Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 'Fed'in Türkiye'ye etkisi marjinal olacak'

'Fed'in Türkiye'ye etkisi marjinal olacak'

Dünya Bankası ABD Merkez Bankası Fed'in yıl sonunda tahvil programını sonlandırma kararının Türkiye'ye etkisinin marjinal olacağını kaydetti.

Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, Fed kararlarının etkilerine ilişkin, "Bunların Türkiye'ye etkisi marjinal olacaktır. Sistem şu anda Türkiye'de o kadar riskli değil" dedi.

Uyanık, Fed'in ve diğer merkez bankalarının parasal genişleme konusunda aldığı kararların gelişmekte olan ülkelere etkisi ve Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalar yaptı.

Küresel finansal krizden sonra Finansal İstikrar Kurulu'nun (Financial Stability Board-FSB) ve Basel standartlarıyla bağlantılı olarak değişik merkez bankalarına çeşitli yaptırımlarda bulunduğunu anlatan Uyanık, bu yaptırımların bazı yönleriyle olumlu olduğunu ifade etti.

Yaptırımların amaçlarının finansal stabiliteyi sağlamak olduğunu dile getiren Uyanık, şunları kaydetti:

"Çünkü finansal stabilite sağlanmasaydı risk giderek büyüyecekti. Orta ve uzun vadede halk daha fazla zarar görecekti. Geçmişte Türkiye'de olduğu gibi bazı ülkelerin milli gelirinde yüzde 20-40 düzeyinde değer kayıpları oluyor. O nedenle stabiliteye yönelik yapılan yaklaşımların fazla olumsuz değerlendirilmemesi lazım. Bazı ülkeler için karlı ve önemli olan stabilite, gelişmekte olan bazı ülkeleri de olumsuz etkileyebiliyor."

FSB ve Basel kriterlerinin etkisiyle özellikle global düzeyde önemli ülkeler ve bankaların, çevre ülkelerden fonlarını çıkarmaya başladığını söyleyen Uyanık, şöyle devam etti:

"Bunun da bazı gelişmekte olan ülkelerde ters etkileri oldu. Nasıl ters etkileri oldu? Sermaye Yeterliliği Rasyosundaki (SYR) KOBİ'lere verilen kredilerin risk ağırlığını artırdılar ve KOBİ kredilerinden çıkmaya başladılar. Aktiflerinde likit varlıkların ağırlığını artırdılar. Ayrıca bilanço dışı kalemlerin riskini artırmaları da hem ticaret finansmanını hem de KOBİ'leri vurdu. KOBİ'leri vurunca bazı ülkelerde bu çıkışlar o sektörleri özellikle etkiledi. Bunun etkisi kimi yerde çok, kimi yerde az oldu. Türkiye'de pek etkili olmadı. Sebebi ne? Türkiye zaten likitti ve Türkiye'deki bankaların sermaye yapısı güçlüydü. O yüzden Türkiye hükümet kararıyla da güzel politikalar uyduladı. Reel sektörü beslemeye devam etti."

 

ntvmsnbc.com, 23.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.