Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türk ekonomisinde soğuma sinyalleri

Türk ekonomisinde soğuma sinyalleri

Son yıllardaki parlak büyüme oranları ile göz kamaştıran Türk ekonomisi, zorlu bir dönemle karşı karşıya. Sermaye çıkışının yanı sıra Suriye’deki gelişmeler de beklentilerin kötümserleşmesine neden oluyor.

Türkiye'de geleneksel olarak tasarruf oranları oldukça düşük. Bu, özellikle sermaye arayışındaki şirketler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz oranlarının yükseltilebileceği sinyali vermesinin ardından, yabancı yatırımcılar kalkınmakta olan ülkelerden sermaye çekip, bunu daha güvenli bir liman olarak gördükleri ABD piyasasında değerlendirme eğilimindeler. Bu yüzden, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan piyasalardan hızlı bir şekilde sıcak para çıkıyor. Türk ekonomisine son yıllarda bahar havası yaşatan yabancı sermayenin ülkeden çıkışı Türk şirketlerini kara kara düşündürüyor.
2003 yılından bu yana Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası rekor oranlarda artmış, büyüme rakamları yüzde 10'a kadar yükselmişti. Uluslararası finans krizi de Türk ekonomisindeki yükselişin önünü kesemedi, ta ki 2012 yılına kadar. 2012 yılında Türk ekonomisi yalnızca yüzde 2,2 oranında büyüme kaydetti. Bu seneki ekonomik performans da merakla bekleniyor. Türk hükümeti de 2012 yılında 2013 yılı için öngördüğü yüzde 4'lük büyüme hedefini aşağıya çekerek yüzde 3,2'ye indirmek zorunda kalmıştı.
Öte yandan sermaye kaçışının yanı sıra Suriye'deki savaş ortamı da Türk ekonomisini zora sokuyor. Türk hükümetinin açık bir şekilde Suriyeli muhalifleri desteklemesi, potansiyel yatırımcıyı caydıran bir faktör olarak değerlendiriliyor.

dw.de, 02.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.