Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > IMF'den TCMB'ye uyarı: Kendinizi toparlayın

IMF'den TCMB'ye uyarı: Kendinizi toparlayın
Bu haber Middle East Real Time bloğundan alınmıştır.

Ahh. Uluslararası Para Fonu'nun ölçülü sözleri dahi Merkez Bankası için oldukça sert bir uyarı niteliği taşıyor. IMF ekonomiye yönelik eleştirisine Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın neredeyse şahlanmış haldeki enflasyonu dizginlemek için öncelikli olarak faizleri arttırması gerektiğini söyleyerek başladı. IMF yıllık ekonomi değerlendirmesinde, hem yüksek kredi büyümesi, hem inatçı şekilde yüksek enflasyon, hem de genişlemekte olan ticaret açığı ve cari açığın özellikle bir haftalık repo faizi olmak üzere pozitif reel faiz gerektirdiğini belirtti. Bunun ardından Merkez Bankası'na sermaye kaçışını durdurmak için döviz rezervlerine çok fazla yaslandığı eleştirisini getirdi. Merkez Bankası bu çabası dahilinde döviz rezervlerinin yüzde 15'inden fazlasını kullanmıştı.

IMF raporunda, "Döviz piyasasına müdahale doğru para politikası duruşunun yerine geçmeyeceği için yetkililer döviz rezervlerinin satışını yalnızca yüksek dalgalanma durumlarına karşı kullanmalıdır," dedi.

Türkiye de diğer gelişmekte olan piyasalar gibi yabancı yatırımcıların paralarını toplu halde çekmesi sonucu para biriminin değer kaybetmesiyle yüksek enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. Fed'in gevşek para politikasını terk edeceğini söylemesinden bu yana yatırımcılar dünya çapında portföylerini yeniden değerlendiriyorlar. Borsa İstanbul geçen aylarda değerinin üçte birini kaybetti, lira dikey düşüşe geçti ve tahvil getirileri iki katına çıktı.

Para biriminin daha fazla değer kaybetmesi ve daha fazla sermaye çıkışının "Türk ekonomisi için büyük bir zorluk" doğuracağını öngören IMF, özellikle ülkenin gelecekte meydana gelecek dalgalanmalarla nasıl baş edeceği konusunda endişeli.

TCMB'NİN POLİTİKASI ÇOK KARIŞIK

IMF'nin son eleştirisi ise belki de en sertiydi: TCMB'nin izlediği politika yapısı çok fazla karışık, çok fazla hedefi var ve esas görevini kaçırıyor.

IMF, "Şu anki sistem yetkililerin ulaşmak istediği enflasyon hedefini yakınlaştırmıyor ve para iletim mekanizmasını zayıflatmış olabilir," dedi.

Özellikle yatırımcılar gelişmekte olan piyasalarda portföylerini ince eleyip sık dokuduğu ve kazandıranla kaybettirenleri birbirinden ayırmaya çalıştığı için IMF bu sistemin piyasalar tarafından giderek daha fazla sorgulandığını ve iletişim politikalarını zorlaştırdığını belirtti.

IMF'den yapılan açıklamada, "Sistemi normal hale getirmek politika anlamında güvenilirliği arttıracak ve ilişkileri yeniden basitleştirecektir," dendi.

wsj.com.tr, 06.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.