Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gelişen ülke merkez bankalarının kura müdahale yöntemleri

Gelişen ülke merkez bankalarının kura müdahale yöntemleri

İş Yatırım Hazine Müdürü Yasin Demir’in yolladığı araştırma notunda Merkez Bankası’nın sunabileceği sürpriz ürün ya da mekanizmaların neler olabileceğini yazdı.

TCMB daha önce de yaptığı gibi döviz depolarla (mevduat) bankalara geçici döviz likiditesi sunabilir.

Tahvil alımları: TCMB piyasaya daha önce likidite vermek amacıyla Hazine ihraçlarını geri alacağı tahvil alım ihaleleri düzenlemişti, ancak TL likiditesini daha fazla arttıracak bu adımı bu konjonktürde düşünmeyecektir, ancak TL likiditesini azaltacağı bir dolar müdahalesiyle beraber düşünülebilir, piyasa tarafından ikinci el faizlere müdahale anlamını da getireceği için bunu çok düşük bir ihtimal olarak görüyoruz.

Rezerv Opsiyon Katsayısı: bu aslında bir nevi swap anlamına geliyor. TCMB buradaki katsayıyla oynayarak bankaların munzam yükümlülüklerini karşıladıkları altın ve dövizden bir miktarının serbest kalmasını sağlayabilir, bu adım ihtimal dahilinde olmakla beraber sürpriz bir müdahale aracı olmayacaktır.

Zorunlu karşılık oranlarında değişiklik: Bu da sürpriz bir araç olmayacağı gibi Rezerv Opsiyon Katsayısı ile beraber kullanılabilir, ihtimalini düşük görüyoruz.

Jackson’s Hole Toplantısı: Bu toplantı TCMB’nin bir para piyasası aracı olmamakla beraber Merkez Bankası bu toplantılarda FED’in tahvil alımlarında korkulduğu gibi bir tablo olmaması ve/veya ABD 10 yıllık faizlerinin gerilemesi yönünde bir izlenim edinmiş olabilir. Piyasaya karşı güvenli duruşu bu izleniminden kaynaklanıyor olabilir.

Başkan dünkü konuşmasında faiz artışı konusunda çok olumsuz konuştuğu için, bu yöndeki bir adım da bu saatten sonra gerçekten sürpriz olur; ancak kurun gerilemesi (ve enflasyonist etkilerinin azalması) ve piyasalardaki risk priminin azalması konusunda geleneksel bir adım olacaktır.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan gönderdiği araştırma notunda Brezilya Merkez Bankası’nın dolar likiditesinin kuruduğu ve diğer gerektiği zamanlarda müdahale için hangi enstrümanları kullandığını sıraladı.
Dolar satarak müdahale
Dolar Swap satış ihaleleri: Burada temelde bildiğiniz bir swap söz konusu olsa da işleyişi biraz daha farklı. Cupom Cambial adı altında bir kavram var. Bu “enstrüman” nakit olarak anlaşılan bir cross currency swap ve gelecekteki bir Brezilya Real’i ve dolar ödemesinin yerli reel faizi (Selic üzerinden) ile real-dolar paritesi değişimine göre fiyatlanmasını oluşturuyor, ödemeler dolar değil real olarak. Bu swap OTC piyasada Brezilya Merkez Bankası miktar ve vadeye göre girdiği alış satış fiyatları ile işlem görüyor. Aynı zamanda organize borsa BMF’ye de bir future olarak kote olabiliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu piyasada duruma göre BCB tek long real (şu anda olduğu gibi) veya kısa real (real çok değer kazanmışken bir iki sene önce) pozisyonu alan kurum oluyor. Dikkat ederseniz bu işlemler çok derin ve düzgün fiyatlanan bir ortamda yapılıyor.
MB doğrudan vadeli piyasada dolar satıyor: Amaç (en azından 2008’de) aşırı hedge pozisyonu almış kurumların pozisyonlarını azaltmasını sağlamak zayıf hedgeli kurumların üzerindeki baskıyı azaltmak.
Dolar bazlı teminat karşılığında dolar borç vermek (gerekirse FED’den faydalanılıyor)

Hindistan Merkez Bankası da çeşitli yollarla kura müdahale ediyor. Hindistan Merkez Bankası’nın kullandığı araçlar arasında:

Dolar satarak müdahale

Forward piyasasından müdahale: Forward anlaşması, daha ileri bir vakitte alım-satım yapmak üzere yapılan anlaşmadır.

Faiz oranını yükseltmek

Yaptığı varlık alımları yada bir başka deyişle niceliksel genişleme sonucunda artan merkez bankası bilançosu

Sektörel bazda stratejik şirketlere dolar vermek

realtime.wsj.com, 03.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.