Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Önce 367 vekil, sonra başkanlık

Önce 367 vekil, sonra başkanlık

AKP, seçim sistemini değiştirerek Meclis’te en az 367 sandalye elde etmek istiyor. Böylece, başta Başkanlık olmak üzere istediği anayasa değişikliklerini kendisi yapacak

AKP, 2015 yılının Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlerde en az 367 milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Böylece anayasa değişikliklerini referanduma sunmaksızın TBMM’den tek başına geçirebilecek güce sahip olmak istiyor.

AKP’nin, TBMM’de en az 367 koltuğa sahip olduktan sonra ilk getirmek istediği düzenlemenin, 2015 seçimleri sonrasına kaldığı belirtilen “Başkanlık sistemi” olduğu ifade ediliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta başında açıklanan Demokratikleşme Paketi’nde seçim sistemine ilişkin yer alan ve hepsinin de AKP’ye yarayacağı ifade edilen “barajsız, dar bölge”, “yüzde beş barajlı, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge” ve “yüzde 10 barajlı mevcut sistemin devamı” şeklindeki üç seçenek tartışılmaya devam ediyor. Konu ile ilgili değerlendirmeleri süren AKP ise, şu an için, özellikle ikinci seçenek üzerinde yoğunlaşmış durumda. Her ne kadar ilk seçeneğin de hâlen masada olduğu dile getirilse de, partide seçim barajının tamamen kaldırılmasına sıcak bakılmıyor.

HEDEF BAŞKANLIK SİSTEMİ

Taraf ’ın edindiği bilgilere göre, AKP, “yüzde beş barajlı, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi” ile milletvekili sayısını artırmayı hedefliyor. AKP’de söz konusu sisteme geçilmesi ve oy oranının biraz daha artırılması durumunda, 2015 genel seçimlerinde en az 367 milletvekili çıkarılabileceği düşünülüyor. Çünkü AKP, TBMM’de en az 367 koltuğa sahip olmak ve böylece, kendi başına anayasa değişikliklerini referanduma götürmeksizin TBMM’den geçirebilecek güce sahip olmak istiyor. Bu kapsamda AKP, ilk olarak ‘“Başkanlık sistemi”ni hayata geçirmek istiyor. Zira yeni anayasa çalışmalarında Türkiye’nin yönetim biçimi ile ilgili olarak “Başkanlık sistemi”ni öneren AKP, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan bir süredir umudunu kesmiş durumda.

YENİ ANAYASA UMUTSUZ

Komisyondan “Başkanlık sistemi” önerisinin çıkmayacağına inanan AKP, söz konusu sistemin 2015 genel seçimlerinin sonrasına kalacağını düşünüyor.

SİSTEM AKP’YE YARIYOR

“Yüzde beş barajlı, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge” seçim sisteminde, her beş milletvekili için bir seçim bölgesi oluşturuluyor. Bu sistem sadece beşten fazla milletvekili çıkaracak illerde uygulanacak. Söz konusu sisteme geçilmesi hâlinde en çok kazanan parti AKP, en çok kaybeden parti ise MHP oluyor. CHP’nin milletvekili sayısındaki düşüş sınırlı kalırken, BDP’deki tablo pek değişmiyor. AKP, yerel seçimlerin hemen ardından seçim önerisini TBMM’den geçirmeyi planlıyor. Şu anda TBMM’deki milletvekili sayısı 327 olan AKP, yeni sistemle milletvekili sayısını en az 367 yapmak istiyor.

Taraf, 07.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.