Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > BDP'de neler oluyor: Demirtaş için 3 senaryo

BDP'de neler oluyor: Demirtaş için 3 senaryo
BDP'de dün basına yansıyan kongre krizinin ardından bugünkü grup toplantısı iptal edildi. Demirtaş'ın haftalık grup toplantısının gerçekleştirileceği saatte Diyarbakır'da basın toplantısı gerçekleştirmesi dikkat çekerken, krize ilişkin senaryolar kulislerde konuşulmaya başlandı.

ANKARA – BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yerel seçimlerden sonra istifa edeceği iddiasının ardından, partinin yeni yasama yılında yapacağı ilk grup toplantısının iptal edilmesi kriz söylentilerine neden oldu. Demirtaş’ın haftalık grup toplantısının gerçekleştirileceği saatte Diyarbakır’da basın toplantısı gerçekleştirmesi dikkat çekerken, krize ilişkin senaryolar kulislerde konuşulmaya başlandı.

PKK’da yaz aylarında yaşanan yönetim değişikliğinin ardından kulislerde BDP’de de bir değişikliğin olabileceği konuşulmuştu. Dün ise ajanslar yerel seçimlerden önce olağanüstü kongre yapılmasını isteyen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın teklifinin parti yönetimi tarafından kabul edilmemesi üzerine yerel seçimlerden sonra eşbaşkanlığı bırakacağı yönünde haber geçti. Bu haber “BDP’de neler oluyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Tüm bunlar tartışılırken, BDP Genel Merkezi bir açıklama yaparak, “Eşbaşkanımız Sayın Selahattin Demirtaş’ın olağanüstü kongre kararı talep ettiği ve bunun kabul edilmemesi üzerine eşbaşkanlığı bırakma kararını partiye ilettiği şeklinde basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.


YAZMAYAN BİLGİYE YALANLAMA
Ancak bu açıklama kamuoyunu tatmin etmedi. Açıklamada yalanlanan “eşbaşkanlığı bırakma kararını partiye ilettiği” yönünde bir bilginin söz konusu haberde yer almaması kafa karışıklığına neden oldu.


ALTERNATİF GRUP TOPLANTISI MI?
Tüm bunlar tartışılırken, BDP’nin yeni yasamla yılında yapacağı ilk Grup toplantısını iptal etmesi partide kriz çanlarının çaldığına işaret olarak kabul edildi. Ardından Demirtaş’ın, haftalık grup toplantısının gerçekleşeceği saatte Diyarbakır’da basın toplantısı yapacağı duyuldu. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Grup toplantısının iptal edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın bugün saat 12.30’da Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyeceğini, bu nedenle grup toplantısının yapılmadığını söyledi. Buldan, Demirtaş’ın basın toplantısında hakkında çıkan haberlerle ilgili açıklamalarda bulunacağını belirtti. Pervin Buldan, Demirtaş’ın daha sonra Diyarbakır’da rahatsızlığı nedeniyle küçük bir operasyon geçireceğini de sözlerine ekledi.


SENARYO 1: DİYARBAKIR’DA KADIN ADAY TARTIŞMASI MI?
Konuşulan bir diğer senaryo ise Diyarbakır ve Demirtaş’ın seçim bölgesi olan Hakkari başta olmak üzere belli kritik illerde kadın aday gösterilmesiyle ilgili tartışma. BDP Kadın Meclisi, yerel seçimlerde 22 önemli il ve ilçeye kadın belediye başkanı adayı gösterilmesi konusunda ısrarcı oldu. Bu ısrar parti içinde gerginliğe neden oldu. Demirtaş ve bazı yöneticiler ise daha dengeli bir dağılım yapılmasını istedi. Ancak KCK yönetimi de Kadın Meclisi’nin önerisine onay verince Demirtaş bu dayatmaya karşı çıktı ve olağanüstü kongre istedi.


