Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 87 patrona gizli vergi indirimi

87 patrona gizli vergi indirimi

Büyük şirketlerin vergi borçları ve cezalarının, Maliye tarafından yüzde 90 oranında silindiği Sayıştay’ın 2011 raporuyla ortaya çıktı

Kanal A televizyonunun sahipleri Ahmet Kaya ile Mustafa Kaya’ya ait Elektromed Şirketi’nin, yaklaşık 136 milyon liralık vergi borcunu 6 milyon liraya düşüren Maliye Bakanlığı’nın, aynı yıl 87 holdingin 2.4 milyar liralık vergi borcunu sildiği ortaya çıktı. Maliye’nin, 87 holdingin bilgilerini isteyen Sayıştay denetçilerine ise tepki göstererek, bilgileri denetçilere vermediği belirlendi. Bu gelişme üzerine iki kurum arasında aylarca süren yazışmalar yapıldığı belirlendi.

 

PARA VERMEDİKLERİ” KALMIŞ

Kanal A, Termikel gibi firmaların sahipleri olan Ahmet Kaya ve Mustafa Kaya kardeşlerin sahibi olduğu Elektromed firmasına sağlanan “vergi avantajı”, vergi sistemindeki “merkezi uzlaşma sisteminin” sorgulanmasına yol açtı. Sayıştay Başkanlığı’na bağlı denetçilerin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2011 yılı hesapları ile ilgili yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı, “Taslak Raporda” konuyla ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Raporda, Elektromed şirketinin 136 milyon liralık vergi borcunun yaklaşık 130 milyon lirasının silindiği dönemde, birçok büyük holdinge de vergi avantajı sağlandığı vurgulandı. Rapora göre, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan Merkezi Uzlaşma Komisyonu, aynı yıl içinde toplam 87 büyük mükellefin vergi cezası dosyasını karara bağladı. Söz konusu 87 dosyada, 1.4 milyar lirası ana para, 1.1 milyar lirası da vergi cezası olmak üzere toplam 2.5 milyar liralık bir vergi borcu yer aldı. Uzlaşma komisyonu, mükelleflerle yaptığı görüşmeler sonucunda, 1.4 milyar liralık vergi borcunu sadece 160 milyon liraya, 1.1 milyar liralık vergi cezasını da sadece 1.1 milyon liraya düşürdü. Yani 2.5 milyar liralık vergi borcunun, 2.4 milyar lirası silinmiş oldu. 87 mükellef, faizi hariç olmak üzere yaklaşık 2.5 milyar liralık vergi borcun sadece 161 milyon lirasını ödedi.

KÜÇÜK ESNAFA % 40 İNDİRİM

Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı, vergideki uzlaşma sisteminin tüm mükelleflere eşit şartlarda uygulandığını öne sürüyor. Sayıştay denetçileri, vergideki uzlaşma sisteminin eşit olarak uygulanmadığını da raporlarında ortaya koydular. Raporda yer alan bilgilere göre, 87 büyük mükellefin vergi borcunun yüzde 90’ı silinirken, aynı yıl 117 bin küçük mükellefin vergi borcu için yapılan uzlaşmalarda sadece yüzde 40’lık bir indirim yapıldı. 2010 yılında vergi borcu düşük miktarlarda olan yani esnaf ve KOBİ niteliğindeki 118 bin işletmenin, 249 milyon liralık vergi borcu da uzlaşmaya alındı. Söz konusu uzlaşmada vergi borcunun 145.6 milyon lirası tahsil edildi. Yani uzlaşma tutarı yüzde 58 oranında gerçekleşti. Sayıştay denetçileri, vergi borçları “çerez parasına “ çevrilen 87 mükellefin isimlerini Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan istedi.

SAYIŞTAY’DAN GİZLENDİ

Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı, “ticari sır” diyerek mükellef bilgilerini Sayıştay’a vermedi. Bu durum Maliye ile Sayıştay arasında uzun süre tartışmaya yol açtı. Sayıştay’ın taslak raporunda konuyla ilgili şu değerlendirmeye yer verildi.

