Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Alkolde 'korsan satış' dönemi

Alkolde 'korsan satış' dönemi
Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme yarın yürürlüğe giriyor. Ancak esnaf bu düzenlemenin korsan satışları tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Yeni düzenlemeye göre, içkiler işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak. Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yasak olacak.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, düzenlemenin büfeci açısından özellikle müşteri kaybı noktasında olumsuz etkileri olacağını öne sürdü.

Uygulamanın haksız rekabete yol açacağını iddia eden Palandöken, "Yandaki meyhane içki satışına devam ederken, büfeci satamayacak" dedi. Özellikle turistik bölgelerde iş yeri bulunan esnafın uygulamadan daha fazla etkileneceğine işaret eden Palandöken, saat 22.00'den sonra içki satın almak isteyen bir turiste durumun izah edilmesinin zor olduğunu öne sürdü.

"Korsan satışlar artabilir"

50 yılı aşkın süredir bakkallık yaptığını ve müşterinin tutulmasının kolay olmadığını bildiğini dile getiren Palandöken, kimi esnafın müşteri kaybetmemek adına korsan satışlar yapabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye'de perakende olarak satış yapan yaklaşık 200 bin nokta bulunduğunu belirten Palandöken, "Bu yerlerin birçoğunun kiraları önceki gelir koşullarına göre yapılmış. Bu açıdan bakıldığında söz konusu yasak bence iyi olmadı" diye konuştu.

Esnaf: "Ciromuz düşecek"

Büfeciler ise uygulamanın başlamasının ardından gelirlerinin ciddi oranda düşmesinden ve başta kira ve vergi olmak üzere birçok giderini karşılayamaz durumda olmaktan çekiniyor.

Ankara'da 10 yıldır içki satışı yapan Taner Karagündostu, şu an işlettiği yerde 3 yıldır bulunduğunu ve kendisine 150 bin liraya mal olduğunu söyledi.
 

Yasağı desteklemesine karşın özellikle uygulama saatini oldukça erken bulduğunu dile getiren Karagündostu, "Ciromuzun yüzde 80'ini akşam 10.00 ile 12.00 saatleri arasında elde ediyoruz. Bu yüzden, yasak, gece yarısından itibaren uygulamaya konulmalı" dedi.

Cirolarında yüzde 50 kayıp yaşamayı beklediğini ifade eden Karagündostu, kira ödemesinin yanı sıra sigortalı işçi çalıştırdığını ve başta kredi borcu olmak üzere bankalara borcu bulunduğunu dile getirdi.

Başkentli bir başka esnaf Ersin Akbaş da kendi dükkanını gece yarısı kapatacak olmasına karşın yine de cirosunun yüzde 20 azalmasını tahmin ettiğini kaydetti. Bir başka büfe işletmecisi Erkan Asiltürk de gelirlerinde azalma beklediklerini ve düzenlemenin başlangıç saatinin gece yarısı olması gerektiğini söyledi.

Hürriyet, 08.09.2013

12 yasak birden
 
Satış 06.00- 22.00 arası yapılabilecek. Tekel bayileri vitrine içki koyamayacak, içki dolapları kapalı veya kuytu bölüme alınacak.

Vatan'ın haberine göre, kamuoyunda tartışmalara neden olan alkol düzenlemesi yarından itibaren yurt genelinde uygulanmaya başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 10 Haziran’da onayladığı alkol yasası ile birlikte yarın akşam 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında Tekel bayii ve marketlerde alkol satışı yapılamayacak.

Düzenlemeler şöyle: - Tekel bayii veya marketlerdeki içki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek.

- Market veya tekel bayiler, alkol içeren ürünleri vitrinlerde halkın göreceği şekilde sergileyemeyecek. İçki dolapları ise işletmelerin kapalı veya kuytu bölümlerine konulacak.

- İçki satan yerler, örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az 100 metre mesafede olması zorunlu olacak. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak. Eski ruhsat sahipleri bu yasaktan etkilenmeyecek.

- Yeni açılacak işletmelerde 100 metre sınırını ihlal eden olursa, ruhsatını üçüncü kişilere devredemeyecek. Mesafe kuralına takılan yerlerin ruhsatları ise sadece anne, baba, kardeş, torun, büyükanne ve büyükbaba gibi akrabalara devredilecek.

- Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Ayrıca televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içki görüntülerine de yer verilemeyecek.

- 18 yaşın altındakilere içki satılamayacak. Reşit olmayanlar bireyler, alkollü içkilerin üretim, pazarlama ve satışında çalışamayacak.

- Alkollü içki markalarının yurtiçinde düzenledikleri festivallere de yasak getirildi. Şarap firmalarının tanıtım gezileri de yapılmayacak. Alkollü içki firmaları şirket adıyla kulüplere sponsor olabilecek. Ancak bira, şarap veya rakı markaları kullanılarak sponsorluk yapılmayacak.

- Otomatik satış makinalarından içki alınamayacak. Bahis oyunlarında içki ödülü yasaklanırken, basın-yayın yoluyla da satış yapılmayacak. Posta yoluyla satış ve gönderim de yasak.

Parkta yasak

- Park, bahçe, piknik alanı, sahil, mesire yerleri, bank ve sokaklarda alkollü içki tüketimi yasak. İçki içilecek yerlerin kararını ise duruma göre illerin valileri belirleyecek.

- Karayolları ve şehiriçi yollardaki tesislerde içki satılamayacak.

- Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti sunulan yerler, stadyum, kapalı spor salonları, eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik-briç salonları, akaryakıt istasyonlarının mağaza-lokanta bölümlerinde alkol satışı yapılmayacak.

- 10 ay içerisinde sigaralarda olduğu gibi içki şişeleri ve ambalajlarının üzerinde “alkol dostunuz değildir, sağlığa zararlıdır” ibaresi konması zorunlu hale getirildi. 10 ayın sonunda üzerinde uyarı yazısı olmayan içki şişelerine el konabilecek.

Milliyet, 08.09.2013 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.