Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > IIF: Türkiye riskli ülkeler arasında

IIF: Türkiye riskli ülkeler arasında
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dış finansmana bağımlılıkları sebebiyle gelişen piyasalar arasında, azalan yatırımlardan en fazla Türkiye, Romanya, Polonya ve Fas gibi ülkelerin etkileneceğini açıkladı

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dış finansmana bağımlılıkları sebebiyle gelişen piyasalar arasında, azalan yatırımlardan en fazla Türkiye, Romanya, Polonya ve Fas gibi ülkelerin etkileneceğini açıkladı. Gelişen piyasalardan fon çıkışlarının bu yıl yüzde 7.3 artışla 1 trilyon dolara ulaşacağını düşünen IIF, 2014 için gelişen piyasalara yabancı sermaye girişi tahminini 1.11 trilyon dolara indirdi.

Bu, 2009’dan bu yana görülen en düşük seviye. Bu yıl girişlerin 1.15 trilyon dolar olması bekleniyor, bu da 2012’ye göre yüzde 3 düşüş anlamına geliyor. IIF’in hazırladığı raporda, “Küresel riskten kaçınma, ABD’den gevşek politikaların sona ereceği endişeleri, gelişen piyasaları etkiledi. Gelişen ekonomilerde büyüme son günlerde momentum kaybetti, olgun ekonomilerde büyüme görünümü iyileşti. Bu sebeple gelişmiş piyasa yatırımcılarının nakitlerini yurtdışına çıkarma isteği azaldı” dendi.

Taraf, 27.06.2013

Türkiye, 'en kırılgan 4 ülke' listesinde
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) yabancı finans kaynaklarına olan bağımlılıklarından ötürü aralarında Türkiye, Polonya, Romanya ve Fas'ın da yer aldığı ülkeleri en kırılgan gelişen piyasalar arasında sıraladı.

Bloomberg'de yer alan habere göre, ABD'li Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye'yi en kırılgan gelişen ülkeler arasında sıraladı.

Washington merkezli küresel ihracat finansmanı grup bugün yayımladıkları raporda 2014 yılına ilişkin gelişen piyasalar sermaye akışı tahminlerini 2009'dan bu yana en düşük seviye olan 1.11 trilyon dolara düşürdü.

Kurumun 2013 yılı tahmini ise 2012 yılının yüzde 3 altında olan 1.15 trilyon dolar olarak belirlenmişti.

IIF analisti Felix Huefner "Son dönemde yaşanan gelişmeler gelişen ekonomilerin büyümelerinde ivme kaybına yol açtı. Bu yüzden de yatırımcıları paralarını ülke dışına çıkarmaya başladılar" diye belirtti.

Raporda, Türkiye, Romanya, Polonya ve Fas büyük ölçüde dış finansal kaynak ihtiyaçları olan ülkeler olarak öne çıktığı ve yabancı finansal akışın kesilmesi durumunda bu ülkelerin ciddi likidite sorunları ile karşı karşıya kalacakları bilgisine yer verildi.

Fed Başkanı Ben S Bernanke geçen hafta dünya çapında faiz oranlarını baskılamaya yardımcı olan aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını azaltarak 2014'te sonlandıracağını açıklamıştı.

Öte yandan yine geçen hafta Çin'de ise People Bank of China'nın (PBOF) finansal sisteme likitide desteği yapmaktan kaçınmasıyla gösterge para piyasası faizi rekor seviyelere yükselmişti.
 

Hürriyet, 26.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.