“Uzlaşma süreci ile ilgili daha anlamlı sonuçlar çıkarmak ve değerlendirmeler yapabilmek amacı ile GİB yetkilileri ile yapılan görüşmelerde söz konusu uzlaşma tutanaklarından örnekler istenilmiştir. Burada amaçlanan, “Uzlaşmaya konu vergi/ceza” tutarından “Uzlaşılan vergi/ceza” tutarına ne şekilde ulaşıldığını görmek ve bu kapsamda yapılan vergi/ceza tutarını azaltmaya yönelik değerlendirmelerin gerekçelerini anlamaktır. Ancak şifahen ilk yapılan görüşmelerde tutanakların tarafımıza sunulacağı ifade edilmesine karşın, tarafımızca makul bir süre beklendikten sonra konunun tekrar ilgili görevlilerle görüşme yolu ile hatırlatılmasına rağmen, sonraki görüşmelerde vergi mahremiyeti gerekçe gösterilerek tutanaklar tarafımıza sunulmamıştır. Tarafımızca söz konusu bilgi ve belge isteme talebimizin resmiyet kazanması amacıyla GİB’e 16.01.2012 tarih ve 02 sayılı yazı yazılmış ancak bugüne kadar herhangi bir cevap alınamamıştır.”

2011’de de büyük mükelleflere kıyak gibi indirim

RAPORDA, Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun vergi borçlarında yaptığı indirimlerin sadece 2010 yılı ile sınırlı olmadığı ve her yıl aynı tutarda büyük mükelleflere indirimler yapıldığı vurgulandı. Raporda, 2011 yılında da 807.7 milyon liralık vergi tutarının uzlaşma sonunda 82.2 milyon liraya düşürüldüğü kaydedildi.

Taraf, 30.09.2013


Peki indi mi, inmedi mi

Kanal A’nın sahipleri, 130 milyonluk vergi indirimi ortaya çıkınca ‘Vergimiz düşmedi’ diye açıklayamadı, onun yerine Taraf’ı suçladı
 

Zenginliklerini AK Parti döneminde aldıkları belediye ihaleleri ve Ankara’daki davalık doğalgaz sayaçlarını satarak elde eden Mustafa ve Ahmet Kaya’nın Hükümet yanlısı yayın yapan televizyonu Kanal A bile patronlarına yapılan vergi kıyağının arkasında duramadı. Dün Taraf’ın “Koç’a taciz, yandaşa kıyak” manşetiyle resmi belgelere dayanarak yazdığı Elektromed şirketine yüzde 95’lik vergi cezası indirimi, ekonomi dünyası ve kamuoyunun gündemine oturdu. Sıradan vatandaşa ortalama yüzde 40 indirim yapan Maliye’nin, Mustafa ve Ahmet Kaya’ya ait Elektromed şirketinin 136 milyon liralık vergi cezasını uzlaşma yoluyla 6 milyon liraya indirmesiyle yapılan ‘kıyak’, siyasetçilerin de ana gündem maddelerinden biri oldu. CHP ve BDP’den ağır tepkiler geldi.

BİZE DEĞİL PATRONA

Maliye’nin tek kalemde yaptığı yüzde 95’lik vergi indirimi karşısında sessiz kalan Elektromed ve Kanal A’nın da sahipleri olan Mustafa ve Ahmet Kaya kardeşler Taraf’ın konuyla ilgili ısrarlı açıklamalarına karşı sessiz kaldı. Bunun yerine cevap, vergi indirimiyle ilgisi olmayan Kaya kardeşlerin televizyon kanalı Kanal A’dan geldi. Kanal A adına yapılan açıklamada, ısrarla Kanal A’ya vergi kıyağı yapıldı tezinin üzerinde savunma yapıldı. Ancak açıklamada, Kanal A’nın patronları olan Ahmet ve Mustafa Kaya’nın bir diğer şirketleri olan Elektrdomed’in vergi cezasına yüzde 95 indirim yapılıp yapılmadığına ilişkin sorulara cevap verilemedi. Böylece Kanal A bile patronlarına yapılan 130 milyon liralık vergi kıyağının arkasında duramadı.

