Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gül'den Suriye uzlaşmasına destek

Gül'den Suriye uzlaşmasına destek
BM Genel Kurulu'nda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ve Rusya arasındaki Suriye uzlaşmasını desteklediğini söyledi. Gül, Suriye krizinin aciliyet gerektirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ABD ile Rusya arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğini belirterek, "Bu anlaşma, somut bir BM Güvenlik Konseyi kararına tahvil edilmelidir" dedi.

Suriye'deki iç savaş ve uluslararası toplumun eylemsizliğine dikkat çeken Gül, bugün karşı karşıya olunan hiçbir meselenin, Suriye'deki durumdan daha fazla aciliyet arzetmediğini kaydederek "Şunu açıkça ifade edeyim: Türkiye, Suriye'nin kimyasal silah stokunun tasfiyesi için ABD ile Rusya arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılamakta ve desteklemektedir. Bu anlaşma, somut bir BM Güvenlik Konseyi kararına tahvil edilmelidir. Bu stok tamamıyla imha edildiğinde, Suriye halkı ve bölge rahat bir nefes alacaktır. Suriye'nin komşusu olarak Türkiye, bu silahların tamamen ve doğrulanabilir şekilde imhasını herkesten daha fazla istemektedir" dedi.

Gül, silahların imha edilmesinin bu silahlarla işlenen suçları unutturamayacağını da ifade ederek sorumluların yaptıklarının hesabını vermesi ve adalete teslim edilmesi gerektiğini savundu. BM Güvenlik Konseyi’ne sert eleştirilen yönelten Gül, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de asli sorumluluğunu yerine getirmedeki başarısızlığı utanç vericidir" dedi.

"Tepki dalgaları normal"

Diğer Arap ülkelerindeki isyanlara da değinen Gül, Ortadoğu'nun son üç yıldır büyük bir sosyal ve siyasi değişim sürecinden geçmekte olduğunu belirterek, 2010 yılında başlayan dönüşüm sürecinin, bölgedeki yüz yıllık statükonun sonunu getirdiğini söyledi.

Değişime karşı tepki dalgaları oluşmasının normal olduğunu ifade eden Gül, "Bununla birlikte Tunus, Libya ve Mısır dahil, bölgedeki gelişmeler geri döndürülemez. Arap halkları da diğer toplumlar gibi çoğulcu toplumlar inşa etmeye eşit derecede muktedirdirler. Ancak bu yeni siyasi sistemlerin bir gecede olgun demokrasilere dönüşmesini beklememeliyiz" diye sözlerini sürdürdü.

İki devletli çözüm

Gül konuşmasında Filistin sorununa da değinerek uluslararası toplumun ısrarlı çağrılarına rağmen Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşimlerin genişletilmeye devam edilmesinin, iki devletli çözüme ulaşma şansını azalttığını ifade etti.

Gül, "ABD'nin himayesinde taraflar arasında başlatılan görüşmeleri memnuniyetle karşılıyor ve güçlü biçimde destekliyoruz. Bu çabaların başarısı, İsrail hükümetinin toprak bütünlüğüne sahip, yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmasını kabul etmesine bağlıdır. Ayrıca, uzlaşmış ve birleşik bir Filistin cephesinin mevcudiyetine de ihtiyaç vardır" diye konuştu.

dw.de, 24.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.