Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kışanak'tan 'demokratikleşme paketi' yorumu

Kışanak'tan 'demokratikleşme paketi' yorumu

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, deemokratikleşme paketini eleştirerek "hazırlanma biçimi eksiktir, problemlidir" dedi.

'Örgütlü Kadınlara Özgür Yarınlar Yaratalım' başlığı ile Şişli Camii önünde toplanan 350 kadın Mecidiyeköy'e kadar yürüdü. Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin düzenlediği yürüyüşe Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) Eş Başkanı Gülten Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Pelvin Buldan ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı.

Türk bayraklı tepki

Şişli Camii önünde toplanmaya başlayan kalabalık, sloganlar atıp Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu pankartlar açtı. Bu sırada Işık Elçin isimli bir vatandaş, Türk bayrağı ile alana geldi. Kadına karşı uygulanan şiddet konusunda kadınların yanında olduğunu belirten Işık Elçin, Abdullah Öcalan'ın bulunduğu pankartların açılmasına tepki gösterdiğini dile getirdi. Elinde Türk Bayrağı ile duran Elçin, çevredeki sivil polisler tarafından engellenerek, eylem yerinden uzaklaştırıldı.

Demokratikleşme paketini eleştiriyoruz

BDP'li Pelvin Buldan, Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel Kürtçe sloganlar atarak, 'Örgütlü Kadınlara Özgür Yarınlar Yaratalım' yazılı pankart eşliğinde Mecidiyeköy'e kadar yürüdü. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Gülten Kışanak, "Bu paketin(Demokratikleşme paketi) hazırlanış biçimini hep eleştirdik, eleştirmeye devam ediyoruz. Eğer bu ülkenin demokratikleşme eksiklerine çare olacak, Kürt sorununun çözümüne katkı sağlayacaksa tartışılarak hazırlanmalıdır. Bu nedenle hazırlanma biçimi eksiktir, problemlidir, eleştiriyoruz" dedi.

Paketi açıkladıklarında göreceğiz

Paketin zamanında hazırlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kışanak, "Bu yaz Meclis tatil yapmayabilirdi. Çalışmalarına bir an önce başlayıp en acil ihtiyacımız olan demokrasi ve barış konusunda parlamentoyu çalıştırmaktan daha doğal bir şey yoktu. Ancak AKP hükumeti bunu da yapmadı. Ne yazık ki, bütün bir yazı heba etti. Ve şimdi kapalı kapılar ardında sadece AKP yönetiminin hazırladığı bir paket var. Bunun içeriğini bilmiyoruz, açıkladıklarında öğreneceğiz." diye konuştu. Kışanak, demokratikleşme paketinin Kürt ve demokrasi sorununu çözmesi gerektiğini belirtti.

Kandil ile öcalan arasında görüş ayrılığı yok

İmralı'dan gelen mesajlarla Kandil'in uyguladığı politikaların uyuşmadığı yönündeki yorumlara ilişkin de açıklamalarda bulunan Eş Başkan Gültan Kışanak, "Hiçbir farklılık yok. Heyetimiz gidip Sayın Öcalan ile toplantılar yapıp geliyor. Biz de her defasında Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu görüşleri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Sayın Öcalan da sürecin gidişinden kaygılı, eleştirileri var. Kandil ile Öcalan arasında görüş ayrılığı söz konusu değildir." dedi.

"Aylardır tek kişinin burnu kanamamıştır"

PKK'nın geri çekilmesine ilişkin ise ateşkesin devam etmesinin bir fırsat olduğunu belirten Kışanak, "Umarım hükumet bu fırsatı değerlendirerek sürecin ilerletilmesine katkı sunacak bir tutum ve yaklaşım içerisinde olur, adımları atar demiştir sayın Öcalan. Bunun dışında Kandil'in de farklı bir tutumu yoktur. Kandil de geri çekilmeyi durdururken ateşkesin, çatışmasızlık halinin devam edeceğini ve bu tıkanıklığın aşılması için adımların atılması konusunda beklentileri olduğunu kamuoyuna ifade etmiştir. Sayın Öcalan da 'Ateş durmuştur. Çatışmasızlık hali temin edilmiştir. Aylardır tek bir kişinin bile burnu kanamamıştır. Şimdi demokratikleşme konusunda adımların atılması zamanı gelmiştir' diye giden heyetimize defalarca söylemiştir." diye konuştu. 
 

cnnturk.com, 22.09.2013

Kışanak: Ulus-devlet özerk modelle tanışmalı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin (GABB) düzenlediği “Barışın İnşasında Yerel Yönetimlerin Buluşması Konferansı”nda konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ulus devlet modelinin artık yerel, yerinden, özerk ve demokratik bir modelle tanışması gerektiğini söyledi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin (GABB) düzenlediği “Barışın İnşasında Yerel Yönetimlerin Buluşması Konferansı”nda konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ulus devlet modelinin artık yerel, yerinden, özerk ve demokratik bir modelle tanışması gerektiğini söyledi. Kışanak, ayrıca anadil ile ilgili referandum yapılmasını ve anadilini kullanmak isteyen illerde eğitimin anadilde yapılmasını önerdi.

GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise bölgede son otuz yılda yerelden evrensele doğru bir demokratikleşme isteği, bir model oluşturma çalışmasının olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerde 15 yıllık deneyimin 9 yılında bulunmayı bir şans olarak gördüğünü anlatan Baydemir, 1930’lu yıllardan kalma mevzuatın, onun getirdiği yürütme biçiminin, merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasındaki vesayet ilişkisinin, halka yerel yönetimler arasına da sirayet ettiğini kaydetti. Yerel yönetimlerin bu nedenle merkezi iktidarı temsilcisi gibi davrandığını vurgulayan Baydemir, ancak bu durumun doğuda farklılaştığını, bölgede büyük bir değişimin dönüşümün yaşandığını belirtti.

Taraf, 22.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.