Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > Atalay: Açılım anaların ağlamaması için

Atalay: Açılım anaların ağlamaması için

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt açılımı kapsamında şehit ailesileriyle iki ayrı görüşme yaptı. “Hassasiyetleri hassasiyetimizdir” diyen Bakan Atalay "Cenazelerde acılı anneler ‘Bunu bitirin, başka analar ağlamasın’ der. Bizim de yapmak istediğimiz budur” diye konuştu.

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çeşitli illerdeki şehit ve gazi aileleri derneklerinin temsilcileriyle Polis Moral Eğitim Merkezi'ndeki öğle yemeğinde buluştu.

İçişleri Bakanı Atalay, görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Türkiye'de 265 şehit ailesi derneği bulunduğunu, bugünkü görüşmeye 10 ayrı ilden derneklerin başkanlarının geldiğini, ayrıca Ankara'dan Emniyet mensubu şehit ailelerinin derneği ile yemek yediklerini ifade eden Atalay, ''Bu süreçte biliyorsunuz benim yaptığım dinlemek'' dedi.

Görüşmeye gelenlerin, dernek başkanlarının şehit anne, babası, eşi, kardeşi olduğunu dile getiren Bakan Atalay, ''Toplantının, bu tür görüşmelerin ne kadar hassasiyet taşıdığını tahmin edersiniz'' diye konuştu.

'HASSASİYETLERİ HASSASİYETİMİZDİR'
Bakanlığı süresince mümkün olduğunca her şehit cenazesine gittiğini, İçişleri Bakanlığı döneminde Ankara'da ne zaman şehit cenazesi olduysa gittiğini ve şehit ailelerini ziyaret ettiğini anlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Diyarbakır'da, Erzincan'da, Malatya'da, Hatay'da, kendi ilçem olan Keskin'de, her yerde hele Ankara'da çokça şehit cenazesine katıldım ve şehit analarının, eşlerinin, şehit ailelerinin o duygularını, acılarını çok iyi bilirim. Başbakanımız daima şehit ailelerinin evini ziyaret eder ve şehit annesinin elini öpüp onun duasını almayı çok önemser. Son Bingöl'e gidişimizde Bingöl'ün bir köyünde şehit ailesinin evine gittik ve oradaki Başbakanımızın şehit annesiyle diyaloğunu çok iyi hatırlıyorum gözyaşları içinde. Bu kolay bir şey değil. Bu kişilerle bugün yürütüğümüz süreci konuşuyoruz. Tabii beklentileri, talepleri var. Hassasiyetleri var, haklılar da... Ve biz onun hepsini biliyoruz. Hepsini not aldık. Hepsi söz aldı, yazılı görüşünü verenler oldu, konuşanlar oldu ve biz onların hepsini değerli görüyoruz, hepsine saygı duyuyoruz. Bu süreçte onların hassasiyetleri bizim hassasiyetlerimizdir.''

Bakan Atalay, önümüzdeki günlerde mümkün olabildiğince şehit aileleri ve dernekleriyle de görüşeceğini kaydetti.

Şehit ailelerinin iki tür talepleri olduğunu belirten Atalay, şehit ailelerinin yürütülen süreçle ilgili kendi duygularıyla hassasiyetlerini dile getirdiğini aktardı.

Şehit ailelerin ve yakınlarının sorunlarıyla ilgili konuların da gündeme geldiğini ifade eden Atalay, şunları söyledi: ''Onların da taleplerini, düşüncelerini yine bugün almış olduk. O konularda da kendilerine yapabileceklerimizi yapacağız.''

AKSU: İYİNİYETLİ BİR GÖRÜŞME
Bu arada,İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile öğle yamağında bir araya gelen şehit aileleri dernekleri adına açıklamayı Rize Şehit Aileleri Derneği Başkanı Kemal Aksu yaptı.

Bakan Atalay'a teşekkür eden Aksu, ''İyiniyetli bir oturum olmuştur. Oturumdan memnun olarak ayrılıyoruz'' diye konuştu.

Görüşmede Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın şehit ailelerinin hassasiyetlerini paylaştıklarının ifade edildiğini aktaran Aksu, bir gazetecinin ''açılımı desteklemiyor musunuz?'' sorusuna, ''Açılım diye bir şey yok. Herkesin görüşlerini bildirmesi diye bir problem var. Biz görüşümüzü bildiriyoruz'' yanıtını verdi.

Medyanın konuyu ''Kürt açılımı'' diye yansıttığını da söyleyen Aksu, ''Kürt açılımı diye bir şeyin olmadığını, Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşların da Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı yaptığını'' söyledi. Tarih boyunca Türk, Kürt ve Laz'ın birlikte savaştığını anlatan Aksu, ''Vatanın bölünmez bütünlüğü için yine birlikte hareket edeceklerini'' ifade etti.

Bazı dernek başkanları ile şehit yakınlarının ''süreci desteklemiyoruz'' sözleri üzerine, Kemal Aksu, ''süreç diye bir şeyi kabul etmediklerini, İçişleri Bakanının sadece şehit yakınlarının görüşlerini dinlediğini'' belirtti.

''Görüşlerinin ne olduğu'' sorusuna yanıt vermeyen Aksu, ''karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını'' ifade etti.

