Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dövizde büyük manipülasyon

Dövizde büyük manipülasyon

Dünya piyasalarını sarsan LIBOR faizi skandalının benzeri İsviçre’de patlak verdi. İsviçre’li yetkililer döviz fiyatıyla anlaşmalı oynadıkları gerekçesiyle UBS ve Credit Suisse’yi inceliyor
 

İngiltere ve ABD’de aralarında dünya devlerinin de olduğu 13 banka üzerinden başlayan LİBOR soruşturması genişliyor. Soruşturmalar son olarak gizli para cenneti İsviçre’ye sıçradı.

İsviçre’deki piyasa düzenleyici kurumu Finma, döviz piyasasında yapıldığı düşünülen manipülasyonlar hakkında inceleme başlattı. Çok kullanılan referans göstergeleri değiştirmeye yönelik hareketlerin incelemeye alındığı soruşturma hakkında yazılı açıklama yapan Finma, “Diğer ülkelerdeki bankaların da olası ilgisi” nedeniyle bu ülkelerin düzenleyici kurumlarıyla ortak çalıştıklarını duyurdu. Soruşturmanın, Haziran’da İngiltere’nin piyasa düzenleyicisi FCA’in döviz kurlarında manipülasyon yapıldığı hakkındaki iddialardan haberdar olduklarını ve konu hakkında bilgi topladıklarını açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

KİME UZANDIĞI BELİRSİZ

İsviçre’nin en büyük bankaları UBS ve Credit Suisse konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınırken. Finma’nın soruşturmasının çapı bilinmiyor. Soruşturmaya yakın kaynakların Wall Street Journal’a aktardıklarına göre, soruşturmanın merkezinde günlük fiyat sabitlemelerini veren ve küresel çapta çok sayıda firmanın kullandığı “fix”ler bulunuyor. En çok kullanılan “fix”ler Londra saati ile 16:00’da açıklanan dolar, euro, yen, frank gibi dövizler için verilen fiyatlar. Günlük 5,3 trilyon dolarlık hacme sahip olan döviz piyasasının yüzde 1 ila yüzde 2’lik kısmı bu “fix”lere göre yapılıyor. Geri kalan büyük hacimse anlık fiyat verileriyle gerçekleştiriliyor. Bazı şirketler ve yatırımcılar “fix”leri muhasebe defterlerinde kullanarak aktif ve pasiflerini fiyatlıyorlar. Konuya yakın kaynaklara göre soruşturmayı yürütenlerin araştırdığı önemli konulardan biri, müşteri emirlerinden önce traderların kendi emirlerini gerçekleştirerek haksız kazanç kazanıp kazanmadıkları.

Dünyayı sarsan soruşturma

DÜZENLEYİCİLERİN döviz piyasasını soruşturması bazı büyük bankaların LIBOR’u manipüle ettikleri gerekçesiyle ceza ödemelerinin ardından geldi. İlk olarak Nisan 2008’de yaşanan bazı kural dışılıklara dikkat çekilmiş, 2010’da ABD yetkilileri, küresel bankaların ve işlemcilerin LIBOR’u manipüle ederek kar sağladıkları konusunda kanıtlar ele geçirmişti. Dört banka, ABD ve İngiliz mahkemeleriyle 2,7 milyar dolarlık ceza için anlaşarak iddiaları bertaraf etti. 7 eski işlemci için dolandırıcılıktan dava açıldı.

Taraf, 06.10.2013
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.