Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ücretler yönünden OECD’nin en kötüsüyüz

Ücretler yönünden OECD’nin en kötüsüyüz

Türkiye işgücü piyasasında işsizliği önlemek açısından son dönemde olumlu gelişmeler söz konusu. Ancak Türkiye işgücü piyasası istihdam yaratabiliyorken bu istihdamın düzgün iş kriterlerinde olmadığı ve özellikle ücret bileşeni açısından değerlendirildiğinde OECD ve Avrupa Birliği üyeleri arasında en kötü durumda olduğu görülüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde personel giderlerinin bütçe içerisindeki payının en düşük olduğu ülke Türkiye. Yani bireysel olarak ücret seviyesinin düşüklüğünün yanında ücret yapısı da yetersiz. Gelir dağılımındaki problemlerin de temelinde işgücü piyasasında bağımlı çalışanların yani ücret geliri elde edenlerin toplam refahtan ve gayri safi yurt içi hasıladan yeterince pay alamaması gelmektedir.

Sendikalaşma oranlarının Avrupa Birliği karşılaştırmasında Fransa’dan sonra en düşük ülke olan Türkiye’nin ücret pazarlığında işgücü piyasasındaki bireyleri yalnız bıraktığı ve toplu iş sözleşmesi düzeyinin çok dar olduğunu biliniyor. Ücret pazarlığında son dönemde yaşanan Çay - Kur ve THY grevleri de birlikte değerlendirildiğinde sendikaların baskı altında olduğu ve ücret pazarlıklarında son 10 yıllık dönemde yeterince artışlar sağlayamadığı görülüyor.

OECD içerisinde ücret gelirlerinin yıllık olarak en düşük olduğu ülke 9.885 dolar ile Meksika. Türkiye ise yıllık kişi başı 19.032 dolar ile Brezilya, Şili ve Estonya’nın arkasından sonran 4. sırada. OECD ülkeleri içerisinde en yüksek yıllık ücret geliri 54.450 dolar ile Amerika Birleşik Devletlerinde elde ediliyor. Almanya’da ortalama yıllık ücret geliri 39.593 dolarken, sendikalaşmanın düşük olduğunu vurguladığımız Fransa’da toplu sözleşmenin kapsamının geniş olması dolayısıyla ortalama yıllık ücret geliri kişi başına 37.505 dolar ile Türkiye’nin yaklaşık iki katı düzeyinde.

Ücretlerin ülke ekonomisindeki payını ifade eden bir diğer oran, ücret ödemelerinin bütçe içerisindeki payı verisidir. Bu veri ücret ödemelerinin transfer ödemeleri içindeki payını ve ücretle geçinenlerin devlet bütçesinden aldıkları payı ifade etmektedir. 2013 Yılı bütçesinde personel giderleri toplam bütçe içerisinde yüzde 28,2’lik paya sahiptir. Yani devlet bütçesinin yalnızca yüzde 28’i personel giderlerine ayrılmıştır. Avrupa Birliği içerisindeki ülkelere baktığımızda ise ülkemizdeki rakamı yetersizliği ortaya çıkıyor. 27 üyeli Avrupa Birliği’nin hükümet harcamalarında ücret ödemeleri toplam gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 49,1’ini oluşturuyor. En yüksek oran Danimarka’da yüzde 57,6 ile görülürken en düşük iki oran yüzde 33,8 ile İsviçre’de ve yüzde 35,6 ile Bulgaristan’da görülüyor.

Prof.Dr.Cem Kılıç

cnbce.com, 13.06.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.