Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Peki, babaya niye yok

Peki, babaya niye yok

Kadına doğum iznini arttırmayı hedefleyen paket tartışma yarattı: Babaya da aynı izin hakkı verilmezse, işverenler kadın çalıştırmaz

Kadınların hayatını kolaylaştırmak ve doğurmaya teşvik etmek amacıyla hazırlanan yeni paket vatandaşları ikiye böldü. Kimileri düzenlemeyi desteklerken, kimi vatandaşlar da ‘doğum izinleri artırılacaksa babalara da doğum izni verilmeli’ diyor. Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı ücretli doğum iznini 16 haftadan 18 haftaya, ikiz doğumlarda ise 20 haftaya çıkartılması üzerinde çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldığı bir televizyon programında ise bu düzenlemeyle birlikte kadın istihdamı’nın tehlikeye gireceğinden korktuğunu belirtti. Özel sektörde çalışan kadınlar, uzun süreli ücretli izinler yüzünden erkek çalışanların tercih edileceğinden endişeli. Paket gündeme geldikten sonra bazı işverenlerin insan kaynakları sorumlularına “öncelikle erkek çalışanları tercih etmelerini” söyledikleri iddia ediliyor. Ayrıca kadının iş hayatından uzaklaştırılmaması ve patronlar tarafından tercih edilmemesini önlemek için eşleri doğum yapan babalara da doğum izni verilmesini istiyor.


Erkeklerin de doğum izni var

İSVEÇ: İsveç’te eşleri doğum yapan babalar iki ayı ücretli, 13 ay izin hakkına sahip. Ayrıca ailelere çalışamadıkları sürede aylık 3.330 dolar maaş bağlanıyor.

İNGİLTERE: İngiltere’de babalara ise doğum sonrasında 2 hafta ücretli izin hakkı var. Annelerin doğum izinlerini babaya devretmesi halinde ise babalar 26 hafta daha ücretli izin kullanabiliyor.

FRANSA: 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren, birinci çocuklarını dünyaya getiren bir çifte tanınan altı aylık ücretli doğum izni bir yıla uzatılacak.

ALMANYA: Ebeveynlere tanınan ücretli doğum izni süresi 14 hafta. Anne adayları, bu sürenin 6 haftasını doğum öncesinde kullanabilme hakkında sahip.

RUSYA: Rusya’da ücretli doğum izni 140 gün ile 194 gün arasıda değişiyor.
 

Taraf, 22.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.