Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Nihat Özdemir: "Bu sistemde para kazanamıyoruz"

Nihat Özdemir: "Bu sistemde para kazanamıyoruz"
Türkiye'nin önde gelen holdingleri arasında yer alan Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir'den çarpıcı açıklamalar geldi. Aralarında 3. Havalimanı, Yusufeli Barajı gibi 47 milyar doları bulan dev projeleri ortakları ile üstlenen Özdemir "Bu sistemden para kazanamıyoruz. Herkes zannediyorki, iş aldığımda zengin oluyoruz. Halbuki zarar ediyoruz" dedi.

Özdemir, Siirt Sanayi ve Ticaret Odası'nın Temmuz ayı toplantısına başkanlık etti, burada soruları yanıtladı. Mevcut sistemde para kazanamadıklarından şikâyet eden Özdemir, aldıkları kimi işlerde zarar ettiklerine işaret etti.

'ÖZDEMİR: ZARAR EDİYORUZ' 

"Siirtte Son Söz" isimli gazetede yer alan habere göre Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir "Herkes zannediyorki, iş aldığımda zengin oluyoruz. Halbuki zarar ediyoruz. Para kazanmamız bugünkü sistemde mümkün değil. Yol, baraj, sulama ve bina işinde büyük imkanlarla çalışmamıza rağmen para kazanamıyoruz. Nerede o eski birim fiyatı sistemi, sistem değişti, şimdi yeni sisteme tepki gösteriyoruz." dedi. 

'KDV AVANTAJI SAĞLANMALI'

Özdemir konuşmasında Doğu ve Güneydoğu'daki KDV oranlarının aşağı çekilmesini gerektiğine işaret ederek "Devlet bu konuda sistem ve model geliştirilmelidir, bu bölgede faizlerin çok düşün tutulması gerekir. Güneydoğu ve Anadolu'ya teşvik vereceksen, benim maliyetlerimi düşürecek teşvikler vermen gerekir. Çünkü yatırımcı bir mal üretiyorsa bunun ham maddesi batı illerindedir. Batıdan getirip burada işleniyor yeniden batıya götürüp satıyor, tüketici orada, pazar oradadır. Böyle olunca da Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım maliyet açısından riskli bir alan haline geliyor. Devlet bu bölgenin gelişmesini istiyorsa ham madde taşıma nakliyesine destek olması gerekir. KDV'de indirim yapması gerekir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin gelişmesi isteniyorsa KDV'nin mutlaka aşağı çekilmesi gerekir, nakliye desteği ve asgari ücret miktarı değişmelidir. Doğu ile batıdaki bir insanın geçim endeksi aynı değil yeni teşvikte bunların da değişmesi gerekir" diye konuştu.

 ALDIKLARI İŞİN BEDELİ 47 MİLYAR DOLAR

Limak Holding'in de aralarında olduğu ortaklıklar son dönemlerde aldıkları dev ihalelerle gündemde. Limak, Kolin ve Cengiz'in başını çektiği ortaklıklar, 4 elektrik dağıtım bölgesini, Yusufeli Barajı işini aldı. Yine Türkiye'nin önemli projelerinden Arkara - Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin 3 bölümünden ikisini birlikte aldılar. Ancak asıl büyük oraklıkları bir başka altyapı projesinde, 3. Havaalanı işinde gerçekleşti. Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar doları buldu.

Üç ortak en son,  TMSF'nin el koyduğu Akşam gazetesi ve SKY 360 televizyonunu 60 milyon dolara almıştı.

20 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Son 10 yılda önemli bir büyüme hızı kaydeden Limak'ın cirosu 2 milyar dolar seviyesinde. Limak Holding bünyesindeki 70 şirkette 20 bin kişinin çalıştığı açıklanmıştı. Limak bünyesindeki Limak Çimento, 496 milyon lira cirosu ile Türkiye'nin en büyük 155. şirketi konumunda.

Hürriyet, 28.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.