Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türk Lirası'nın zor haftası

Türk Lirası'nın zor haftası

Türk Lirası dolar karşısında bir önceki haftaya göre yüzde 2,26 değer kaybetti ve dolar kuru 2 lira gördüğü haftayı 1,9905'ten kapadı. Liranın euro karşısındaki bir haftalık kaybı da yüzde 2,5'u geçti.

ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere gelişen ülke merkez bankaların genişlemeci para politikası nedeniyle gelişmekte olan piyasalara giren sermayeden en çok faydalanan ülkelerin başında gelen Türkiye gelmişti. Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltacağı beklentisi başta olmak üzere, gelişen piyasalardan gelen yavaşlama sinyalleriyle birlikte çıkan sermayeden de en çok Türkiye zarar gördü.

 

Yıl başından bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 11,5 değer kaybetti. Borsa İstanbul'un yıl içi kaybı yüzde 13'ü aşarken, 22 Mayıs'taki zirvesinden de yüzde 27 gerileyerek girdiği ayı piyasasında daha da sert düşüş yaşadı.

Merkez Bankası'nın istisnai günlerde de döviz ihalesi yapacağını açıklaması ve ikinci bir duyuruya kadar her günün istisnai olduğunu ve en az 100 milyon dolarlık satış yapılacağını açıklaması, gerekirse gün içinde bir defaya mahsus olarak ikinci kez döviz satış ihalesi düzenleyebileceğini söylemesi de liranın düşüşüne engel olmadı.

Standard Bank gelişen piyasalar ekonomisti Tim Ash müşterilerine yolladığı notta, "Sorun da burada. Merkez Bankası'nın lirayı ve enflasyonu önemsediğini bilmiyoruz, daha çok şu anki endişesi büyüme olarak görülüyor" diyerek liranın seyrinin kısa vadede belirsiz olacağının altını çiziyor.

Merkez Bankası, liranın sırf son bir ayda dolar karşısında yüzde 4,66 değer kaybetmesine rağmen politika faizinde bir artırıma gideceğinin sinyalini vermedi. Salı günü faiz koridorunun üst bandını yani borçlanma faizlerini sürpriz bir şekilde 50 baz puan artırıp 7,75'e çekse de liradaki değer kaybının önüne geçemedi.

Geçen hafta yapılan toplam 1,050 milyar dolarlık döviz satışı da liranın ateşini düşürmeye yetmedi. Foreks'in haberine göre Ağustos ayında yapılan döviz satım ihalelerinin toplamı da 1,450 milyarı buldu.

Türk Lirası'nda yılbaşından bu yana yaşanan çöküş tahvil faizlerini de etkiledi. Yılbaşında 6,15 olan 2 yıl vadeli gösterge faiz, Mayıs'ta rekor düşük seviye olan 4,79'a indikten sonra yüzde 9,90'a çıkarak Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Türkiye'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yılbaşında yüzde 6,5 seviyelerinden seyretse de geçen hafta yüzde 10 eşiğini aştı.

Türk piyasalarının haftayı kapamasına yakın Merkez Bankası'nın şansı döndü. Dolar kurunun 2 liraya değdiği an ABD'de yeni konut satışı verisinin beklenenin çok altında kalması bir anda doların satılmasına yol açtı. Kötü satış verisinin Fed'in tahvil alımını azaltacağına dair beklentiyi azalttığı için dolar tüm dünyada satış yedi ve lira karşısında da dolar kuru 2 liranın altına çekildi.

 

wsj.com, 24.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.