Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > SPK'nın yeni taslağı piyasanın kafasını karıştırdı

SPK'nın yeni taslağı piyasanın kafasını karıştırdı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "Piyasa Bozucu Eylemler" Tebliği'nin taslağına görüşe açtı. Tebliğ taslağında yer alan bazı maddeler piyasa oyuncularının kafasını karıştırdı. Gazeteciler için getirilen düzenleme ise olumlu bulundu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "Piyasa Bozucu Eylemler" Tebliği'nin taslağına görüşe açtı.

Tebliğ taslağında yer alan bazı maddeler piyasa oyuncularının kafasını karıştırdı. Özellikle piyasa hakkında yorum ve tavsiyede bulunanlara yönelik getirilmesi öngörülen uygulamalara piyasa oyuncularından tepki geldi.

Tebliğ taslağının 6'ıncı maddesinde "Sermaye piyasası araçları hakkında gazete, televizyon, internet ve benzer nitelikte kitle iletişim araçları kullanarak yorum ve tavsiyede bulunduktan sonra, tavsiyesini değiştirinceye kadar veya her hâlükârda 1 ay içerisinde, alım tavsiyesini verdiği halde satmak ya da satım tavsiye verdiği halde almak piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir" ibaresi tartışma yarattı.

 

Bazı piyasa oyuncuları, bunun uygulamada mümkün olamayacağını, tavsiyenin verilmesinin ardından sermaye piyasalarında şartların çok hızlı gelişmesi nedeniyle tavsiyenin tersi işlemlerin yapılmak zorunda kalınabileceğine işaret ediyor.

"Kağıt üzerinde madde iyi görünmekle birlikte uygulamada bunun mümkün olmayacağını düşünüyorum" diye konuşan Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Atilla Köksal, "Televizyonda piyasaya ilişkin bir yorum bulunduktan sonra tavsiye mi değiştirmek için zamanım yoksa ne olacak?" ifadelerini kullandı. Köksal, maddenin uygulamada analistler ve piyasa oyuncularının yorum ve tavsiyeleri konusunda sıkıntı yaratabileceğini belirten Köksal, "SPK'nın da bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum" dedi.

Piyasa oyuncuları ayrıca tebliğin 5'inci maddesindeki bazı ifadelere de daha fazla açıklık getirilmesi gerektiğini düşünüyor. Buna göre 5'inci maddedeki "Fiyat yükseltici, fiyat düşürücü ve fiyatı sabit tutmaya yönelik işlem yapılması piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir" ifadesinin de daha fazla açıklığa kavuşması gerektiği kaydediliyor.

Hukukçu İbrahim Haselçin ise tebliğ taslağını, kanundaki maddeleri daha fazla netleştirmesi ve açıklığa kavuşturması nedeniyle olumlu buluyor. "Kanundaki bazı tartışmalı ve net olmaya ifadelere açıklık getirilmesi bakımından olumlu" diyen Haselçin, "Madde 5 ile getirilen 1 ay sınırı da bu açıdan olumlu" dedi.

SPK da çalışmanın kanundaki bazı maddeleri daha da netleştirdiğini vurguluyor. The Wall Street Journal'a konuşan bir yetkili, "Taslak, Avrupa Birliği yönergeleri çerçevesinde hazırlandı. Kanunda tartışılan bazı maddelere açıklık getiriyor. Daha rahatlatıcı ifadeler var" dedi.

Tebliğ taslağı gazetecilerin endişelerine ise son veren bir maddeye sahip. Gazetecilerin Sermaye Piyasası Kanunu'na yönelik getirdiği eleştiriler sonrası taslağa bir madde eklendi. 8'inci maddede "Gazetecilerin basın meslek ilkeleri ve etiğine uygun olarak yürüttükleri mesleki faaliyetler, gazetecilerin yaptıkları habere konu yalan, yanlış yanıltıcı bilgilerin yayınlanmış olmasından dolayı doğrudan veya dolaylı olarak haksız kazanç temin etmemeleri şartıyla, piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilmez" dendi.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'inci maddesinde yer alan "Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar" ibaresi gazeteciler tarafından muğlak bulunmuş ve eleştirilere neden oldu.

Haselçin, getirilmesi öngörülen madde ile ilgili gazetecilerin basın özgürlüğü yönündeki endişelerin giderileceğini kaydetti. SPK yetkilisi de basın özgürlüğünü zedelemeden piyasayı korumaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

SPK sözkonusu tebliğe ilişkin görüşleri 5 Kasım tarihine kadar alacak.

 

wsj.com, 04.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.