Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Suriye tezkeresi Meclis'e sevk edildi

Suriye tezkeresi Meclis'e sevk edildi
 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için hükümete verilen izin süresinin 1 yıl süreyle uzatılmasını öngören tezkere, TBMM'ye sevk edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile TBMM Başkanlığı'na gönderilen tezkerede, Suriye'deki ihtilafın, bölgesel ve uluslar arası barış, güvenlik ve istikrara yönelik giderek artan bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Türkiye'nin bu tehdidi her geçen gün daha fazla ve yakından hissettiği aktarıldı. Bugüne kadar Suriye kaynaklı saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 71'e ulaştığı, Türkiye'ye yönelik göç baskısının boyutlarının giderek arttığı aktarıldı. Suriye halkıyla mevcut kardeşlik ve komşuluk hukuku çerçevesinde Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin sayısının 500 bini aştığı, Suriye içinde yerlerinden edilen kişilerin sayısının ise 5 milyona yaklaştığı belirtildi. "Rejimin izlediği şiddet ve zulüm politikaları çerçevesinde her an sınırlarımıza yönelik ve ülkemiz üzerinde baskı oluşturacak daha büyük bir kitlesel göç hareketiyle karşı karşıya kalınması muhtemeldir. Suriye kaynaklı kitlesel göç hareketi de muhtemel sonuçları itibariyle ülkemiz yönünden dolaylı bir tehdit oluşturmaktadır." denildi.

Zaman, 01.10.2013

Rejimin, uluslarası hukuku hiçe sayarak halka yönelik balistik füzeler dahil, ağır silahlar ve ayrım gözetmeksizin havadan yaptığı bombardımanlara ilaveten, kimyasal silahda kullanmaya başladığı, son olarak 21 Ağustos 2013'te Şam'da kimyasal silahlarla yaptığı saldırıda önemli bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bin 400'ü aşkın Suriye vatandaşının hayatını kaybettiğini aktarıldı. Bu saldırının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu, bu hususun 16 Eylül 2013 tarihinde BM tarafından yayımlanan '21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Güta Bölgesinde Kimyasal Silah Kulanımı İddialarına İlişkin Rapor'da da teyiz edildiği kaydedildi.

Suriye rejiminin kimyasal silah da dahil uluslar arası hukuk tarafından yasaklanmış silahları kullanmasının başta Türkiye olmak üzere Suriye'nin komşularına yönelik yakın ve ciddi tehdidi de azami düzeye çıkardığı belirtilen tezkerede, şu ifadelere yer veriliyor: "Suriye'deki gelişmelerin seyri, bu tarz silahların kullanılmasının engellenmesi ve caydırılmasının sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınmasını, ulusal güvenlik çıkarlarımız açısından da zaruret arz eden seviyeye ulaştırmıştır. Gelişmeler Suriye rejiminin ulusalarası normlara aykırı her türlü yönetimi ve silahı kullanabileceği noktaya vardığını göstermektedir. Türkiye, rejimin yapabileceği her türlü saldırıdan ve Suriye'deki belirsizlik ve kaos ortamından en çok etkilenecek ülke konumundadır.

Nitekim, BM Güvenlik Konseyi'nin 27 Eylül 2013 tarihinde kabul ettiği 2118 sayılı Karar da Suriye'de kullanılan silahların uluslar arası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu teyit etmiştir. Yukarıda belirtilen tüm gelişmeler, ulusal güvenliğimize yönelik Suriye kaynaklı açık ve yakın tehdit oluşturan her türlü eyleme karşı, uluslar arası hukuktan kaynaklanan haklarımız doğrultusunda gereken tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Bu mülahazalarla ülkemizin muhtemel tehlikelere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, hadiselerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerkli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4/10/2012 tarihli ve 1025 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararıyla Hükümete verilen izin süresinin 4/10/2013 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatılmasını Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca arz ederim."


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.