Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Tarıma 9 milyar lira hibe

Tarıma 9 milyar lira hibe

GSYH içinde 62.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan tarım sektörü dünya ülkeleriyle kıyaslandığında yedinci sırada. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bu yıl çiftçiye 9 milyar destek vereceklerini belirtti

Geçen yıl Türkiye Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası içinde 62.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan tarım sektörü, son dokuz yılın sekizinde büyüme gösterdi. 2012’de yüzde 2.2 büyüyen genel ekonomiye karşın tarım yüzde 3.5 büyüdü. Tarımın ve çiftçinin gelişmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu yıl çiftçiye 9 milyar lira karşılıksız hibe desteği ödeyecek.

Türkiye’nin tarım hâsılası bakımından dünyanın yedinci büyük tarım gücü haline geldiğini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin Avrupa’da Fransa, İspanya ve İtalya’yı geçtiğini belirtti. “Bütün bunlar, tarımın büyük ülkeleriydi” diyen Eker, “Avrupa’da birinci duruma geldik. Türkiye dünyanın yedinci büyük tarım ekonomisi halinde” dedi.

6.6 milyar ödendi

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından düzenlenen 63’üncü Hasat Bayramı törenlerinde konuşan Eker, her yıl bir TİGEM işletmesinde çiftçilerle hasat bayramını kutladıklarını ifade etti. Eker, “TİGEM, Türk tarımında hâlâ en önemli kuruluş. Çünkü bitkisel üretimin en çok ihtiyaç hissettiği kaliteli sertifikalı tohumluk ve hayvancılık için damızlık üretiyor. TİGEM zarar eden kuruluş olmaktan çıktı. Kâr eden kuruluş oldu. TİGEM çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu. TİGEM işletmelerinin yöredeki çiftçiye bilgi ve teknoloji aktarımı yaptığına dikkat çeken Eker, şunları kaydetti:

“Biz bu sene ‘çiftçi daha verimli üretim yapsın, maliyetlerini düşürsün, cebine biraz daha fazla para girsin’ diye bakanlık olarak 9 milyar lira karşılıksız nakdi hibe desteği ödüyoruz. Bugün itibariyle bu yıl için ödediğimiz 6 milyar 600 milyonu geçti. Yılın kalan altı ayında da diğer kısmını ödeyeceğiz.”

36 milyon küçükbaş

Bakan Eker, her yıl buğday alım şartlarının da iyileştirildiğini, randevulu sistemle buğdaylarını teslim ettiklerini söyledi. Eker, 1 milyona yakın 27-28 ırktan oluşan vatandaşın elindeki Anadolu’nun kendi hayvan ırklarını para vermek suretiyle ıslah ettirdiklerini kaydetti. Koyun, keçi rakamının da 10 yıl önceki rakamı aştığını ifade eden Eker, koyun ve keçi rakamının 36 milyonu aştığını söyledi.


Buğday ihraç edilecek

Şu ana kadar hasat yapılan yerlere bakıldığında Türkiye’nin tahmini buğday üretiminin 22 milyon tonu bulacağına işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “18 milyon ton buğday olduğunda, 75 milyon insanın ekmeğine, bulguruna, makarnasına, tohumuna, yemliğine yetiyor. Üstünü ihraç ediyoruz. Hatta piyasadan toplanan buğdaylar un olarak ihraç ediliyor. Dünya buğday unu ihracatında Türkiye son sekiz yılda ya birinci ya da ikincidir. Böyle bir aşamaya geldik” dedi.

Taraf, 09.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.