Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bütçe sekiz ayda 231 milyon lira fazla verdi

Bütçe sekiz ayda 231 milyon lira fazla verdi
 

Maliye'nin açıkladığı rakamlara göre Merkezi Yönetim Bütçesi Ocak-Ağustos döneminde 231 milyon lira fazla verdi.

Maliye Bakanlığı, Merkezi Yönetim Bütçe verilerini açıkladı.

Bütçe Temmuz'da 312 milyon lira fazla, Ağustos'ta 3,15 milyar lira açık verdi. Faiz dışı fazla ise Temmuz'da 7,2 milyar lira, Ağustos'ta 4,39 milyar lira olarak gerçekleşti.

8 AYDA 231 MİLYON LİRALIK FAZLA

Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirleri, 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 17,9 oranında artarak 259,9 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 13,4 oranında artarak 259,7 milyar lira oldu.

Bütçe Ocak-Ağustos döneminde 231 milyon lira fazla verdi. Aynı dönemde faiz dışı falza 37,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Temmuz ayındaki faiz dışı fazla 7,22 milyar lira oldu.

VERGİ GELİRLERİ 216 MİLYAR LİRA

Ocak-Ağustos döneminde vergi gelirleri yüzde 18.6 artarak 216 milyar lira oldu; özelleştirme gelirleri ise 8.3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bu dönemde faiz hariç giderler yüzde 15.2 artarak 222 milyar lira, faiz giderleri de yüzde 4.1 artarak 37.7 milyar lira düzeyinde kaldı.

Sekiz aylık dönemde iç talepteki toparlanmanın etkisiyle ithalat ve tüketime dayalı olan vergilerdeki güçlü tahsilat etkili olurken, ithalden alınan KDV yüzde 29.6, ÖTV'de yüzde 24.1 ve dahilde alınan KDV yüzde 22.4 artış kaydedildi.

2B'DEN 900 MİLYON LİRA GELDİ

Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışlarından ise toplam 900 milyon TL tahsilat yapıldı.

cnbce.com, 16.09.2013

Şimşek: Bütçe açığı hedefin altında kalacak
 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının yıl sonunda OVP hedefinin altında kalacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merki Yönetim Bütçe rakamlarını yaptığı yazılı açıklamada değerlendirdi.

"Bu yıl bütçe oldukça güçlü bir performans sergilemiş ve yılın ilk sekiz ayında bütçe 231 milyon TL fazla, 38 milyar TL ise faiz dışı fazla vermiştir" diyen Şimşek, "Bu gerçekleşme, seçim bütçeleri uygulanacak ve bütçe açığı artacak dedikodularının ne kadar yersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı.

Şimşek, gerçekleşmelerin bütçe açığının yıl sonu için öngörülen 34 milyar TL’nin altında kalabileceği yönünde olduğunu belirtti.

2013 yılı Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 oranında artarak 259,9 milyar TL olduğunu kaydeden Şimşek, "Bütçe giderleri ise gelirlere göre daha düşük bir oranda, yüzde 13,4 oranında artmış ve 259,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir" dedi.

VERGİ VE ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİ ETKİLİ OLDU

Şimşek, "Bu olumlu performansta vergi ve özelleştirme gelirlerinin güçlü seyretmesi etkili olmuştur" ifadelerini kullandı.

Şimşek, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu yılın ilk sekiz ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında artarak 216 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu tabloda, iç talepteki toparlanmanın etkisiyle ithalat ve tüketime dayalı olan vergilerdeki güçlü tahsilat etkili olmuştur. Bu dönemde ithalden alınan KDV yüzde 29,6, özel tüketim vergisi yüzde 24,1, dahilde alınan KDV yüzde 22,4 oranında artmıştır.

Özelleştirme gelirleri de yılın ilk sekiz ayında OVP’de öngördüğümüz 4 milyar TL’nin üzerine çıkarak 8,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

2B’den ise satışların başladığı 15 Nisan tarihinden bu yana toplam 900 milyon TL tahsil edilmiştir. Tahsilatların artarak devam etmesi beklenmesine rağmen, yıl sonunda 2B gelirlerinin bütçede öngörülen 4,8 milyar TL’nin altında kalması muhtemeldir.

