Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Fitch’e göre Türkiye riskli ülke

Fitch’e göre Türkiye riskli ülke

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeyi azaltmasına ilişkin endişelerin olduğunu belirtti
 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeyi azaltmasına ilişkin endişelerin olduğunu belirtirken, mevcut durumun bazı hassas ülkeler ve kurumsal krediler üzerine yoğunlaşsa da bu piyasalarda yaygın kredi sıkıntısına yol açmasının muhtemel olmadığını bildirdi.

Fitch’in yayımladığı çeyrek dönem yatırımcı güveni araştırmasında, son on yılda kredi esaslarındaki gelişmenin, gelişen piyasaları likidite şokuna karşı geçmişte olduğundan daha çok dayanıklı hale getirmesi gerektiğine vurgu yapıldıktan sonra, “Ancak bazı gelişmekte olan piyasalar, geniş dış finansman ihtiyacı ve düşük yabancı rezerv tamponları ve yüksek kaldıraç gibi faktörler nedeniyle sermaye akışındaki oynaklıklara ve yüksek faiz oranlarına karşın daha kırılganlar” ifadeleri kullanıldı. Fitch, 11 temel gösterge üzerinden yaptığı değerlendirmede, Macaristan, Jamaika, Lübnan, Moğolistan, Türkiye ve Ukrayna’nın risk teşkil eden en azından 3 olumsuz göstergeye sahip olduğunu kaydetti.

Taraf, 14.08.2013

Fitch'ten piyasalara Fed uyarısı
 
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi azaltmasına ilişkin endişelerin olduğunu belirtirken, mevcut durumun bazı hassas ülkeler ve kurumsal krediler üzerine yoğunlaştığını ve gelişmekte olan piyasalarda yaygın kredi sıkıntısına yol açmasının muhtemel olmadığını bildirdi.

Fitch'in yayımladığı çeyrek dönem yatırımcı güveni araştırmasında, Avrupa Birliği (AB) yatırımcılarının Fed'in parasal genişlemeyi azaltmasına ilişkin endişelerinin olduğu belirtilirken, mevcut durumun bazı hassas ülkeler ve kurumsal krediler üzerine yoğunlaştığı ve gelişmekte olan piyasalarda yaygın kredi sıkıntısına yol açmasının muhtemel olmadığı kaydedildi.

Avrupalı yatırımcıların, Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmasının gelişen piyasalardaki likiditeye etkileri konusunda endişelerinin olduğu belirtilen raporda, "Bu endişelerin en hassas ülkeler ve kurumsal krediler üzerine yoğunlaştığını düşünüyoruz ve gelişmekte olan piyasalarda yaygın kredi sıkıntı muhtemel değildir. Ankete katılanların üçte ikisi parasal genişlemeyi azaltma zamanlamasının yılın geri kalanı için gelişmekte olan ekonomilerde sermaye giriş çıkışında volatilite endişesi beklediği görüşünde. Ankete katılanların yüzde 21'i gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışının artan politik risk sebebiyle azalacağını dile getirdi.

Likidite konusunda endişeli olan üçte ikilik kısım, gelişen piyasalar için temel kredi koşullarının bozulacağını düşünüyor. Gelişmekte olan ülke kredileri hakkındaki görüşleri eşit miktarda aşağı yönlü" denildi.

Raporda, "Fitch son on yılda kredi esaslarındaki gelişmenin gelişen piyasaları likidite şokuna karşı geçmişte olduğundan daha çok dayanıklı hale getirmesi gerektiğine inanıyor. Ancak bazı gelişmekte olan piyasalar, geniş dış finansman ihtiyacı ve düşük yabancı rezerv tamponları ve yüksek kaldıraç gibi faktörler nedeniyle sermaye akışındaki oynaklıklara ve yüksek faiz oranlarına karşın daha kırılganlar" ifadeleri kullanıldı.

Fitch, 11 temel gösterge üzerinden yaptığı değerlendirmede, Macaristan, Jamaika, Lübnan, Moğolistan, Türkiye ve Ukrayna'nın risk teşkil eden ya da gergin seviyelerde bulunduğunu gösteren en azından 3 olumsuz göstergeye sahip olduğunu kaydetti.

Milliyet, 13.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.