 maddede uzlaştık. Meclis’ten de geçti. Biz 60 maddeyi niye kabul ettik. Bir anayasa bütününü yapmak için. Ama yürürlükteki anayasayı koruyoruz bir de bunu getiriyoruz. İşte orada uyumsuzluğu gidermek, ayrı bir çalışma yapmak lazım. Yani benim veya bir başka partinin kabul etmesiyle bu iş olmaz. Uyum çalışması gerekir. Aksi takdirde iki ruhlu anayasa olur. Örneğin; Uzlaşma Komisyonu’nun kabul ettiği metinde birinci temel değer insan şeref ve haysiyetine dokunulmazlık, yani yüce insan temeline oturuyor. Ama yürürlükteki anayasaya bakıyorsunuz kutsal devlet veya yüce devlet diyor. O zaman iki ruhlu anayasa olur. İki ruhlu insan yaşayabiliyor mu?”

Uzlaşılan maddelerin anayasaya uyumu için mevcut komisyonun devam edebileceğini belirten İyimaya, “Bunun için birçok yöntem var. Uzlaşma Komisyonu bitmez, çalışır, metodu da, içerik zenginliği de var. Konuya hakim olduğu için bunu aşar” diye konuştu.

Taraf, 19.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.