Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yeni rotalarla ticaret hızlanacak

Yeni rotalarla ticaret hızlanacak
Küresel ısınma Asya’dan Avrupa’ya gemi yolculukları için yeni bir alternatif ortaya çıkardı. Kuzey Denizi Rotası adı verilen bu rota sayesinde Çin’den Avrupa’ya gemilerin çok daha kısa sürede ulaşması bekleniyor.

Çin'den bir gemi Avrupa'ya doğru yola çıktığında, kaptan genelde Hint Okyanusu üzerinden Süveyş Kanalı rotasını kullanır. Yüzlerce yıldır kullanılan bu rotayı izleyen bir Çin gemisi, ortalama altı ila yedi hafta arasında Avrupa'ya ulaşmış olur. Ancak artık bu rotaya bir alternatif var.

Çin Ağustos ayında ilk nakliyat gemisini yaklaşık 5 bin 470 kilometrelik Kuzey Denizi Rotası üzerinden Avrupa'ya gönderdi. Çin devletine ait COSCO Grup'un işlettiği yaklaşık 20 bin ton demir malzeme taşıyan yük gemisi Yong Sheng, Şanghay yakınlarındaki liman kenti Taicang'dan 15 Ağustos tarihinde yola çıktı. Geminin Bering Boğazı'nı geçerek 10 Eylül'de Rotterdam Limanı'na ulaşması bekleniyor.

Kuzey Denizi Rotası ile yolculuk geleneksel Süveyş Kanalı rotasına göre 12 gün daha erken tamamlanıyor. İklim değişikliği nedeniyle, artık Kuzeydoğu Pasajı'nı yazları dört ay boyunca kullanmak mümkün. İlk kez 2009 yılında iki gemi Kuzeydoğu Pasajı'ndan geçmişti. 2012 yılında bu rakam 46'ya yükseldi. Çin de ilk kez bir ticaret gemisini ‘geçilmez' olarak bilinen bu rota üzerinden Avrupa'ya gönderdi.

COSCO'dan Cai Meijiang “Bu yol çok daha kısa, dönüş yolu açısından bu büyük bir avantaj. Böylece yakıt kullanımı da azaltılmış oluyor” diyor.

'Gelenksel rota da çok güvenli değil'

Meijiang geleneksel rotanın da çok güvenli olmadığını vurguluyor. Endonezya ile Malezya arasında olduğu gibi, Somali açıklarında da korsan saldırılarının yaşandığına dikkat çeken Meijiang, Mısır'daki siyasi çalkantılardan ötürü Süveyş Kanalı'nın da riskli olduğunu ifade ediyor. Cai Meijiang, gemi taşımacılığı alanında faaliyet gösteren şirketlerin, yüksek petrol fiyatları nedeniyle büyük sorunlar yaşadığını kaydediyor. Yolun kısalmasının sadece taşımacılık şirketlerini değil, ticareti de olumlu etkilemesi bekleniyor.

Hamburg Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ticaret uzmanı Philip Koch ise “Daha iyi planlama yapılıyor. Bu ticaretin canlanmasını sağlayabilir” şeklinde konuşuyor.

Kuzey Buz Denizi'ndeki buzullar erimeyi sürdürüyor. Rusya'nın kontrolündeki Kuzey Denizi Rotası yönetimi, bu sene 400 geminin bölgeden geçişine izin verdi. Amerikalı Meteorolog Mark Serreze gibi uzmanlar, küresel ısınmanın sürmesi ve sıcaklıkların artması halinde, 2030 yazında Kuzey Buz Denizi'nde hiç buzul kalmamış olabileceği tahmininde bulunuyor.

Buzdağları en büyük tehdit

Fakat bu rota tam anlamıyla güvenli de sayılmaz. Her ne kadar yaz aylarında gemiler buradan geçebiliyor olsa da, çok sayıdaki buzdağı yolculuğu tehlikeye sokuyor. Bir yük gemisi Kuzey Buz Denizi rotasına girdiğinde, Rus bir kılavuzun da gemide bulunması gerekiyor. Bazen buz kırıcı eskort gemileri de büyük gemilere eşlik ediyor. Bütün bunlar yolculuğun maliyetini artırırken, geleneksel Güney rotasına karşı bu rotanın avantajlarını da azaltıyor. Sanayiciler bu risklerin farkında. Bu nedenle gemi taşımacılığı şirketlerinin çoğu Güney rotasını tercih ediyor.

Hamburg Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Philip Koch, bu rotanın etkin bir şekilde kullanılabilmesi için birkaç yılın daha geçmesi gerektiği kanaatinde.

Çevre felaketine davetiye

Yalnızca ekonomik açıdan değil, çevre açısından da bazı risklere dikkat çekiliyor. Çevre örgütü Greenpeace uzmanlarından Jörg Feddern, Kuzey Kutbu'nun doğa koruma alanı olmadığını belirterek, bu yüzden petrol taşıyan birçok geminin buradan geçtiği ve bu gemilerin atıklarının çevreye zarar verdiği eleştirisinde bulunuyor. Uzman, buradan geçen bu tür bir geminin bir buzdağına çarpması halinde bir çevre felaketi meydana gelebileceği uyarısında bulunuyor:

“Uluslararası politika, malların güvenli şekilde geçişi ve çevreye verilen zararı asgariye düşürülmesi için doğru çerçeve koşullarının oluşturulmasını sağlamalı.”

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), ‘Polar Code' adındaki bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu yasal düzenlemede, Kuzey Buz Denizi'nden geçmek isteyen gemilerin daha iyi bir altyapı ile donatılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Ancak düzenlemenin en erken 2014 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

dw.de, 08.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.