Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mısır, tepkileri yatıştırmak için popülist ekonomik önlemlere başvuruyor

Mısır, tepkileri yatıştırmak için popülist ekonomik önlemlere başvuruyor

Cuma günü 4 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Mısır hükümetine karşı gösterilerin ardından, ülkenin ordu destekli liderleri yeni açıklayacakları popülist ekonomik önlemlerle yabancı yatırımcıları ve yardım yapanları uzaklaştırabilir.

Sokaktaki Mısırlı üzerindeki finansal baskılar 2011 yılında Hüsnü Mübarek'in "Ekmek, Özgürlük, Sosyal Adalet" sloganlarıyla devrilmesinden bu yana Mısır'da üç farklı hükümetin görev almasının temel nedeni oldu.

Mevcut yönetim Cuma günü, Temmuz'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin ordu tarafından görevinden alınmasından bu yana yaşanan en büyük hükümet karşıtı gösterilerle karşı karşıya kaldı.

Halkın öfkesini dindirmek için hükümet İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ülkeyi tekrar inşa edilirken kullanılan bir kanunun tekrar yürürlüğe koymak için harekete geçiriyor. Yeni kanuna göre hükümet meyve ve sebzelerin fiyatını yüzde 25'e kadar düşürebilecek.

Şu anki geçici hükümet asgari ücretin artırılması için iki yeni kanun geçirdi. Asgari ücretin artması Mısır'ın bütçe açığının, milli gelire oranının yüzde 11'in altına gerilemesini engelleyecek.

Hükümetin ayrıca Husnü Mübarek döneminde özelleştirilen iki şirketi de tekrar kamulaştıracağı belirtiliyor.

Kamulaştırma da popülist bir karar. Mübarek'in 1990larda ve 2000lerde yaptığı özelleştirmelere halk tarafından karşı çıkılmış, bunların IMF gibi kurumlara verilen tavizler olarak görülmüştü.

Mursi döneminde yetkililer bu şirketlerin tekrar kamulaştırılması için yapılan baskılara karşı koymuş, hükümetin yapması gereken harcamaların bedelinin çok ağır olacağı söylenmişti.

Pazartesi günü Kahire mahkemesi, Mursi'nin başbakanlığını yapan Haşim Kandil'i, mahkemenin kamulaştırma kararına uymadığı gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezasını onadı.

Mursi ve Müslüman Kardeşler yanlıları Cuma günü, Kahire, İskenderiye ve başka şehirlerde sokaklara döküldü. Pazar günü ise başka bir tehlikeli olay yaşanabilir. Ordu yanlıları ve karşıtları Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda gösteri yapmak üzere çağrıda bulundu.

Mısır'da asgari ücret 1200 Mısır pounduna (174 dolara) yükseltildi. Mursi yönetimi sırasında asgari ücret 700 Mısır poundu olarak belirtilmişti.

Mısır'ın geçici hükümeti şu ana kadar bütçenin dörtte birini oluşturan gıda ve yakacak sübvansiyonlarını azaltacağına dair bir sinyal vermedi.

Sebze ve meyvelere fiyat kontrolü uygulanması, IMF'nin ve yardım yapan diğer ülkelerin reform isteklerine aykırı olması dolayısıyla hükümetin vermek istediği mesajı da güçlendiriyor.

Ortadoğu'daki istihdam piyasalarında uzman Stanford Üniversitesi'nden tarih profesörü Joel Beinin, "Eğer IMF ve diğer uluslararası finans kuruluşlarıyla masaya oturmak istiyorlarsa , bunu asla yapamayacaklar" dedi.

"Eğer benim gerçekten bu fiyatlara uymamı bekleniyorsa" diyen bir manav şunu da ekliyor: "Dükkanımı kapatıp eve giderim daha iyi, çünkü karım o kadar az olacak ki emeğime değmeyecek."

wsj.com, 05.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.