Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Merkez’i beklerken: 2.07

Merkez’i beklerken: 2.07

Merkez Bankası Başkanı Başçı, ‘Dövize karşı hücuma geçiyoruz’ açıklamasından sonra müdahale etmeyince dolar 2.07, euro 2.77 TL’yi gördü. Sıcak paranın tehdidi büyüyor

ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımına son vereceği beklentisi, Suriye gerilimi ve Merkez Bankası’nın önceki gün yaptığı açıklamaların ardından yükselişe geçen dolar hızlı artışını dün de sürdürdü. Merkez Bankası’ndan beklenen müdahale gelmeyince dolar 2.07, euro ise 2.77 TL’yle rekor seviyelere çıktı. Gün boyunca dövizdeki hareketin etkisinde kalan alternatif piyasalarda ise kayıplar sürdü ve borsa günü yüzde 0.10 değer kaybıyla 65 bin 452 puandan kapandı. Bono piyasasında ise gösterge tahvilin faizi yüzde 10’da dalgalanmasını sürdürürken kapanış yüzde 9.97 seviyesinde oldu.

Son değer kayıplarının ardından TL’de yılbaşından bu yana dolara karşı kayıp yüzde 16.5’e, euroya karşı düşüş ise yüzde 18.1’e yükseldi. TL, böylece bu yılın en çok değer kaybeden para birimleri arasında ilk üçteki yerini korumuş oldu. Yılbaşından bu yana Türkiye’ye benzer pazarlardan Güney Afrika’nın para birimi Rand yüzde 21, Hint Rupisi yüzde 16.92, Brezilya Reali ise yüzde 16.1 değer kaybetti.

‘FAİZ VER YOKSA KUR ARTAR’

Merkez Bankası’nın “Faiz artımına gitmeden dövize karşı hücuma geçeceği” açıklaması ve buna karşı müdahalede bulunmaması, yabancı yatırım bankası raporlarında da yer buldu. ABD’nin en büyüğü Bank of America Merrill Lynch, TL ve Türk varlıklarında yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın dünkü açıklamaları TCMB’nin TL ile ilgili hamlelerinin arasında faiz artırımı olmayacağını gösterdi. Sonuç olarak TL ve Türk varlıkları baskı altında kalabilir. Cari açık ve dış borç amortizasyonları Türkiye’nin yüzde 3 büyümeyi korumak için aylık 7-8 milyar dolara ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Portföy yatırımlarında çıkışlar olabilir. Yerel yatırımcı döviz alıyor, TL’deki zayıflık ve faizlerde artış, GSYH büyümesi için aşağı yönlü risk oluşturuyor.”

Bir diğer ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın raporunda ise, “TCMB Başkanı Başçı’nın ortaya koyduğu faiz oranlarının enflasyon yüzde 6.2’ye inene kadar faizleri yüzde 6.75’e yakın tutma ve TL’de değer kaybı baskılarını hafifletmek için döviz likidite tedbirleri uygulama şeklindeki yeni stratejisi iyimser varsayımlar altında çalışabilir. Merkez Bankası’nın bu yeni politikası ışığında faiz beklentilerimizi değiştiriyoruz. ABD Doları/TL paritesi için 1.95, 2.0 ve 2.2 olan üç, altı ve 12 aylık tahminlerimize yönelik riskler ise ciddi şekilde yukarı yönlü değişti” dendi.

 

Kur artışı kırılganlık işareti

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kıdemli yöneticilerinden Paul Rawkins, Türkiye ekonomisi hakkında açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Bloomberg News’e konuşan Rawkins, “Kurdaki son yükseliş Türkiye’nin ne kadar kırılgan olduğunu gösterir” dedi. Fon akımında herhangi bir yavaşlamaya karşı ekonominin kırılgan olduğunu dile getiren Rawkins, “Fon akımındaki zayıflamanın büyümeye etkisi olumsuz olabilir” yorumunu yaptı. Öte yandan, Fitch, 26 Eylül’de düzenleyeceği Türkiye’nin Kredi Görünümü 2013 konferansıyla ilgili açıklama yaptı. CNBC-e’ye konuşan Fitch Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay, “26 Eylül’de konferans düzenleneceği bilgisi iki aydır sitemizde duruyordu. Arkasında neden ya da spekülasyon aranmasın” dedi. Kuruluş, Türkiye’nin notunu kasımda BBB-’ye yükseltmişti.

 

Petrol 150 dolara çıkar uyarısı

SURİYE’ye yapılacak olası bir askerî operasyonun petrol arzını olumsuz etkileyerek fiyatlarda artışa neden olabileceği belirtiliyor. Fransız banka Societe Generale’e göre, olası bir saldırının komşu ülkelere sıçraması halinde Irak ve başka bölgelerde petrol üretimi günlük 500 bin ile 2 milyon varil arası düşebilir. Societe Generale’in Petrol Araştırmaları Dünya Başkanı Michael Wittner’a göre, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 150 dolara kadar çıkabilir. Wittner, “Piyasalardaki operasyon beklentisi veya operasyonun başladığı yönündeki manşetler bile fiyatları 5-10 dolar artırarak, 125 dolar sınırına taşımaya yeterli olur” diye konuştu. Wittner, yüksek fiyatların getireceği talep azalması, Suudi Arabistan’ın elindeki yedek stoklar ve tüketici ülkelerin bulundurduğu acil rezervler nedeniyle fiyattaki bu artışın geçici olacağını ekledi. Brent petrol dün 117 dolara kadar çıktı.

 

Suriye müdahalesi altını geriletecek

KÜRESEL piyasalarda işlem gören altının ons fiyatının son beş ayın zirvesine yükselişini değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yatırımcı açısından altın fiyatlarındaki yükselişlerin satış fırsatı olarak görülebileceğini söyledi. Yıldırımtürk, Fed’in parasal genişlemeyle ilgili takvim belirsizliği ve ay sonu kontrat işlemlerinin etkisiyle altın fiyatlarının son beş ayın en yüksek seviyesi olan 1.433,76 dolara yükseldiğini söyledi. Yıldırımtürk, “Altın fiyatının yükselişinde son iki günde Suriye gerginliği etkili olmaya başladı. Suriye gerginliğinin askeri müdahaleye dönüşmesi halinde beklentilerin gerçekleşmiş olması altına satış getirebilir. Suriye’ye askeri müdahale olursa altın fiyatı gerileyebilir” dedi.
 

 

Taraf, 29.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.