Görüşmeye Beşir Atalay'ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile Manisa Yurt Savunması Gazileri ve Şehit Aileleri, İzmir Şehit Asker Şehit Polis Aileleri, Kırşehir Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma, Adana Emniyet Teşkilatı Şehit Aileleri, Adana Şehit Aileleri, Kayseri Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler, Gaziantep Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma, Rize Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma, Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma, Aksaray Şehit Aileleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Aksaray Temsilciliği, İstanbul Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Ankara Emniyet Mensupları ve Şehit Aileleri ve Vazife Malulleri dernekleri temsilcileri katıldı.

'ANALAR AĞLAMASIN DİYE...'
İçişleri Bakanı Atalay açıklamasının ardından geçerek ilk görüşmeye katılmayan şehit ve gazi derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

İkinci görüşmesinde 14 derneğin bulunduğunu söyleyen Bakan Atalay, ''Herkesi dinledim. Ayrıca dernek başkanı olmayıp üye olarak gelenler vardı. İçlerinden söz isteyenler de vardı söz verdik hepsini dinledik, not ettik'' dedi.

Sabah yapılan görüşmede olduğu gibi ''hassasiyetlerini'' dile getirdiklerini anlatan Atalay, şunları kaydetti: ''Yine iki grup da görüşülen konular bir şehit derneklerinin statüleri ile ilgili ve çalışmaları ile ilgili. Şehit ailelerinin özlük hakları ile ilgili sorunlar. İkinci ise yürüttüğümüz demokratik açılım çalışmaları ile ilgili. O konuda medyada yer alan özellikle muhalefetin dillendirdiği, hiç gerçekle ilgili olmayan bazı hususlara tabii kafaları takılıyor. Biz de o konuda söylememiz gerekeni kendilerine ifade ettik. Ama sabah sizlerle paylaştığım gibi, şehit aileleriyle, şehit anası, babası, şehit kardeşi, şehit eşi, tabii görüşmenin kendine has hassasiyetleri var. Sonuna kadar saygıyla, onların bütün acıları, duygularını paylaşarak biz dinliyoruz. Zaten ifade ettiğim gibi biz her zaman onların yanındayız. Yapmamız gereken ne hizmet varsa fazlasıyla hükümet olarak yapmaya çalışıyoruz. Başbakanımızın çok özel bir ilgisi var. Genelkurmay Başkanlığımızın, şehit aileleriyle ilgili, gazilerle ve malullerle ilgili özel çalışmaları var. Emniyet Genel Müdürlüğümüz'ün var. o konularda elimizden geleni yapıyoruz. Ama bir noktayı da belirterek bitireyim. Gittiğim her her şehit cenazesinde, o acılı analar, bir yandan 'yavrum' diye ağlarken, bir yandan da 'bitirin' bunu der. Bunu herkes duyar. Sizler de basın olarak bun orada çok duyarsınız. Yani, 'bu iş bitsin artık, bunu bitirin, başka analar ağlamasın' derler. Yani bizim şu anda yürütüğümüz çalışma bu arkadaşlar. İnşallah bitiririz.''

GÖRÜŞME TAKVİMİ
Yarın Saadet Partisi'nde bir görüşme yapacağını belirten Atalay, daha sonra İstanbul'a öğretim üyeleri ve bazı gazetecilerle biraraya geleceğini söyledi.

İstanbul'da salı sabahı TÜSİAD ile görüşmesi bulunduğunu anlatan Atalay, ''Salı günü öğleden sonra parti genel merkezimizde genel başkan yardımcıları ve bazı milletvekillerimiz ile görüşmem var. Çarşamba günüm boş. Çünkü perşembe günü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı var. İçişleri Bakanı olarak iç güvenlik konularıyla ilgili değerlendirmelerimiz, çalışmalarımız oluyor. Onun için hazırlık yapacağım. Cuma günü de sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerim var'' dedi.

KÖSE: KÜRT SORUNU DEĞİL, PKK SORUNU
Ankara Şehit Aileleri Federasyon Başkanı Hamit Köse ise yaptığı açıklamada görüşmede ''demokratik açılım'' konusundaki ''hassasiyetlerini ve tepkilerini dile getirdiklerini'' belirtti.

''Türkiye'de Kürt değil, PKK sorununun olduğunu'' söyleyen Köse, ''Taviz verilmeden terör örgütü canilerinin Türk adaletine teslim edilmesi gerektiğini'' kaydetti. ''Tavizin taviz getireceği'' görüşünü dile getiren Köse, ''şehit ailelerinin bu konuda çok hassas olduğunu ve bunu da İçişleri Bakanına söylediklerini'' bildirdi.

Köse, ''Biz şehit aileleri olarak Diyarbakır'da kurulan senaryonun tamamen karşısındayız. Yerle göğün birleşmesi ne kadar zorsa şehit analarıyla, şehit babalarıyla teröristlerin ailelerinin bir araya gelmesi o kadar imkansızdır. Biz şehit aileleri olarak devletimizden ve yetkililerden bunu istiyoruz. Onun için bu konuda çok hassas olduğumuzu özellikle sayın bakanımıza arz ettik'' diye konuştu.

Bu arada, yaklaşık iki saat süren toplantıya katılan dernek temsilcilerinin görüşlerinin yer aldığı notları da Bakan Atalay'a sunduğu öğrenildi.

ntvmsnbc.com, 16.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.