Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye hem grafik hem yazıyla alkol uyarısı yapan tek ülke oldu

Türkiye hem grafik hem yazıyla alkol uyarısı yapan tek ülke oldu
TAPDK yönetmeliği ile Türkiye alkollü içecek şişelerinde uyarı olarak hem yazı hem de grafiği aynı anda kullanan ilk ülke oluyor. Uyarıların boyutu şişelerdeki etiketlenebilir alanın %20'si ile 60'ı arasında

Alkollü içecek şişelerine gelecek olan uyarı

TAPDK, alkollü içkide uyarı mesajlarının ebatlarını belirledi. Buna göre söz konusu içkilerin ambalajları üzerinde artık üç uyarı birden yer alacak. Sektörden konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Türkiye şişelerinde uyarı olarak hem yazı hem de grafiği aynı anda kullanan ilk ülke olacak. Uyarıların boyutu şişelerdeki etiketlenebilir alanın yüzde 20'si ile yüzde 60'ı arasında yer kaplayacak. Şişe küçüldükçe logonun etiketlenebilir alanda kapladığı yer oranı büyüyecek. Öyle ki şirketler bazı şişelerde uyarıyı sığdırabilmek için çağrı merkezi numaralarını kaldırıp logolarını küçültmek zorunda kalacak. Uygulama 10 ay sonra başlıyor.

Dünyada da alkollü içecekleri üzerinde uyarı uygulamalarının olduğunu, ancak bunun çoğunlukla yasadan çok gönüllü işbirliği çerçevesinde kararlarla sağlandığını dile getiren sektör yetkilileri "ABD'de sadece yazı var. 'Aşırı alkol zarar verir' uyarısı dışında bir grafik yok. Tayland bu konuda resimli uyarı kararı aldı. ancak uygulanamadı. Fransa'da ise hamile kadın logosu zorunlu. Şu anda hem grafik hem yazı ile uyaran tek ülkeyiz" diyorlar.

Dünyada yazı ile uyarıların da daha bilimsel olduğunu "Alkol dostunuz değildir" cümlesinin bu açıdan da dünyadaki uygulamalarından ayrıştığını savunan yetkililer "Dünyada aşırı alkol tüketimi konusunda daha bilimsel uyarılar var. Örneğin kadın ve erkek için belirli rakamsal uyarılar yer alıyor. Ancak Türkiye'deki uyarı bu açıdan bilimsel değil" diye konuştular.

BOYUT ETİKETLENEBİLİR ALANIN %60'INA ULAŞIYOR

Yasa'da 'Grafik ya da yazıyla uyarı' denilmesine rağmen yönetmelik ile TAPDK'nın bunun üzerine çıktığını savunan sektör yetkilileri şöyle devam etti: "Yasada 'Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak' deniliyor. Ancak yönetmelik ile bu genişletilmiş. Burada hem yazı hem de grafik uygulaması yasanın öngördüğünden fazla. Bu Dünya Ticaret Örgütünü rahatsız edebilir. Çünkü etiketlenebilir alanımızın büyük bölümü yok oldu. Dünyada bu uyarılar için öngörülen alan yüzde 30'larda. Bizde ise şişeye göre etiketin yüzde 60'ı uyarı olabilecek"

Firmalar şimdi bu yeni yönetmelikle ilgili itiraza hazırlanıyor. Ancak görüştüğümüz firma temsilcileri arasında itiraz sonucu bir değişim olacağını öngören yok. Dünya Ticaret Örgütü'nün devreye girmesi durumunda sürecin uzun süreceğini ifade eden yetkililer, "Bunda da ancak ülkeye para cezası kesilir. Ama uygulama değişmez. Üstelik Türkiye için 'Ticaretin önüne kısıt koyuyor' denmesi iyi olmaz" diyorlar.

Yeni uygulama ile küçük etiketler büyüyecek. Bu da üretimde şişenin üzerinde küçük etiketler basan paletleri boşa çıkartacak. Orta büyüklükte alkollü içecek üreticileri daha büyük etiketler yapıştıran paletler için 1.5-2 milyon Euro'luk palet yatırımı yapacak. Cam baskılı şişelerde ise şimdilik uyarı sadece iki renk olduğu için ek bir maliyet öngörülmüyor. Yeni uyarılarla oluşacak maliyetin fiyatlara yansıması da beklenmiyor.

MİLLİ İÇKİ TARTIŞMASIYA BAŞLADI

22 Mayıs'ta komisyondan geçen Alkol yasası, 23 Mayıs tarihinde de torba yasa ile meclisten geçmişti. Alkol yasasının ilk sinyalini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Yeşilay'ın bir toplantısında yaptığı konuşma sırasında "Bizim milli içkimiz bira değil ayrandır" diyerek vermişti.

Erdoğan, 26 Nisan tarihinde Yeşilay tarafından düzenlenen Global Alkol Politikaları Sempozyumu'nda tek parti iktidarı döneminde, alkol teşvikinin abartılı bir propagandaya dönüştürüldüğünü ifade ederek, "Lokantalara afişler asıldı, alkolün ne kadar faydalı olduğu anlatılırdı. O dönemde, alkollü içkilere adeta 'halis gıda süsü' verilmek istenmiştir. Dahası, alkollü bir içki olan bira, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, yayımlanan bazı kitaplarda, maalesef, 'milli bir halk içkisi' olarak takdim edilmiştir. Halbuki bizim milli içkimiz ayrandır" demişti. Ardından da "Kafası kayak nesil istemiyoruz" açıklaması yapmıştı."

Alkol yasası Mecliste de gerginliklere sebep olmuştu. Alkol ile ilgili düzenlemeleri içeren kanunun TBMM Genel Kurulu'nda görüşmesi sırasında CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bağdaş kurarak kürsünün önünde oturmuştu. Mecliste arbede yaşanmıştı.

Alkolün saat 22:00-06:00 arası satışını yasaklayan kanuna göre alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Kanunun getirdiği düzenlemelere göre alkollü içkilerin her türlü tanıtımı yasak. Konuyla ilgili olarak aradığımız TAPDK'dan haber yayınlanana kadar bir dönüş alınamadı.

wsj.com.tr, 12.08.2013

Alkollü içki ambalajına uyarı mesajı
 

Alkollü içki ambalajları üzerine konulacak uyarı mesajları belirlendi. Söz konusu içkilerin ambalajları üzerinde artık 18 yaş, araba kullanımı ve hamilelere ilişkin işaretli uyarılar ile "Alkol dostunuz değildir" yazılı uyarı mesajı yer alacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, alkollü içki ambalajları üzerine konulacak uyarı mesajlarıyla ilgili tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, piyasaya arzına izin verilen alkollü içkilerin tabanı hariç iç ve dış ambalajlarında, belirlenen 3 adet grafik uyarı mesajı ve bir adet yazılı uyarı mesajı birlikte kullanılacak. Uyarı mesajı taşımayan alkollü içkiler, iç piyasaya arz edilemeyecek ve satılamayacak.

Uyarı mesajları, herhangi bir şekilde saklanamayacak, kapatılamayacak veya kesilemeyecek. Bandrol, pul ve benzeri ilaveler üzerine yazılamayacak. Uyarılar, sabit ve silinemez olarak basılmayacak. Rakam metni koyu, diğer kısımlar ilk harf büyük devamı küçük harflerle ve normal cümle şeklinde yazılacak.

cnbce.com, 11.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.