SENARYO 2: AYNA TARTIŞMASI MI?
Bu noktada ortaya çıkan bir başka tartışma ise Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP’nin Eşbaşkanı Emine Ayna ile ilgili. Kadın Meclisi’nin, Ayna’nın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olması yönündeki ısrarı üzerine, parti yönetimi “Ayna’nın parti çalışmalarına katılmadığı” gerekçesiyle disiplin kurallarını işletmek istedi. Ancak bu karar parti içinde tartışmalara neden oldu. Parti içi tartışmalar partide krize neden oldu.


SENARYO 3: YEREL SEÇİM DAYATMASI MI?
Haftalık grup toplantısının iptal edilmesinin ardından kulislere çeşitli senaryolar yansıdı. Bu senaryolardan biri de yerel seçimler; BDP’de, “Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ile yerel seçime gitme” kararının partide yarattığı tartışmalar. Öcalan’ın, kendisiyle görüşen BDP Heyetine, yerel seçimlere HDP çatısı altında girilebileceğini söylemesi partide tartışmalara neden olmuştu. Demirtaş ve kendisine yakın olan parti yöneticilerinin, HDP olarak seçimlere girmenin riskli olduğunu savunarak BDP ile yola devam edilmesi gerektiğini savunmuştu. HDK çatısı altında yer alan bazı sol partilerin Mersin’de ittifaka rağmen başka partilere oy vermesi de böyle bir değişikliğin erken olduğuna örnek olarak gösterilmişti. Kriz, “doğuda BDP, batıda HDP adı altında seçime girme” kararıyla aşılmıştı.

Radikal, 08.10.2013

BDP'den Demirtaş açıklaması
Eşbaşkan Selahattin Demirtaş'ın yerel seçimlerin ardından görevi bırakacağına ilişkin haberler BDP Genel Merkezi tarafından yalanladı.

BDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın yerel seçim öncesi olağanüstü kongre talebinin kabul edilmemesi üzerine seçimlerden sonra istifa edeceğine ilişkin haberler yalanladı. 
Genel merkezden yapılan açıklama şöyle:

“Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş’ın olağanüstü kongre talep ettiği ve bunun kabul edilmemesi üzerine eş genel başkanlığı bırakma kararını partiye ilettiği şeklinde basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”


Radikal, 07.10.2013

Selahattin Demirtaş'tan sürpriz karar

Yerel seçimlerden önce olağanüstü kongre yapılmasını isteyen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın teklifinin parti yönetimi tarafından kabul edilmemesi üzerine Demirtaş'ın yerel seçimlerden sonra eş genel başakanlığını bırakacağı öğrenildi.

Ferit ASLAN  - DHA Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından demokratikleşme paketinin açıklandığı 30 Eylül tarihinden bu yana, ortalıkta görünmeyen ve demokratikleşme paketiyle ilgili değerlendirme yapmayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, parti genel başkanlığından ayrılmaya hazırlandığı öğrenildi. DHA muhabirinin BDP kaynaklarından aldığı bilgiye göre, yerel seçimlerden önce olağanüstü kongre yapılmasını isteyen Demirtaş’ın bu teklifi parti yönetimince kabul edilmediği için, seçimden sonra genel başkanlıktan ayrılmaya hazırlandığı belirtildi.

Radikal, 07.10.2013 

BDP'de olağanüstü kongre krizi 
Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) olağanüstü kongre krizi yaşanıyor. Olağanüstü kongrenin yerel seçimden önce yapılmasını isteyen Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın, bu talebinin parti yönetimi tarafından kabul edilmemesi üzerine, seçimden sonra genel başkanlıktan ayrılmaya hazırlandığı öğrenildi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından demokratikleşme paketinin açıklandığı 30 Eylül tarihinden bu yana, ortalıkta görünmeyen ve demokratikleşme paketiyle ilgili değerlendirme yapmayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, parti genel başkanlığından ayrılmaya hazırlandığı öğrenildi. DHA muhabirinin BDP kaynaklarından aldığı bilgiye göre, yerel seçimlerden önce olağanüstü kongre yapılmasını isteyen Demirtaş'ın bu teklifi parti yönetimince kabul edilmediği için, seçimden sonra genel başkanlıktan ayrılmaya hazırlandığı belirtildi.
 
cnnturk.com, 07.10.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.