Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bankalara döviz sorgusu

Bankalara döviz sorgusu
BDDK, bankalardan TCMB'nin rekor döviz satım ihalelerini detayları da dahil son iki günlük tüm döviz işlem bilgilerini istedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Merkez Bankası'nın rekor döviz satım ihalelerinin de yer aldığı 8-9 Temmuz tarihlerinde bankaların ihaleler ve müşteri işlemlerine ilişkin tüm ayrıntıları talep etti.

Üst düzey bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre BDDK dün bankalara bir yazı ve doldurulması için bazı excel dosyaları göndererek sektörden bazı bilgiler istedi ve bankacılara göre istenilen bilgiler bankaların döviz masalarında yapılan işlemlerin neredeyse tamamını oluşturuyor.

Konu ile ilgili olarak BDDK'dan şu ana kadar resmi bir bilgi alınamadı.

Bankacılar BDDK'nın talep ettiği bilgiler arasında TCMB ile yapılan döviz satım ihaleleri bu ihalelere atılan teklifler ve buradan sağlanılan dövizin nerede kullanıldığı bilgilerinin de yer aldığını söylediler.

'DÖVİZ MASASI TARAFINDAN YAPILAN TÜM İŞLEMLER'
Konu hakkında bilgi sahibi bir banka yöneticisi, "Arbitrajdan, müşterilerin 2 milyon dolar üzeri tüm işlemlerine kadar kim, hangi seviyeden, ne zaman döviz aldığına ilişkin tüm bilgiler isteniyor. Kısacası döviz masası tarafından yapılan tüm işlemler diyebiliriz" dedi.

MB 2,25 DOLARLIK İHALE AÇMIŞTI
Merkez Bankası, Pazartesi günü yedi döviz satım ihalesiyle toplam 2,25 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirerek bir gün içinde döviz satım ihaleleri ile yapılan en yüksek tutardaki satışı gerçekleştirdi. Toplam döviz satış tutarı da 4,9 milyar dolara ulaşmış oldu. TCMB'nin döviz satım ihaleleri ile dolar/TL 1,9737 seviyesindeki tarihi zirveden döndü.

HANGİ KURDAN NE İÇİN KULLANILDIĞI SORULDU
Üst düzey başka bir bankacı ise "BDDK TCMB'nin Haziran'dan beri düzenlediği tüm döviz satışı ihalelerine ilişkin teklifleri ayrıntıları bunların hangi kurdan ne için kullanıldığı gibi tüm bilgileri bankalardan talep etti" dedi ve ekledi:

"Talep edilen bilgilerden BDDK'nın döviz satışından dolayı kurun neden düşmediğini anlamaya çalıştığını düşündürüyor. Benim şahsi düşüncem kurdaki 1-2 kuruşluk düşüş az gibi gözükse de son dönemde TL sepet bazında hatırı sayılır oranda değer kazandığı."

MB'nin tarihi rekor olan 1,9737 seviyesinde başlayan döviz satımı sonrası bugün dolar/TL 1,9411 seviyesinde işlem görüyor. Sepet bazında TL ise 2,25'li seviyelerden 2,20'li seviyelere kadar geriledi.

'DENETLEYİCİ OTORİTENİN GÖREVİNİN GEREĞİ'
Konu ile ilgili olarak Reuters'ın sorusu üzerine bir ekonomi yetkilisi ise şunları söyledi:

"TCMB para politikalarını, bu politikaların piyasada ne kadar etkili olduğunu nitelikli bir azınlığın okuyabildiğini, anlayabildiğini biliyorsunuz. Hatta MB'den sıklıkla neyi niye yaptığını, ne sonuç beklediğini siz de sormuyor musunuz? MB'nin doların düşmesini istediğinin açık olduğu bir ortamda, onca satışa rağmen dolar düşmemişse, denetleyici otoritenin bunun aslını astarını öğrenmesi, neden olduğunu, nasıl olduğunu öğrenmeye çalışması normal, hatta görevinin gerekliliği değil midir? Bu açıdan düşünmemek otoritelerin hakkını vermemek olur."

BDDK: RUTİN BİR UYGULAMA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankalardan son iki günlük döviz işlemlerinin bilgilerin istendiği yönündeki haberlerle ilgili açıklama yaptı.

BDDK'nın açıklamasında, yapılan incelemenin rutin bir uygulama olduğu; ancak bu gibi durumlarda tarafların normal incelemelere her zamankinden daha fazla anlam yüklediği belirtilerek, "BDDK’nın, her konuda anında bilgi sahibi olmayı istemesi görevi gereğidir.

Yapılan işlemler de bunun dışında bir şey değildir. Dolayısıyla yetkisi olan bütün alanları aktif olarak denetleme konumundadır. Bu işlemlerse; var olan yetkilerin kullanıldığı aktif izlemedir. Basında yer alan hususlar da bu uygulamalar dışında bir şey değildir" denildi.

ntvmsnbc.com, 10.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.