Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Turizmde % 30’luk iptal şoku

Turizmde % 30’luk iptal şoku

Giderek yayılan eylemler ekonomik hayata darbe vuruyor. İstanbul’da otel rezervasyonları yüzde 30’a yakın düştü, şirketler art arda toplantı ve organizasyonları iptal etti. Ankara’da alışveriş festivali bir hafta ertelendi

Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine tepki olarak ortaya çıkan ve hafta sonunda tüm Türkiye’ye yayılan protesto gösterileri ekonomik hayata da darbe vurmaya başladı. Olaylar nedeniyle turizmde rezervasyon iptalleri başlarken, Ankaralı perakendecilerin uzun süredir hazırlandığı alışveriş organizasyonu Ankara Shopping Fest’in açılışı bir hafta ertelendi. Birçok şirket daha önce duyurduğu basın toplantısı ve organizasyonları iptal ederken, KESK bugün greve başlayacağını açıkladı.

Olaylardan en çok etkilenen işkollarının başında gelen turizmde dernekler birbiri ardına ‘sükunet’ çağrısı yaparken, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbul’da iptallerin yaşanmaya başlandığını belirtti. “Müşteriler olayların olduğu bölgeden başka bölgelere kaçıyor. Kadıköy’de de kaçışlar başladı. Yüzde 30 civarında iptal söz konusu. Bu durumdan otellerin büyük kaybı olacaktır. Herkes aklıselimle davranıp, aklını başına almalı. Bundan sonra da zararlar daha büyük olacaktır” dedi.

 

Turist Taksim’den çekiliyor

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, olayları yakından takip ettiklerini ifade ederek, “Olayların yaşandığı İstanbul’da sıkıntı var. İstanbul’daki müşteri tipi biraz farklı... Konaklama süreleri Antalya’ya göre daha kısa, bireysel seyahat ve iş seyahatleri de çok fazla. Taksim bölgesinde bir miktar iptaller var. Rezervasyonları Sultanahmet ve diğer bölgelere kaydırıyorlar” diye konuştu.

Yabancı basın ürkütüyor

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkan Yardımcısı Sefa Altınay ise son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle pek çok seyahat acentesi yöneticisinin yurtdışına durumu açıklayan yazılar yazmak zorunda kaldığını belirtti. Bazı yabancı basın kuruluşlarının olayları aktarma şeklinin turisti ürkütecek düzeyde olduğunu ifade eden Altınay, “Turizm ancak huzurun hüküm sürdüğü bölgelerde gerçekleştirilebilecek bir ekonomidir. Son günlerde vermiş olduğumuz resim ise bunun tam aksi ve ürkütücüdür. Gezi Parkı direnişi ve özgürce yaşama hakkına sahip çıkma ile başlayan süreçteki protestoları fırsat gören ve saldırgan eylemlere dönüştüren kesimlere karşı halkımızın dikkatli olması ve emniyet güçlerinin de gelişen olaylara daha sakin ve sağduyulu yaklaşması gerekmektedir” dedi.

Esnaftan “sakinleşin” çağrısı

Protesto gösterilerinden en çok etkilenen kesimler arasında yer alan esnaf da olaylara tepkili. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylara ilişkin, etrafı yakıp yıkarak yapılan eylemlerin demokratik olmadığını, bunların amacının dışına çıkmış eylemler olduğunu belirtti. Palandöken, eylemlerde en büyük zararı esnafın gördüğünü savunarak, eylemlerin yıkıcı değil, yapıcı ve demokratik olması gerektiğine işaret etti. Palandöken şunları söyledi: “Her zaman olduğu gibi yine fatura küçük esnaf ve sanatkâra kesilmiştir. Vatandaş işine giderken, öğrenciler okula giderken, esnaf dükkânını açarken tedirgin. Elbette ki, herkes demokratik bir hak olarak tepkilerini ortaya koyabilirler. Ancak bu tepkiler, istismara yol açmamalı ve kurallara uyularak sağduyulu bir şekilde gerçekleşmelidir. Diğer taraftan, sükuneti sağlamak durumunda olan devlet görevlilerimiz ise orantısız güç kullanmaktan kaçınmalı ve tahriklere kapılmamalıdır.”

 

Taraf, 04.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.