Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > DİSK ve TÜSİAD çözümde uzlaştı

DİSK ve TÜSİAD çözümde uzlaştı

Bakan Atalay 'Kürt açılımı' çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği DİSK ile TÜSİAD'dan benzer mesajlar aldı: Demokratik standartlar yükselirse birçok sorun kendiliğinden çözülür

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ‘Kürt açılımı’ konusunda görüşlerine başvurduğu Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) aynı mesajı aldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Barışa gidecek adımların cesaretle atılmasına ihtiyaç var. ‘Denedik, başaramadık’ yaklaşımını duymak istemiyoruz” derken TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ 2005 itibarıyla demokratikleşme adımlarının yavaşladığı eleştirisini yöneltip hükümetten, açılım planına dair ayrıntıları açıklamasını istedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘demokratik açılım’ görüşmeleri çerçevesinde dün ilk olarak DİSK’i ziyaret etti. Atalay’ı DİSK’in Şişli’deki binası önünde Çelebi karşıladı. DİSK yöneticilerinin de katıldığı görüşmede Çelebi, Atalay’a çözüm önerilerini içeren bir dosya sundu. Bir saatlik görüşme sonrası Atalay ve Çelebi, birlikte gazetecilerin karşısına geçti.
Demokratik açılımın sadece AKP’nin ve diğer meslek örgütlerinin değil, Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten Atalay “Bütün siyasi partiler, kurumlar, bireyler ve basınımızla paylaşarak, ortak çaba sarf ederek, bu sürecin önündeki engelleri, önleyici provokatif yaklaşımları giderebiliriz” dedi.
Açılıma kapıları kapatan CHP’yi isim vermeden eleştiren Çelebi ise şunları söyledi: “Devlet bizim devletimiz, ülke bizim ülkemiz. Devlete küsülerek sorun aşılmaz. Ortaya konulan iradelere herkes katkı vermeli Geç kalınmış gibi ifade edilse bile, artık bundan sonra atılacak her adım, bundan sonra her bir damla kanın, her bir damla gözyaşının akmasını önleyecek. Anayasa tartışmaları gündeme geldiğinde de düşüncelerimizi net bir şekilde ifade ettik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı temelinde bir değişikliğe, yalnız o değişikliğe değil, demokratik açılımlara da ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Irkçı milliyetçi söylemlerin ve o konuda yürütülen siyasetin bedelini en çok çalışan kesim ödedi. Barışa gidecek adımların cesaretle atılmasına ihtiyaç var. ‘Denedik ama başaramadık’ yaklaşımını duymak istemiyoruz.”
Atalay, DİSK’ten ayrılırken bir gazeteci, 1 Mayıs 2008’deki polisin DİSK kapısında uyguladığı şiddeti anımsatarak, “İki sene önce 1 Mayıs’ta yaşanan görüntü aklınıza geldi mi?” diye sordu. Çelebi ve DİSK’liler gülümserken Atalay, “Arkadaşlar siz tabii farklı bir şey yapıyorsunuz” diyerek binadan ayrıldı.
Atalay, daha sonra Beyoğlu’ndaki TÜSİAD binasını ziyaret etti. Görüşme sonrası TÜSİAD Genel Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve diğer dernek yöneticileriyle birlikte açıklama yapan Atalay, sorunun çözümünde TÜSİAD’ın katkısını önemsediklerini vurguladı.
1999 yılındaki Helsinki Zirvesi’nden sonra demokratik standartların yükseldiğini ancak 2005 yılı itibarıyla gerileme yaşandığı eleştirisini yapan Yalçındağ ise şunları söyledi:
“Bugün gündemde yer alan pek çok konu Türkiye yüksek demokratik standartlara ulaştıkça anlamını yitirecek veya doğal bir çözüm sürecine girecek. Demokratikleşme sürecini canlandırmak için bireysel hak ve özgürlükler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, yargı reformu öncelikli olarak ele alınmalı ve toplumsal uzlaşmayla gerçekleştirilecek Anayasa değişikliğiyle sürdürülmelidir görüşündeyiz. Bu arka plan değerlendirmesinin önünde, hiç şüphesiz yaklaşık çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir on binlerce insanımızın hayatına mal olan terör olgusunu, çözülmesi gereken en önemli problem olarak görmekteyiz. Terör sorununun çözülememesi, Türkiye’nin tüm gelişme perspektiflerini doğrudan veya dolaylı olarak tıkamaktadır. Bu çerçevede terörün kalıcı olarak sona ermesi sürecinde gerekli ekonomik, sosyal, kültürel açılımların yukarıda çerçevesini belirlediğimiz demokratikleşme ana ekseni çerçevesinde ele alınması ve ilgili tüm kesimlerin katkılarıyla meşru zeminlerde değerlendirilmesi gerekmektedir.”
Yalçındağ, demokratikleşme süreci açılımlarına dair ayrıntıların bir an önce paylaşılmasını istediklerini vurguladı.

‘Genelkurmay’la temas var’
Bakan Atalay’ın görüşmelerinden sonra AKP Genel Merkezi’nde bir toplantı düzenlendi. Atalay toplantıda milletvekillerinden oluşan bir gruba bilgi verdi. Atalay, “Programımız devam ediyor, cuma günü görüşmelerim var. Artık bitiyor gibi...” dedi. “Genelkurmay’la temasınız olacak mı?” sorusu üzerine de Atalay, “Her zaman var. Kamu kurumlarının hepsiyle bu süreçte görüşmelerimiz var” yanıtını verdi.

Hükümet Yaşar Kemal’den görüş aldı
Hükümetin Kürt açılımına yönelik çalışmalarının koordinasyonunu yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Radikal’de yayımlanın ‘Kürt sorunu nasıl çözülür’ dizizi geniş yankı uyandıran yazar Yaşar Kemal’le görüştü. Dünkü temasları sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Atalay, İstanbul’da önceki akşam gazetecilerle buluştuktan sonra Yaşar Kemal’i evinde ziyaret ettiğini anlatarak, “Konuyla ilgili değerlendirmeleri çıkmıştı. İki saat kadar görüştük” dedi.
Atalay, Yaşar Kemal’le görüşmesinde neler konuşulduğuna ilişkin soruyu “Bu süreçte faydalanacağım önemli görüşlerini aldım” diye yanıtladı.
Bu arada dün DTP’liler de ünlü yazarı evinde ziyaret ettiklerini açıkladı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın katıldığı görüşmede, Yaşar Kemal, sürece katkı sunmaya hazır olduğunu söyledi. DTP, Yaşar Kemal’i 1 Eylül Barış Günü nedeniyle Diyarbakır’da 1 milyon kişinin katılmasının planlandığı mitinge davet etti. Yaşar Kemal ‘sağlık durumunun elvermesi durumunda’ katılacağını söyledi.

Radikal, 19.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.