Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İŞ ’e Meclis el koydu

İŞ ’e Meclis el koydu

İtibar-ı Milli Bankası’dan İş Bankası’na devredilen hisselerin sahiplerinin vârisleri Genelkurmay’dan olumlu cevap alamayınca konuyu Meclis’e taşıdı

İş Bankası’na devredilen İtibar-ı Milli Bankası’nın hisselerinin sahiplerinin varisleri, Türkiye’nin en büyük bankasının peşini bırakmıyor. Daha önce hisseler için Genelkurmay’a mektupla ihbarda bulunan vârisler, konuyu şimdi de Meclis’e taşıdı. Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından incelemeye alınan dosya, karara bağlanmak için Vergi Denetim Kurulu’ndan gelecek İş Bankası inceleme raporunu bekliyor. Bu arada, davayı yürüten Avukat Mahmut Doğan’a başvuran ve vekâlet verenlerin sayısı ise 700’e ulaştı.

Görüşme ekimden sonra

1927 yılında hisseleri İş Bankası’na devredilen İtibar-ı Milli Bankası’nın hissedarı olan subayların torunları ve avukatları, 26 şubatta Genelkurmay’a başvurmasına rağmen halen bir cevap alamadı. Genelkurmay’dan bir cevap alamayan hisse sahiplerinin torunları ve avukatları davalarını Meclis’e taşıdı. Meclis İnsan Hakları Komisyonu konuyu incelemeye aldı. Yeni yasama yılının açılışıyla tekrar görüşülecek olan dosyaya ilişkin kararda, Vergi Denetim Kurulu’ndan gelecek İş Bankası inceleme raporu etkili olacak.

700’den fazla vekâlet

Davalarıyla ilgili son gelişmeleri Taraf ’a anlatan hisse sahiplerinin vârislerden biri olan Ömer Şen, İş Bankası’nın kendilerine 4 milyon liralık tazminat davası açtığını söyleyerek, dosya ile ilgili son gelişmeleri şöyle anlattı:

“Biz 26 şubatta konuyu en iyi bileceğini düşündüğümüz Genelkurmay Başkanlığı’na sorduk. Bunu da avukatımız Mahmut Doğan yaptı. Ancak aradan beş aydan fazla zaman geçmesine rağmen bir cevap gelmedi. Biz de konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na da taşıdık. Komisyon dosyayı inceledi ve İş Bankası’nı incelemek için Vergi Denetim Kurulu’na talimat verdi. Vergi Denetim Kurulu’nun şu anda incelemeleri sürüyor. Onlar incelemeleri sonucunda bir rapor hazırlayacak ve komisyona sunacak. Biz de geçtiğimiz günlerde Afyon’da bir toplantı düzenledik. Bize şimdiye kadar vekâlet veren kişi sayısı 700’e ulaştı. İş Bankası, olayı düzeltmesi ve paraları vermesi gerekirken, üstüne bir de bize 4 milyon liralık tazminat davası açtı.”

SPK: Bir şey yapamayız

İtibar-ı Milli Bankası kurucular ve vârislerinin avukatlarından Mahmut Doğan ise elinde belge olmasına rağmen İş Bankası’nın, kendisi hakkında yalan beyanda bulunmaktan 40 bin liralık manevi tazminat davası açtığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Hisselerle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunmuştuk. Geçtiğimiz günlerde cevap geldi. Cevapta, kendilerinin 1981’den sonra kurulduğu, meselenin de 1981’den önceye dayandığı söylenerek, yapacak bir şeylerinin olmadığı, mahkemenin karar vermesi gerektiği söylendi. Ben de onlara, ‘herhalde bu işlerin ciddiyetinin farkında değilsiniz’ diye cevap yazdım.”

Avukat Mahmut Doğan, Genelkurmay’a devredilmesi gereken 53 bin hisse olduğunu da belirterek, “Bunlar sadece dönemin muvazzaf subayların hissesi. Bunlar İş Bankası’nın 8’de 1 ediyor. Genelkurmay, ‘bizim haberimiz yok’ diyor, ‘bizde belge yok’ diyor. Bu ne kadar doğru bilemiyorum. İş Bankası 86 yıldır yanlış hesaplama yapıyor. Bunu ilk dava açtığımızdan beri söylüyoruz” diye konuştu.

 

Cavit Bey asıldı bankası İş’e verildi

İŞ BANKASI ile Osmanlı subay torunlarını karşı karşıya getiren olaylar, İttihat ve Terakki’nin kurduğu İtibar-ı Milli Bankası’nın, Cumhuriyet’in kurulmasının ardından İş Bankası’na devriyle başlıyor. 1917’de İttihat ve Terakki hükümetlerinin eski Maliye Bakanı Cavit Bey tarafından kurulan İtibar-ı Milli Bankası, Cavit Bey’in İzmir suikastına karıştığı gerekçesiyle idamının ardından 1927 yılında İş Bankası’na devrediliyor. Bu devrin ardından İtibar-ı Milli Bankası’nın hissedarları da doğal olarak İş Bankası’ndan alacaklı hale geliyor.

Geçen yılın sonunda Damat Ferit’in Ürdün’de yaşayan torunları, Nakşi Şeyhi Küçük Hüseyin Efendi’nin müritleri ve Kayserili bazı esnaflar, İş Bankası’na başvurarak, hisselerinin yenilenmesini ve ödenmeyen temettülerinin ödenmesini istedi. Ardından da Birinci Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan muvazzaf subayların torunları da İş Bankası’na başvurarak haklarını talep etti. Subayların torunları, 1917’de kurulan İtibar-ı Milli Bankası’nın hisselerinin o dönemde 4 bine yakın muvazzaf subaya satıldığını, ardından 1927’de İş Bankası’na devredilen İtibar-ı Milli Bankası hissesine isabet eden kâr payından bugüne kadar hiç temettü verilmediğini söylüyor.

Vârisler, haklarını almak için TBMM, Cumhurbaşkanlığı, SPK, Genelkurmay Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve diğer ilgili kurumlara başvuruda bulundu.
 

 

Taraf, 25.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.