Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ağustos rahat geçecek gözler yine de FED’de

Ağustos rahat geçecek gözler yine de FED’de
 
 
ABD’de tarım dışı istihdam verisi büyümenin korunduğunu gösterdi. Veriler ve merkez bankalarının teşvikleri sürdüreceği açıklamaları eylüle kadar gelişmekte olan ülke borsalarına olumlu yansıyacak

Yazı sıcak geçiren piyasalarda gözler Amerika’da açıklanan verilerde. Yeni veriler ışığında FED’in atacağı adımları tahmin etmeye çalışan uzmanlar, yatırım araçlarının da yönünü tahmin etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta merkez bankalarından gelen açıklamalar ve tarım dışı istihdam verisi önemliydi. Öte yandan Çin’de açıklanan veriler yakından izlendi.
FED, çarşamba günü aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarının devam edeceğini açıklarken, azaltmaya başlama süresi ile ilgili bir ipucu vermedi. Bu açıklama sonrasında piyasalar derin bir nefes aldı. 
Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise son ekonomik göstergelerin, Euro Bölgesi’nin en kötüyü geride bıraktığını işaret ettiğini söyledi. Bütün bunlara imalatın beklenmedik şekilde artış kaydetmesinin ardından Çin borsasının da sıçrama gerçekleştirmesi olumlu etkiledi.

Reel ekonominin gidişatı
Ancak iyimserliği artıran asıl gelişme ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi oldu. Reel ekonominin gidişatı hakkındaki en önemli gösterge niteliğini taşıyor. Eğer bir firma çalışan sayısını artırıyorsa üretimini de artırıyordur. Üretimi artan firmanın kârını da yükseltmesi şaşırtıcı olmaz.
ABD’de son bir yılda her ay ortalama 189 bin kişinin istihdam edilirken, açıklanan 162 bin kişi beklentinin altında. Ancak bu veri son dört aydaki en düşük artışı göstermesine karşın işsizliğin yüzde 7.4’e gerilemesine neden olduğunu gözardı etmemek gerekiyor. İşsizlik Aralık 2008’den bu yana en düşük seviyede.
ABD’de ekonominin büyümesi firmalara yeni istihdam yaratmaya iterken işsizliği de geriletiyor. Bu durum yatırımcıların da hisseye yönelmesini sağlamakta. Gelişmeler ilk elde gelişmiş ülke borsalarına yarıyor.
Bunun nedeni ise yeni verinin FED’in tahvil alımlarını azaltacağı söylentilerini azaltması. Mevcut halde MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 artışla 956.89 puana ulaştı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yükselince Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye gösterge endeksleri de yükseldi.

Borsaya ilgi arttı
Tarım dışı istihdam verisi sonrası borsaya ilginin arttığı gözleniyor. Bu ilginin özellikle gelişmiş ülke borsalarına yoğunlaşmaması halinde gelişmekte olan piyasalar da olumlu yönde etkilenecek. Gelişmelerden İstanbul Borsası da payına düşeni alması şaşırtıcı olmayacak. Yılın son çeyreğinde mevduat getirisinin üzerinde bir getiri elde etmek isteyenler şimdiden hisseye yönelmeye başladı.
Tarım dışı istihdam verisi sonrası FED’in tahvil satın alma programını sonlandıracağına yönelik endişelerin azalması gelişen piyasalara para girişini sağladı.
Öte yandan uzmanların yaklaşımı biraz temkinli. İstihdam verisinin piyasaların ağustosta rahatlamasına yardımcı olabileceğini ancak, FED’in kararını değiştirmeyeceği kanaatini taşıyanlar hiç de az değil. Ancak bunu görenlerin de yaklaşımı, ağustos ayının rahat geçeceği yönünde.

 

Enflasyon verisi önemli olacak
Türkiye için önümüzdeki haftanın en önemli gündem maddesi açıklanacak olan enflasyon verisi olacak. Pazartesi günü açıklanacak olan veri için Merkez Bankası, 2013 yıl sonu beklentisini yukarı yönlü güncelleyerek yüzde 7.2 olarak açıkladı. Temmuz ayı yıllık enflasyon beklentisi olarak ise tepe noktası olarak yüzde 9 gösterildi. Pazartesi günü açıklanacak verinin yıllık yüzde 9’un altına kayması olumlu etki yaratabilir. Aksi halde olumsuz yönde bir katkısı olacaktır.

BORSA?ŞİRKETLERİNİN ALTI?AYLIK KÂRI YÜZDE 10 ARTTI
Borsa şirketlerinin ilk yarı bilançoları açıklanıyor. İlk açıklanan bilançolara göre 66 borsa şirketi 9.5 milyar TL net kâr açıkladı. Geçtiğimiz yıl 66 şirketin net kârı 8.5 milyar TL olmuştu. Borsa şirketlerinin kârı yüzde 10 oranında artış gösterdi.
Koç Grubu’na ait, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın ana ortaklık kârı 2012 yılının altı aylık döneminde 424 milyon TL iken 2013’ün altı aylık döneminde yüzde 37 oranında azalma göstererek 266 milyon TL’ye geriledi.
Tüpraş  Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise faaliyet kârının düşmesi ve kur artışının kârın düşmesinde etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, geçen yıl ilk altı aylık dönemde 527 milyon lira düzeyinde olan vergi öncesi kâr, piyasalardaki negatif seyir doğrultusunda faaliyet kârında yaşanan düşüş ve kurlardaki artışa bağlı olarak ortaya çıkan 335 milyon liralık olumsuz net kur farkı sapmasının da etkisiyle bu yıl 77 milyon lira vergi öncesi zarara dönüştüğünü dile getirdi.

Bankaların kârı...
Dört banka yılın ilk yarısında 1 milyarın üzerinde net kâr açıkladı. Garanti Bankası, Akbank, Halk Bankası ve Yapı Kredi Bankası bilançoları ile dikkat çeken bankalar olurken söz konusu dört bankanın kârı yüzde 13’ün üzerinde artış gösterdi.
Bununla birlikte yabancı yatırım bankaları raporlarında Türk bankalarına yönelik değerlendirmelerinde riskleri öne çıkararak hedef fiyatlarını geri çektikleri gözleniyor.

Milliyet, 04.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.