Bütçe giderlerinin alt kalemlerin bakacak olursak, ana bütçe giderlerini oluşturan personel harcamaları ile cari transferlerin yılın ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 10-15 aralığında artarak nispeten yüksek seyrettiğini görmekteyiz.

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak üretken yapıyı tetikleyen sermaye gider ve transferlerini yılın ilk yarısından itibaren devreye soktuk. Kamu harcamalarını önceden kullanarak iç talebin canlanmasına ve ekonomik büyümenin hızlanmasına katkı sağladık. Zira geçen hafta açılanan büyüme rakamları da bunu teyid etmektedir.

Yılın geri kalan dört ayına bakacak olursak, ABD Merkez Bankasının para politikasında yapacağı değişiklik ile ortadoğudaki siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde risk oluşturduğunu görmekteyiz. Tüm bu risklere karşı ülkemizde makro-finansal istikrarı korumak adına en önemli çıpamız olan mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz."

cnbce.com, 16.09.2013

Bütçe ağustosta 3.1 milyar lira açık verdi

Bütçe ağustos ayında 3.1 milyar lira açık verdi. Faiz dışı fazla 4.4 milyar lira oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl bütçede güçlü bir performansın sergilendiğini ve gerçekleşmelerin bütçe açığının yıl sonu için öngörülen 34 milyar liranın altında kalabileceği yönünde olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak-Ağustos dönemi bütçe sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Bu yıl bütçe oldukça güçlü bir performans sergilemiş ve yılın ilk sekiz ayında bütçe 231 milyon TL fazla, 38 milyar TL ise faiz dışı fazla vermiştir. Bu gerçekleşme, seçim bütçeleri uygulanacak ve bütçe açığı artacak dedikodularının ne kadar yersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Söylentilerin aksine gerçekleşmeler bütçe açığının yıl sonu için öngördüğümüz 34 milyar TL'nin altında kalabileceği yönündedir" dedi.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 artarak 259.9 milyar TL olduğunu kaydeden Şimşek, "Bütçe giderleri ise gelirlere göre daha düşük bir oranda, yüzde 13.4 oranında artmış ve 259.7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu olumlu performansta vergi ve özelleştirme gelirlerinin güçlü seyretmesi etkili olmuştur. Bu yılın ilk sekiz ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.6 oranında artarak 216 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu tabloda, iç talepteki toparlanmanın etkisiyle ithalat ve tüketime dayalı olan vergilerdeki güçlü tahsilat etkili olmuştur. Bu dönemde ithalden alınan KDV yüzde 29.6, özel tüketim vergisi yüzde 24.1, dahilde alınan KDV yüzde 22.4 oranında artmıştır.

"Özelleştirme gelirleri de yılın ilk sekiz ayında OVP'de öngördüğümüz 4 milyar TL'nin üzerine çıkarak 8.3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir."

Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışların başladığı 15 Nisan'dan bu yana toplam 900 milyon TL tahsil edildiğini kaydeden Şimşek, "Tahsilatların artarak devam etmesi beklenmesine rağmen, yıl sonunda 2B gelirlerinin bütçede öngörülen 4.8 milyar TL'nin altında kalması muhtemeldir" dedi.

Şimşek, ana bütçe giderlerini oluşturan personel harcamaları ile cari transferlerin yılın ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 10-15 aralığında artarak nispeten yüksek seyrettiğini vurguladı.

"Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak üretken yapıyı tetikleyen sermaye gider ve transferlerini yılın ilk yarısından itibaren devreye soktuk" diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Kamu harcamalarını önceden kullanarak iç talebin canlanmasına ve ekonomik büyümenin hızlanmasına katkı sağladık. Zira geçen hafta açılanan büyüme rakamları da bunu teyid etmektedir."

Şimşek, yılın geri kalan dört ayına bakıldığında, ABD Merkez Bankası'nın para politikasında yapacağı değişiklik ile Ortadoğu'daki siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde risk oluşturduğunu ifade ederek, "Tüm bu risklere karşı ülkemizde makro-finansal istikrarı korumak adına en önemli çıpamız olan mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

 
cnnturk.com, 16.09.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.