Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sürpriz yok faiz değişmedi

Sürpriz yok faiz değişmedi
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.50’de tuttu.Borçlanma faizi yüzde 3.50’de, borç verme faizi ise yüzde 6.50’de kaldı.

Aldığı kararlarla piyasaları son dönemde sürekli şaşırtan Merkez Bankası, bu kez sürpriz yapamadı. Dün toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarının mevcut düzeyini koruması kararı alınırken, yapılan değerlendirmede Merkez Bankası’nın çok daha ihtiyatlı bir tutuma geçtiğinin ipuçları vardı.      Toplantı sonrası yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın küresel para politikalarına ilişkin artan belirsizliğe dikkat çekilip, Türkiye’ye yönelik
sermaye akımlarındaki oynaklığa bağlı olarak, para politikasının her iki yöne de esnek olacağı, TL likiditesinin kompozisyonunda gerekli ayarlamaların yapılacağı belirtildi.

ENFLASYON ETKİSİ

İç talebin sağlıklı bir şekilde toparlandığı, buna karşılık ihracatın küresel talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak yavaşladığı belirtilen PPK değerlendirmesinde, mevcut para politikasındaki duruşun ve emtia fiyatlarındaki olumlu seyrin cari açıktaki artışı sınırlayacağı belirtildi. Merkez Bankası geçen ayki toplantı sonrası yaptığı açıklamada “küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki    olumlu seyrin enflasyondaki artışı sınırlayacağı” belirtilmişti ama dünkü toplantı sonrası bu ibareye yer verilmedi. Dünkü açıklamada iç talep ve kredilerdeki gelişmeler ile döviz kuru hareketlerinin fiyatlama davranışlarına, yani enflasyona etkisinin yakından takip edileceğinin altı çizildi.

TEDİRGİNLİK ORTADA

Piyasalar için dünkü karar ve açıklamalar sürpriz olmadı. Piyasa oyuncuları satır aralarını okumaya çalışarak, bundan sonra izlenecek yolu kestirmeye çalışıyorlar. Piyasada yapılan analizlere göre; Merkez Bankası’nın açıklamasının “artık faiz indiriminde son noktaya gelindiği” biçiminde yorumlanabileceği belirtiliyor. Likidite yönetimiyle işin dengede tutulmaya çalışılacağını kaydeden piyasa uzmanları, sermaye çıkışı görülmesi halinde özellikle faiz bantının üst sınırının yükselebileceğini tahmin ediyorlar. Piyasa uzmanlarının çıkardığı ortak sonuç ise ‘Merkez Bankası’nın bundan sonra çok daha ihtiyatlı bir tutuma girmek zorunda kalacağı’ yönünde. Yani Gezi Olaylarından söz etmese bile, bu olayların küresel şartlarla birleştiğinde tedirgin ettiği ortada.
 

Hürriyet, 19.06.2013

Merkez faiz indirmedi ucuz kredi hayali bitti
Başbakan’ın faiz lobisine karşı uyarılarının ardından merakla beklenen Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında, bankacıların beklediği gibi faiz oranlarında değişiklik yapılmadı

 

 

Başbakan’ın faiz lobisine karşı uyarılarının ardından merakla beklenen Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında, bankacıların beklediği gibi faiz oranlarında değişiklik yapılmadı. Böylece Merkez Bankası’nın yılbaşından bu yana üst üste beş toplantıdır yaptığı faiz indirimleri dünkü toplantıda sona erdi. Banka, piyasalara yön vermekte kullandığı faiz koridorunun üst limitini yılbaşından sonra beş ay üst üste düşürerek yüzde 8.75’ten yüzde 6.50’ye indirmişti. Söz konusu faiz, piyasalardaki kredi oranları açısından da gösterge kabul edildiği için hem sanayici hem de konut kredileri açısından büyük önem taşıyor. Merkez Bankası’nın indirime ara vermesi, kısa dönemde sanayici ve tüketici açısından da daha ucuz krediye ulaşma imkânını ortadan kaldırdı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada gecelik faiz oranlarının, borçlanmada yüzde 3.50, borç vermede yüzde 6.50’de sabit bırakıldığı belirtilirken, politika faizi olarak belirlenen haftalık repo oranının da yüzde 4.50’de sabit tutulduğu açıklandı.

 

Merkez’e göre Gezi riski yok

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit bırakmasına ilişkin açıklanan gerekçede şu sözlere yer verildi: “Yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlenmiştir. Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilen duyuruda, “Bu doğrultuda Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır.”

Taraf, 19.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.