Kıyak çıkınca panik ve iftira başladı

Patronlarına yapılan vergi kıyağının arkasında duramayan Kanal A yöneticileri açıklamalarında son dönemde Türkiye siyaset, medya ve ekonomisine hâkim olan gerçeklerle bağdaşmayan, hayatın doğal akışına aykırı çamur atma psikolojisinin bir örneği olarak medya tarihine geçecek ifadelere imza attı.

Patronlarının 136 milyon liralık vergi cezasının tek kalemde 6 milyon liraya indirilmesine ilişkin haberi ortaya çıkaran Taraf’ın Ankara temsilcisinin kendilerini tehdit ettiğini ileri sürdü. Türkiye’de Koç Grubu’ndan tirajına göre en az ilan alan gazete olan Taraf’ın, Koç’tan reklam aldığı gerekçesiyle bu haberi yaptığını ileri sürdü. Açıklamada akıl sınırlarını zorlayan şu cümleler de kullanıldı:

“...Kanal A, sokak olaylarının perde arkasını her fırsatta deşifre etmiş, olayların Türkiye’yi hedef alan derin bir provokasyonun parçası olduğunu dile getirmişti. Taraf gazetesi ise eylemcilere açıkça destek vermişti. Koç Grubu da özellikle Divan Otel aracılığıyla sokak olaylarına destek vermekle suçlanmıştı. Divan Otel’e yapılan polis baskınında ortaya çıkan görüntüler de iddiaları doğrular nitelikteydi...

AMAÇ İNTİKAM ALMAK

İşte Taraf, Kanal A’nın sokak olaylarına karşı olan yayınlarıyla ilgili adeta intikam almak istiyor. İlk iftiranın atıldığı tarihe bakıldığında da bu açıkça görülüyor. Kanal A sokak olaylarının başladığı günden itibaren, provokatörlerin ipliğini pazara çıkarmıştı. Kanal A’nın o dik duruşunu bozmaya çalışan Taraf, 24 Haziran’da yani sokak olaylarının sürdüğü dönemde ilk iftira dalgasını yayınlamıştı.”

Taraf, zenginliğini vergi kıyağını açıklamak yerine şizofren iftiralarda bulunan Ahmet ve Mustafa Kaya kardeşlerine ait tüm hukuksal hakkını en kısa ürede kullanacaktır.

Muhalefetten çifte standarda tepki

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve BDP Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Koç Holding’e büyük bir inceleme başlatan Maliye’nin Kanal A’nın sahiplerine ait Elektromed şirketine vergi kıyağı yapmasına tepki gösterdi. Altay, “Hükümet yandaşa ‘balı ye’ diyor, yandaş olmayana ise Maliye’nin ters ve soğuk yüzüyle muamele ediyor’’ dedi.

BDP’Lİ GÜR: BU KABUL EDİLEMEZ

BDP Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür de, “Bir taraftan kendi medyasını, sermayesini yaratacak diğer taraftan da, kendisinden olmayan sermaye çevreleri devlet gücüyle zapturapt altına alacak. Bu kabul edilemez’’ ifadesini kullandı. Gür, şunları söyledi: “Gezi’nin intikamı diyebileceğimiz bir şey bu. Hükümet, Gezi’de neredeyse sarsıldı. Dolayısıyla Gezi’de demokrasi, özgürlük talep eden herkesi hedefine almış durumda hükümet. Beşiktaş’ın Çarşı Grubu, Koç ya da benzeri çevreler hükümetin hedefi haline geliyor birer birer. Bu örneği görülmemiş bir şey. Hükümetin böyle intikam duygularıyla herkese gözdağı vermesi, hükümetin giderek otoriterleşen karakteriyle ilgili. Bir taraftan Türkiye’nin demokrasi isteyen güçlerine saldıracaksın, diğer taraftan senden yana olmayan sermayeyi zapturapt altına alacaksın. Bu da, doğrusu bu hükümetin ne kadar çok demokrat olduğunun, demokrasi konusunda samimiyetinin ölçütüdür.”
 

