Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gül: İslam ile demokrasi arasında bir ikilem yoktur

Gül: İslam ile demokrasi arasında bir ikilem yoktur

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslamiyet ile demokrasi arasında bir ikilem olmadığını söyledi. Gül, “Arap baharı, ‘demokrasi ile İslam bağdaşmaz’ diyen hurafeleri bozan tarihi bir gelişme olmuştur. Demokratik ilerlemeye imkan verecek, siyasal sistemlerin bir anda ortaya çıkışını beklemek de tabi ki hayalcilik olur.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beşiktaş’taki Renaissance İstanbul Bosphorus Hotel’de düzenlenen 4. İstanbul Forumu’nun açılışına katıldı. Açılışa Gül’ün yanı sıra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli de bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Gül, “İslam’la demokrasi arasında bir ikilem yoktur. Zira her inanç ve kültürün kendisinde yer bulabildiği çoğulcu yönetim şekli hangi kökenden gelirse gelsin herkes için caziptir. Tarihte İslam toplumlarının en fazla önem verdiği değerler hak ve adaletin tecellisi, şeffaflık, devlet yönetimine katılım ve istişareleri gibi konular olmuştur. Bu değerler bugün de demokrasinin içini dolduran kavramlardır. Arap baharı, ‘demokrasi ile İslam bahdaşmaz’ diyen hurafeleri bozan tarihi bir gelişme olmuştur. Demokratik ilerlemeye imkan verecek, siyasal sistemlerin bir anda ortaya çıkışını beklemek de tabi ki hayalcilik olur. Hiçbir ülkede hiçbir gecede çoğulcu demokrasiye geçiş beklenemez. Tarihsel gelişim süreci incelendiğinde demokratikleşmenin hızının toplumların kendi koşulları ve iç dinamiklerinin etkilendiği görülecektir. Demokratik sürecin yavaş yavaş olmasına rağmen, kesintisiz olması ve standartlarının yükseliyor olmasıdır önemli olan.” ifadelerini kullandı.

"MISIR’IN BU DURUMU AŞACAĞINA İNANIYORUM"

Mısır’daki sorunlara da değinen Gül, “Suriye örneğinde olduğu gibi meşru hak ve özgürlük taleplerinin şiddet yoluyla bastırılması bir iç çatışma sürecini başlatmıştır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki dönüşüm sürecinde en kritik ülke şüphesiz ki Mısır’dır. Maalesef Mısır’daki demokrasi kesintiye uğramıştır. Yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, Mısır’ın bunu aşacağına inanıyorum. Mısır’ın güçlü ve müreffeh bir ülke olmasını en fazla biz isteriz. Mısır’ın bir an önce demokrasiye dönmesini ve ekonomik olarak kalkınmasının samimiyetle arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Milliyet, 05.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.