Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ölümlü iş kazaları yarı yarıya azaldı

Ölümlü iş kazaları yarı yarıya azaldı

İş sağlığı ve güvenliğinde, özellikle ölümlü iş kazalarında dünya liginin alt sıralarında yer alan Türkiye, 2012 yılında bir önceki yıla göre ölümlü iş kazalarını yüzde 56 oranında azalttı.

Radikal düzenlemeler içeren yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın bazı maddelerinin 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girdiğinin altını çizen Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, “Yeni yasaya uyum yılında ortaya çıkan tabloya bakıp, doğru yolda olduğumuzu söyleyebiliyoruz. 2013 iş sağlığı ve güvenliği karnesi sanıyorum çok daha olumlu olacak.” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanan 2012 yılı iş kazaları ve meslek hastalıkları istatistikleri belli oldu. Geçen yıl 745 kişi iş kazalarında hayatını kaybederken, bu rakam 2011 yılında 1.700 olarak kayda geçmişti. İstatistik sonuçlarına göre yüzde 56 oranında bir azalma görüldüğünün altını çizen Güler Özkartal, “8 ay önce bazı maddeleri yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uyum yılında elde edilen sonuçlar bunlar. Bu rakamlara bakıp doğru yolda olduğumuzu söyleyebiliyoruz, 2013 karnesinin çok daha iyi çıkacağına inanıyorum. 2012’de 74 bin 874 iş kazasına karşılık 2011’de 69 bin 277 kaza raporlanmış. Ortalama yüzde 8 gibi bir artış görülüyor. Ancak bu artışı daha önce kayda geçmeyen kazaların, oluşan hassasiyet ortamıyla resmi kayıtlara aktarılması olarak görüyorum. Özetle artık hiçbir işletme kazanın üstünü örtemeyeceğini anlıyor. Bu riski almak istemiyor.” diye konuştu.

İş kazası istatistiklerinin her yıl savaş gibi bir manzara çıkarttığını anlatan Özkartal şunları kaydetti: “2012 yılı SGK kayıtlarında 395 kalıcı meslek hastalığı kaydı raporlanmış, sürekli iş görmezlik sayısı ise 2 bin 209 kişi. İş sağlığı ve güvenliği uzun soluklu bir yolculuk ve en önemlisi bir kültür. Bunu bir maliyet olarak görmemek aksine, sonradan ortaya çıkacak ve telafisi imkânsız kayıpların sigortası olarak anlamak ve yaygınlaştırmak gerekiyor. Bu tüm paydaşların sorumluluğu. Bir ülkenin modernlik kriterlerinden biri de bu rakamlar.”

30 Haziran 2013 tarihinden yürürlüğe girmesi gereken kanunun bazı maddelerin uygulanmasındaki sıkıntıları dikkate alan hükümet, bu maddelerin yürürlülük tarihinde değişikliğe gitmişti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yalnız sınıflarına göre ayrılan işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulmasına dair maddede erteleme olmuştu. Buna göre, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1.7.2016 tarihine, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1.7.2014 tarihine ertelenmişti.

 

Zaman, 07.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.