Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kamu kurumları futbola 401 milyon dolar ödeyecek

Kamu kurumları futbola 401 milyon dolar ödeyecek
Süper Lig’in isim hakkını Spor Toto’nun almasıyla başlayan kamu kurumlarının futbola kaynak aktarması bu yıl rekor kıracak.TRT, PTT, Spor Toto, Ziraat Bankası ve TMSF’nin yönetimindeki Digiturk, Türk futboluna bu yıl 401 milyon dolar para harcayacak.

DIGITURK’ün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) yönetimine geçmesiyle bu sezon kamu kurumlarının Türk futboluna etkisi artmış oldu. TRT, PTT, Spor Toto, Ziraat Bankası ve TMSF’nin yönetimindeki Digiturk, Türk futboluna bu yıl 401 milyon dolar ödeyecek.

LİGE 125 MİLYON DOLAR


2010 yılında Digiturk ve Spor Toto arasında yapılan anlaşmayla ligin isim sponsorluğu için 5 yıllığına 125 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Spor Toto ligin isim hakkı için kulüplere yıllık 25 milyon dolar ödeme yapıyor. 2015 yılına kadar yapılan bu sözleşmenin yanı sıra Spor Toto’nun bazı Anadolu kulüplerinde sponsorluğu da bulunuyor. Şirketin Türk futboluna her yıl önemli bir kaynak ayırdığı tahmin ediliyor.

KUPA BANKALARIN ELİNDE


Süper Lig’den sonra en çok izlenen organizasyonlardan biri olan Türkiye Kupası’nın isim hakkı da 2009 yılında Fortis’ten alınıp Ziraat Bankası’na devredildi. Böylece Ziraat Türkiye Kupası adı altında düzenlenen organizasyon kulüplerin kasasını doldurdu. Türkiye Kupası’nın yayıncı kuruluşu ile yapılan anlaşma gereği kupanın isim hakkı için Ziraat Bankası’nın yıllık 8 milyon dolara yakın ödeme yaptığı belirtiliyor. Böylece sponsorluklar arasında Spor Toto’dan sonra futbola en çok para ayıran kamu şirketi Ziraat Bankası oldu.

TRT’YE PTT DESTEĞİ


2010 yılında Bank Asya’nın elinde bulunan 1’inci Lig’in isim hakkı da PTT’ye devredildi. 1. Lig’in yayın hakkını elinde bulunduran TRT, Bank Asya’nın sponsorluktan çekilmesiyle özel sektörden destek bulamayınca rotayı kamu kurumlarına çevirmişti. PTT, 1’inci Lig’in isim hakkı için yıllık 7 milyon dolara yakın para harcıyor.

LİDER DİGİTURK

Türk futbolunun en önemli markalarından biri olan Digiturk ise 2010 yılında yapılan yayın hakkı ihalesini 321 milyon dolara kazanmıştı. Mayıs ayı sonunda Digiturk’e el koyan TMSF, ise henüz yayıncı kuruluşun satış işlemini gerçekleştirmedi. TRT ise bu ihalede ligin özet görüntüleri için yıllık 40 milyon dolar vermişti.

Avrupa futbolunun geliri 16.9 milyar Euro

DELOİTTE Spor Grubu’nun Futbol Finansmanı Değerlendirmesi raporuna göre Avrupa futbol pazarının geliri 16.9 milyar Euro’yu geçti. Zorlu ekonomik iklime karşın, Avrupa’nın beş büyük ligi olan Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League ve Serie A gelirlerini arttırıyor. İngiliz Premier Ligi 2.5 milyar Euro’luk gelir ile dünya futbolunda lider lig olmayı sürdürürken, Alman Bundesliga Ligi Avrupa futbolundaki 42 bin 100 kişilik ortalama en yüksek katılım ve reklam gelirlerindeki artış ile birleşince ligin gelir sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. İspanya’nın La Liga’sı ise yüzde 5 büyüme ile gelirini 1 milyar 718 milyon Euro’ya çıkardı. İtalya’nın Serie A ligindeki gelir 2010/11 sezonunda 21 milyon Euro artışla 1 milyar 553 milyon Euro’ya yükseldi. Fransa’nın Ligue 1 kulüplerinin gelirleri ise yüzde 3 düşüş ile 1 milyar 40 milyon Euro’ya geriledi.

Endişe etmeyin paralar ödeniyor

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Takımlarımız için endişe edilecek bir durum yok. Digiturk ödemelerini aksatmadan yapıyor. Bizim yönetimimiz döneminde de temmuzda yüklü miktarda bir taksit vardı onu da ödedik. Bundan sonraki süreçte de satmazsak taksitlerin ödenmesi devam edecek. Digiturk’ü, Çukurova Grubu’nun borçlarının ödenmesinde en önemli şirket olarak görüyoruz.”

Beşiktaş’a şartlı sponsorluk

TÜRK futbol tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmalarından birine imza atmak üzere olan Beşiktaş ve Vodafone “profesyonel” bir sözleşme yapacak. Bu sözleşmede Türk futbolunun pek de alışık olmadığı maddeler yer alacak. Kulüp ve Vodafone’dan aldığımız bilgiye göre, sözleşmede öne çıkan maddelerden bir kaçı şöyle: “Kulübün kurumsal kimliği sağlam bir yapıya kavuşturulacak. Sponsordan gelecek paranın kullanım şekli, altyapı yatırımları üzerine yoğunlaşacak. Organizasyon ve etkinliklere şirketin belirlediği kurallara göre katılım sağlanacak.”

150 MİLYON DOLAR GELECEK


Beşiktaş’a 10 yılda 150 milyon dolara yakın para aktaracak olan Vodafone’nun Türk futbolunun pek de alışık olmadığı bu maddeleri kabul ettirmesi de kolay olmadı. Aylardır süren görüşmeler ve toplantılarda artık sona gelindi. Beşiktaş ve Vodafone önümüzdeki hafta bu sözleşmeye imza atacak. Uluslararası standardı olan bir sponsorluk sözleşmesi de böylece ilk defa Türk futboluna kazandırılmış olacak.
Vodafone, sözleşmedeki maddelerin uygulanması ve Beşiktaş’ın başarısına bağlı olarak anlaşmayı 5 yıl daha uzatabilecek. Beşiktaş ile yapılan anlaşmaya göre uluslararası arenada elde edilecek her türlü başarı ödüllendirilecek. Böylece kulübün kasasına giren para da artacak. Taraftar ve marka ilişkisi de futbol maçlarından önce düzenlenecek etkinliklerle kalıcı hale getirilecek. Maç öncesi organizasyonlarda da Vodafone markası öne çıkarılacak.

Hürriyet, 18.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.