Taraf, 28.09.2013

Koç’a taciz yandaşa kıyak

200 kişiyle Koç’u inceleyip, Kanal A’nın sahiplerine vergi kıyağı yapan Maliye uygulamaları siyasetin gündeminde
 

Gezi olayları sırasında Divan Oteli’ne sığınanlara kapılarını açtığı için Koç şirketlerine 200 kişilik Maliyeci ordusuyla tarihin en büyük incelemesini başlatan Hükümet sıra kendisine yakın işadamlarına gelince adalet tartısını farklı çalıştırıyor. Maliye uygulamalarındaki çelişkinin son örneği ise bir dönem Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sayaç ihalesini alan Ahmet ve Mustafa Kaya kardeşlere ait bir firmaya yapılan olağanüstü vergi indirimi oldu. Hükümete yakın yayınlarıyla da bilinen Kanal A televizyonunun da sahibi olan Kaya kardeşlerin, Elektromed firmasında inceleme yapan Maliye ekipleri 135.6 milyon liralık vergi kaybı tespit etti. Önce firmaya ceza kesildi. Firma cezaya karşı Maliye’den uzlaşma talep etti. Maliye Bakanlığı’na bağlı Merkezi Uzlaştırma Kurulu firmanın uzlaşma başvurusunu kabul etti. Kurul firma yetkilileriyle görüştü 135.6 milyon liralık cezanın yüzde 95’ini affederek cezayı 5.8 milyon liraya indirdi. Böylece firma yaklaşık 130 milyon liralık vergi cezasından kurtuldu.

VATANDAŞA NEDEN YAPILMIYOR

Maliye’nin yaptığı vergi indirimi oranı tartışmalara neden olurken, Bakanlık uzlaşmanın yasalar çerçevesinde gerçekleştiğini açıklamakla yetindi. Ancak Maliye’nin uzlaşma oranındaki tutarsızlıkları, Sayıştay raporlarına bile girdi. Sayıştay’ın 2011 raporuna göre Maliye Bakanlığı, Kaya kardeşlerin vergi cezasını yüzde 95 oranında indirip büyük bir yükten kurtarırken, sıradan vatandaşa ortalama yüzde 40 indirim yaptı. Sayıştay raporunda bunun nedeni olarak Maliye’nin iki ayrı uzlaştırma organı olduğu, büyük mükelleflere Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaştırma Kurulu’nun baktığı, daha az indirim alan sıradan mükelleflere ise vergi dairelerinin karıştığı belirtildi.

DAVALI SAYAÇLARI SATAN FİRMA

Vatandaşlara ortalama yüzde 40 indirim sağlayan Maliye Bakanlığı’nın vergi borcunu yüzde 95 oranında silerek büyük kıyak yaptığı Elektromed firması, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyunda büyük tartışmalar neden olan ve hakkında tüketicilerin birçok dava açtığı doğalgaz ve su sayaçlarıyla gündeme gelmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle anlaşan Kaya kardeşlerin Elektromed firması, sayaç konusunda tekel olarak tüketicilerin şikâyet ettiği ön ödemeli doğalgaz ve su sayaçlarını satmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Elektromed’in sattığı sayaçlar konusunda Melih Gökçek hakkında 5 ayrı soruşturma açtı. Gökçek bu soruşturma konusunda “Bu bir soruşturma değil, sorgu” açıklaması yapmıştı.

