Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Hükümet 6.000 üyesi olan bir sosyal medya ekibi oluşturdu

Hükümet 6.000 üyesi olan bir sosyal medya ekibi oluşturdu

Gönüllü ekip protestocuların egemenliğiyle bilinen dünyada iktidar partisine destek veriyor

Yeniden hükümet karşıtı protestolarla karşı karşıya kalma tehdidi altında olan iktidar partisi uzun zamandan bu yana protestocuların egemenliğiyle bilinen dünyada varlığını giderek arttırıyor: sosyal medya.

Parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre, AKP halkın sempatisini kazanmak ve eleştirilerle savaşmak üzere 6.000 kişiden oluşan bir sosyal medya ekibi kurdu.

AKP yavaş yavaş genç, teknoloji meraklısı parti üyelerini Ankara'ya getirerek gönüllü "sosyal medya temsilcileri" gibi davranmak üzere sınıflarda eğitime sokuyor.

Bir parti yetkilisinin verdiği bilgiye göre, bu gençler özellikle Twitter ve Facebook FB +6.02% olmak üzere Instagram ve YouTube benzeri paylaşım siteleri üzerinden partinin görüşlerini destekleyecek haber ve görüntüleri paylaşmak bunun yanında internetteki tartışmaları takip etmekle görevlendiriliyor.

 

Kampanyanın organize edilmesinde görevli üst düzey bir parti yetkilisi, "Amacımız olumlu bir siyasi dil geliştirmek, gönüllülere de bunu öğretiyoruz," dedi. Yetkili, "Aynı zamanda muhalefet partiyle ilgili dezenformasyon yarattığında her zaman olumlu bir dil kullanarak geçerli bilgilerle düzeltiyoruz." dedi.

Hükümet gizliliklerini riske atacağını belirterek katılımcıların isimlerini vermeyi reddetti.

Bu girişim ise, Haziran ayında yüz binlerce insanın hem sokaklarda hem de sosyal medyada Recep Tayyip Erdoğan'ın giderek despotlaştığını söyledikleri yönetimine karşı başlattığı protestolarla, 2002 yılından bu yana iktidarda olan AK Parti'nin bu zamana kadarki en büyük meydan okumayla karşı karşıya kalmasının ardından geldi.

"Gezi protestoları" olarak bilinen olaylarda göstericiler Twitter üzerinden organize olmuş, kampanya başlatmış ve hükümetin uyguladığı sansürün atlatılabildiğinin görülmesiyle sosyal medya birçok Türk için ilk kez canlı bir haber kaynağı haline geldi.

Haziran ayındaki protestolar sırasında altı kişi öldü, binlerce kişi gözaltına alındı. Avukatlar ve insan hakları aktivistleri ise bazı gözaltıların atılan tweet'ler ve sosyal medyadaki faaliyetler nedeniyle olduğunu söylüyor.

Gösteriler yazın sonlarına doğru sakinleşti. Ancak yeniden daha küçük çaplı protestolar ortaya çıkmaya başladı ve bazıları seçimler yaklaşırken yeniden şiddetleneceğini düşünüyor.

Uzmanlar, kamuoyu yoklamaları iktidar partisinin önde olduğunu gösterse de, kampanyanın hükümetin gelecek yılki seçimlere kadar sosyal medyayı daha etkin şekilde kullanması gerektiğini anladığı anlamına geldiğini söyledi.

İstanbul Kadir Has Üniversitesi'nden profesör Eylem Yanardağoğlu, "AK Parti Gezi protestoları sırasında yaşanan sosyal medya patlamasına hazırlıksız yakalandı," dedi. Yanardağoğlu, "Şimdi seçimler öncesinde bunu düzeltmek istiyor." şeklinde konuştu.

Twitter'da 3,4 milyon kullanıcısı olan Erdoğan mikro blog sitesine defalarca saldırmış, bir "tehdit" ve tüm yalanların kaynağı olduğunu söylemişti. Bazı bakanlar protestoların devam ettiği süreçte Twitter'a bazı düzenlemeler getireceklerini söylemiş ancak Erdoğan geçen hafta gençliğin "doğruları söyleyeceği" bir platform olabileceğini söyleyerek internet sitesini kendi çıkarları için kullanacağının işaretini vermişti.

Yeni girişimde özellikle hükümet karşıtı protestolar ve sosyal medya kullanımının en fazla olduğu şehirlere yoğunlaşılıyor. Parti, Tüm Türkiye'ye yayılmış temsilcilerin yanında İstanbul'da 1.000, Ankara'da 600 ve İzmir'de 400 temsilci bulunduracak.

Parti yetkilisi, "Kampanya Gezi Parkı protestolarıyla ilişkili değil ancak yerel seçimler ve ardından yapılacak genel seçimlere hazırlanıyoruz," dedi.

 

wsj.com, 17.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.