Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > AKP hükümeti yardımı kesiyor

AKP hükümeti yardımı kesiyor

Turizm gelirindeki şok düşüş nedeniyle döviz krizine giren Mursi yönetimine Ankara 2 milyar dolar yardım yaptı. Paranın 1 milyar doları ödendi. Ancak ekonomi düzelmeyince darbe geldi
 

Mısır’da yaşanan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin koltuğunu kaybetmesine yol açan askeri darbenin nedenleri arasında, ülkede bir yıldır yaşanan ekonomik buhran da gösteriliyor. “Arap Baharı”nın ardından siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak için harekete geçen yeni yönetim, ekonomik istikrarı sağlama konusunda başarılı olamadı. Türkiye’nin sağladığı 2 milyar dolarlık kaynak da ülkede ekonomik istikrarın sağlanmasına yetmedi.

1 milyar dolar aktarıldı

AKP hükümeti, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek sağlamak için, geçtiğimiz yıl Mısır’a 2 milyar dolarlık yardımda bulunulması kararı aldı. Bu çerçevede, 2012 yılının Aralık ayında Mısır Merkez Bankası’na 1 milyar dolarlık kaynak aktarıldı. Geri kalan 1 milyar doların ise proje kredisi olarak kullandırılması ve altyapı projelerine destek sağlanması öngörüldü. 1 milyar doların kullanımı ise devam ediyor. Mısır’da yaşanan askeri darbe sürecini yakın takibe alan Ankara, Mısır’da yaşanan darbeye tepki gösterdi. Bu durumun iki ülke arasındaki yardım anlaşmalarını da etkilemesi bekleniyor. Ekonomi bürokratları, Mısır ile 2 milyar dolarlık yardım paketi anlaşmasının dışında yeni anlaşmaların da imzalanmasının gündemde olduğunu belirterek, askeri darbenin ardından bu anlaşmaların askıya alınmasının söz konusu olacağını kaydetti. Bürokratlar, Mısır’a yapılan yardımların kaderini, hükümetin yeni hükümet ile ilişkilerinin belirleyeceğini belirtti.

Libya ve Tunus’a da yardım

Öte yandan Türkiye, Arap baharı yaşayan Mısır’ın dışındaki diğer ülkelere de yardım sağladı. Bu süreçte, Libya, Yemen ve Tunus da yardım paketlerinden yararlandı. Bu üç ülkeye de yaklaşık 1 milyar dolarlık yardımda bulunuldu.


İTO: GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ

Mısır’da yaşanan askeri darbenin ülkede faaliyet gösteren Türk sermayesine etkisiyle ilgili endişelerini dile getiren İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, bu konuda girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Çağlar, açıklamasında, “Herhangi bir ülkede demokrasinin zarar görmesi, önce o ülkenin insanına ve ekonomisine, giderek de o ülkeyle ilişkileri olan ülkelerin ekonomilerine ve küresel ölçekte geniş bir kesime zarar verir. Mısır’ın bir an önce demokratik rejime tekrar dönmesi en büyük arzumuzdur” dedi.


Petrol yılın zirvesinde

MISIR’da askerin darbe yapmasının ardından piyasalarda endişeli bekleyiş sürüyor. Gelişmelerin ardından ABD ham petrolü, stokların 9 milyon varilden fazla düşmesinin de etkisiyle 100 doları aştı. Mısır’ın finans piyasaları için önemi, petrol ihraç eden bir ülke olmasa da Süveyş Kanalı ve Süveyş- Akdeniz boru hattıyla birlikte kritik geçiş yollarını kontrol etmesinden geliyor. Mısır üzerinden günde ortalama 3.5-4 milyon varil ham petrol geçiyor. Analistler, askeri darbenin en azından kısa vadede piyasaları olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.


Döviz bulamadı, darbe oldu

MISIR’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yapılan darbenin temelini hazırlayan halk hareketlerinin ardından tetikleyici etken olarak yönetimin ekonomide yeterli başarıyı gösterememesi geliyor. İlk Tahrir isyanının ardından ülkenin yurtdışında güvensiz bir destinasyon olarak gösterilmesi, Mısır ekonomisinin neredeyse beşte birini oluşturan ve 10 milyon kişiye istihdam sağlayan turizm sektörü için yıkıcı oldu. Turizm geliri 2011 yılında üçte bir oranda azalıp 8.8 milyar dolara indi. Ülke döviz şokuna girerken para birimi rekor derecede değer yitirdi. Yönetim döviz açığını kapatmak için IMF’ye başvurup 4.8 milyar dolar kredi almak istedi ama Fon katı vergi reformunda ısrar edince anlaşma yapılamadı. Artan işsizlik ile düşen gelir isyanları tetikledi ve Mursi’nin görevden alınmasına neden olan darbe geldi.


Mısır’daki yatırımlar sürecek

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk- Mısır İş Konseyi Türk Tarafı Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır’da gerçekleşen askeri darbenin ardından herhangi bir panik durumu yaşamadıklarını vurgulayarak, Türk işadamları ve müteşebbisinin Mısır’a olan desteğine ve yatırımına devam edeceğini açıkladı. Mansfield, Mısır’da gerçekleşenin bir darbe olduğunu ve ülkenin bu sorunun üstesinden geleceğini ifade etti. Mansfield, Mısır’da 2 milyar dolarlık Türk yatırımı olduğunu belirterek, söz konusu yatırımlar kapsamında 65 bin Mısırlı’nın istihdam edildiğini belirtti. Türk yatırımcıların bu tarz olaylara karşı “şerbetli” olduğunu kaydeden Mansfield, “Biz 1980 darbesini yaşamış insanlar olarak kendimizden şerbetliyiz. Söz konusu olaylar ticarete yönelik de değil. O yüzden panik yok, işler yolunda” dedi.


Taraf, 05.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.