ELEKTROMED’E YAPILAN İNDİRİMİN BELGELERİ

Maliye Bakanlığı’nın, 130 milyon liralık vergi borcunu sildiği Elektromed Firması, ismini Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı doğalgaz sayısı ihalesi ile duyurdu. Kurucusu Mehmet Kaya’nın olduğu şirketin, yaklaşık 20 grup şirketi bulunuyor. Şirketler, Ahmet ve Mustafa Kaya tarafından idare ediliyor. Grubun, şirketlerin başında ise Termikel bulunuyor. Ayrıca, şirket ortakları Kanal A televizyonun da sahibi konumunda. Şirket ortakları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent doğalgaz ihalesinde karşı karşıya geldi. Gökçek, ihalede en yüksek teklifi veren firmaların başında gelen Elekromed firmasının teminatını el koydu. Şirket ise buna itiraz ederek belediye hakkında dava açtı. Böylece Kaya kardeşlerin Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle başlangıçta iyi giden ilişkisi bu ihaleden sonra bozuldu.


Küçük Dilara’nın ölümüne sebebiyet

Maliye’nin yüksek vergi indirimi ve Ankara’daki sayaç tartışmalarıyla gündeme gelen Ahmet ve Mustafa Kaya kardeşlerin ismi, geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da üstü kartonla örtülmüş logar çukuruna düşen 5 yaşındaki kız çocuğu Dilara’nın davasında da gündeme gelmişti. Kaya kardeşlere ait MVM şirketinin İSKİ için açtığı logar çukurundaki ihmal nedeniyle Dilara’nın yaşamını yitirmesine neden olan MVM şirketine dava açıldı. MVM’nin avukatının “Trafiğe kapalı alan. Her yayanın başına bekçi koyamayız” sözleri kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuştu. Mahkeme söz konusu davada iki işçinin tutuklanmasına karar vermişti.


Yargıda abidik gubidik işler

AHMET ve Mustafa Kaya kardeşlerin şirketlerine yapılan vergi cezası indirimini daha önce de belgeleriyle gündeme getiren Taraf’a şaşırtan tekzip kararlarıyla karşı karşıya kaldı. Maliye Bakanlığı’nın kamuoyunda hükümete yakınlığı ile bilinen Kanal A’nın sahibi Kaya kardeşlerin firması Elektromed, Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat ve Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayraklar’ın şirketlerinin vergi cezalarının yüzde 90-95 oranında indirilmesini, “Vergide abidik gubidik işler” başlığıyla sayfalarına taşıdı. Taraf haberinde Sayıştay raporlarına da yer verdi. Bu olayın üzerine hukukçulara da “İnsaf” dedirten bir yargı süreci başladı. Vergi avantajından yaralanan Elektromed şirketi, ilk olarak tekzip için mahkemeye başvurdu. Mahkeme Taraf’ın sunduğu resmi belgelere rağmen tartışmalı bir kararla tekzip talebini kabul etti. Söz konusu karar doğrultusunda, firmanın tekzibi 19 Ağustos tahininde Taraf gazetesinde yayınlandı. Bu yayının ardından Taraf’ın haberinde adı geçen aynı patronlara ait Kanal A’nın sahibi konumundaki KTV, “Bize vergi indirimi olmadı” diye tekzip kararı aldırtmak istedi. Oysa Taraf’ın haberinde zaten KTV’ye indirim yapıldığına ilişkin herhangi bir iddia yoktu. İndirimin Kanal A’yla (KTV) aynı şirketler grubunda yer alan Elektromed’e yapıldığı yazılıydı. Bu gerekçelere dayanarak tekzip başvurusunu inceleyen Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi talebi reddetti. Fakat şirket bu kez, karara itiraz etti. İtiraz kararını ise Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi görüştü. 11. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mehmet Maraş, KTV şirketinin bir belge sunmamasına rağmen, itirazı haklı buldu. Tekzibin yayınlanmasını karar verdi. Söz konusu tekzip bugün gazetemizde yayınlanıyor.

Taraf, 27.09.2013
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.