Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sanayi Bakanı Nihat Ergün: Büyüme rakamı dört dörtlük

Sanayi Bakanı Nihat Ergün: Büyüme rakamı dört dörtlük
Sanayi Bakanı Nihat Ergün bu sabah açıklanan büyüme rakamlarıyla ilgili olarak, "Bizim tahminimiz yüzde 3,9'du. Beklentilerimizin üstünde bir rakam çıktı. Önümüzdeki döneme ilişkin çok iyi bir işaret oldu. Yıl sonu büyüme yüzde 4'ün üzerine çıkabilir" dedi.

ANKARA – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ekonomisinin 2. çeyrekte yakaladığı büyümenin, beklentilerin üstünde çıktığını ve gelecek döneme ilişkin çok iyi bir işaret olduğunu belirterek, büyüme oranını "dört dörtlük bir rakam" olarak nitelendirdi.

Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bakanlık olarak söz konusu dönem için büyüme tahminlerinin yüzde 3,9 civarında olduğunu, piyasada ise yüzde 3,5'lik bir büyüme beklendiğini hatırlatan Ergün, şunları kaydetti:

"Dört dörtlük bir büyüme rakamı, önümüzdeki döneme dair çok iyi bir işaret oldu. Şunu her zaman söylüyoruz; Türkiye ekonomisinin dinamikleri bize bu tür rakamları her zaman ortaya koymaya imkan veriyor. Geçmiş yıllarda da oldu, yani büyüme tahminlerimizin çok üstünde büyüdüğümüz yıllar da oldu. Tabi şimdiki dünya konjonktürü ve içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar böyle değil, yani yüzde 4'lük bir büyüme hedefi koyup da yüzde 8'lik bir büyüme rakamına ulaşmak mümkün değil. Ama Orta Vadeli Program'daki yüzde 4’lük rakam bir ortalama rakamdır, bir ortalama tahmini rakamdır, bir hedeftir, bunun altında, bunun biraz üstünde bir rakama ulaşmak her zaman mümkündür. Çünkü hem dünyadaki gelişmeler hem Türkiye ekonomisinin kendi iç dinamikleri bize bu rakama ulaşma fırsatı her zaman veriyor. Zaten bugün 2. çeyrekte ortaya çıkan yüzde 4,4'lük tabloda Orta Vadeli Program etrafında bir büyüme rakamına yılın sonu itibarıyla ulaşabileceğimizi bize göstermektedir."


‘PANİK HAVASININ KİMSEYE FAYDASI OLMAZ’
Bakan Ergün, dünyadaki gelişmeler veya içerideki bazı gelişmeler karşısında panik havası veya karamsarlık havası oluşturmanın kimsenin menfaatine olmadığını ifade etti. Soğukkanlı bir şekilde gelişmeleri takip etmek gerektiğinin altını çizen Ergün, ekonomik kararlar alınırken soğukkanlı yaklaşımın önemini vurguladı.

Türkiye ekonomisinde üretim çarklarının döndüğünü, ihracatın arttığını belirten Ergün, ihracat pazarlarında ve iç pazarda görülen genişlemenin 2. çeyrek büyüme rakamlarının yüzde 4,4 gibi bir noktaya ulaşmasına imkan verdiğini kaydetti. Ergün, "Bu da bize gösteriyor ki aslında Türkiye Orta Vadeli Program'daki büyüme hedeflerini yakalayabilecek bir sürecin içinde gidiyor. Yani panik yok. Türkiye Orta Vadeli Program'daki büyüme hedeflerine yakın bir noktada. Belki biraz üstünde, belki biraz altında ama o çerçevede onun etrafında dönecek bir noktada yılı tamamlamış olacaktır" ifadelerini kullandı.


‘YÜZDE 4’ÜN ÜZERİNE ÇIKABİLİR’
Yıl sonu büyüme rakamının yüzde 4'ün altında ya da gelişmelere bağlı olarak biraz üstünde de çıkabileceğine dikkati çeken Ergün, yüzde 4'ün biraz altında veya biraz üstündeki tablonun kimse için sürpriz olmayacağını vurguladı.

Bakan Ergün, hane halkı tüketim harcamalarına ilişkin olarak, ertelenmiş olan taleplerin artık yavaş yavaş devreye sokulmaya başlandığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bunu da otomobilden görüyoruz, bunu beyaz eşyadan görüyoruz, bunu diğer tüketim mallarından görüyoruz. Aslında büyümeyi bütün unsurlar birden etkiliyor. Bunu ayrıntısına baktığımız zaman görme imkanına sahibiz. Belki ihracatın ikinci çeyrekteki etkisi ötekiler kadar fazla olmamıştır ama muhtemelen üçüncü çeyrekte daha fazla etkili olacaktır. Çünkü ara malı üretiminde de, ithalatta da bir miktar artış var. İthalattaki artışın da, yatırım mallarındaki artışın da önümüzdeki döneme dair üretimi ve ihracatı artıracağını görüyoruz. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte muhtemelen ihracatın da katkısı büyümeye biraz daha fazla olacaktır. Kuşkusuz iç tüketimin de, ertelenmiş olan tüketimin de devreye sokulmasıyla insanlar daha çok piyasadan mal almaya başladılar ve bunun da üretime katkısı oldu.

Dün sanayi üretimi endeksi açıklandığında baktık ki evet sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde bir artış var. Üçüncü çeyreğin başlangıç ayı itibariyle baktığımızda, hem sanayi üretimindeki artışla hem iç talepteki artışla hem ihracattaki artışla hem kamu yatırımlarındaki artışla birlikte değerlendirildiğinde üçüncü çeyreğin de iyi bir rakamı önümüze koyacağını söylemek mümkün. Üçüncü çeyreğe iyi bir başlangıç yaptık. Bütün unsurlar birden destekliyor büyüme rakamını, iç talep de bu destekleyen unsurlardan bir tanesi."


Radikal, 10.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.