Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 2013 büyümesi %3,6'ya çekildi

2013 büyümesi %3,6'ya çekildi
Orta Vadeli Program ile 2013 büyümesi yüzde 3,6'ya çekildi

EKONOMİ SERVİSİ - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıklamaya başladığı Orta Vadeli Program ile yüzde 4 olan 2013 büyüme hedefi revize edildi ve yüzde 3,6'ya indirildi. 2014 için olan yüzde 5 hedefinde ise 1 puanlık revizyon var. 2014'te yüzde 4 büyüme hedeflenirken 2015 büyüme hedefi ise yüzde 5 olarak tutuldu. 2016 büyüme hedefi de yüzde 5.

Radikal, 08.10.2013
 
Büyüme tahmini revize edildi, kredi kartında yeni kurallar açıklandı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hükümetin yeni Orta Vadeli Programı'nı açıklıyor. Ali Babacan kredi kartlarında yeni kuralları da açıklarken "ilk yıl için gelirin iki katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek" diye konuştu. Babacan kredi kartında asgari ödemenin de artacağını belirtti

Bu programa göre 2013 için büyüme oranı revize edildi ve büyüme tahmini yüzde 3,6 olarak hedeflendi. 2014 yılı büyüme hedef, yüzde 4, 2015 ve 2016 büyüme hedefi ise yüzde 5 olarak belirlendi. Daha önceki OVP'de 2013 büyüme hedefi yüzde 4'tü. Böylece 2013 büyüme hedefi yüzde 0,4 aşağı çekilmiş oldu.

Yeni Orta Vadeli Program'da enflasyon oranı 2013 için yüzde 6,8 olarak belirlenirken 2014'te yüzde 5,3 2015 ve 2016'da ise yüzde 5 olarak hedeflendi.

Cari açıkğın milli gelire oranında ise Orta Vadeli Program'da yılsonunda yüzde 7.1 tahmin edildi. Bu oran 2014'te yüzde 6.4, 2015'te yüzde 5.9 ve 2016'da ise yüzde 5.5 olarak belirlendi.

EN YÜKSEK KREDİ KARTI LİMİTİ GELİRİN 4 KATI OLACAK
Ali Babacan tasarrufun milli gelire oranının yüzde 12.6 ile tarihin en düşük seviyesinde olduğunu belirtirken "Bu hiç arzu etmediğimiz bir nokta. Tasarruf düzeyi ile cari açık bağlantısı bizim için çok önemli." diye konuştu.

Babacan kredi kartlarıyla ilgili de çok önemli açıklamalarda bulundu. Babacan "kredi karlarında ilk yıl için gelirin iki katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek" diye konuştu. Babacan kredi kartında asgari ödemenin artacağını belirtti.

Babacan bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarının üst üste 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kullanıma kapatılacağını, limit artırımının da yapılmayacağını söyledi.

Babacan bankaların sermaye yeterliliği oranının hesabında kredi kartları vasıtasıyla mal ve hizmet alımı veya nakit olarak kullandırılan krediler ile taşıt kredilerinin risk ağırlığının da artırıldığını söyledi.

TAKSİT SAYISINA SINIR GETİRİLECEK

Babacan şöyle devam ett:

"Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusundaki çalışmalar devam ediyor. Kredi kartlarında uygulanan borç gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletmesi konusunda çalışıyoruz. Konut kredilerindeki asgari peşinat uygulamasının diğer bireysel kredi alanlarına genişletilmesi konusunda da çalışmalar sürüyor.
 

"İHRACAT 2016'DA 200 MİLYAR DOLARI GEÇECEK"
Ali Babacan ihracatın ise Orta Vadeli Program'da 2016'da 200 milyar doları aşarak 202.5 milyar dolara çıkacağının öngörüldüğünü belirtti. İhracat için yılsonu beklentisi 153.5 milyar dolar açıklanırken 2014'te 166.5 milyar dolar, 2015'te ise 184 milyar dolar hedeflendi.

2013 yılı ithalat 251.5 milyar dolar olarak öngörülürken 2014 yılı 262 milyar dolar, 2015 yılı 282 milyar dolar 2016 yılı 305 milyar dolar olarak tahmin edildi.

Ali Babacan Orta Vadeli Program'ın temel önceliklerinin ise cari açığı azaltmak, yurtiçi tasarrufları artırmak, mevcut kaynakları üretken alanlara yönlendirmek, ekonominin verimlilik düzeyini yükseltmeki enflasyonu düşürmek, kamu maliyesinde güçlü duruşu sürdürmek, büyüme ve istihdamı artırmak olduğunu söyledi.

Ali Babacan şöyle konuştu:

"Para, finansal sektör, maliye ve gelirler politikaları eşgüdüm içerisinde yürütülecek. Kamu maliyesi alanında bugüne kadar elde edilen kazanımlar korunacak. Yurtiçi tasarrufların artmasına destek verecek yapısal ve makro ihtiyati tedbirler alınacak.Enerji verimliliği çalışmalarına devam edilecek. Elektrik üretiminde yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına ağırlık verilecek, nükleer güç santrali yatırımları aksatılmadan sürdürülecek, yerli üretim kaynaklara dayalı enerji üretimi artırılacak.

KAYAGAZI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Enerji üretiminde etkinliğin artırılmasının hedeflendiğini belirten Ali Babacan bu alanda yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin hızlanacağını söyledi. Linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetleri azami seviyeye çıkarılacağını belirten Babacan kaya gazı ve diğer yeni teknolojilere yönelik kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütüleceğini belirtti.

YATIRIM İÇİN ARSA SAĞLANACAK
Ali Babacan yatırımların artırılması için yatırımcılara uygun nitelikte yatırım yer tahsisi yapılmak üzere yeterli arsa üretiminin sağlanacağını bunun için Hazine arazileri başta olmak üzere yatırıma elverişli arazilerin envanterinin çıkarılacağını belirtti.

Hürriyet, 08.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.