Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 3. Köprüde Yürüyüş Serbest

3. Köprüde Yürüyüş Serbest
 
3. Köprü’de yürüme yolları ve seyir alanının bulunacağını açıklayan IC Holding’in Başkanı İbrahim Çeçen, köprü ayaklarındaki teraslara restoran ve kafeterya yapılabileceğini söyledi

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. Köprü’nün yapımını üstlenen konsorsiyumun ortaklarından IC Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, düzenlediği toplantıyla projenin detaylarını anlattı.
3. Köprü’de yürüme yolları ve seyir alanının bulunacağını açıklayan Çeçen, köprü ayaklarına teraslar inşa edilerek bu alanlara restoran ve kafeteryalar yapılabileceğini belirtti.
Köprünün, tasarımı ve teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacağını kaydeden Çeçen, şu bilgileri verdi: “3. Boğaz Köprüsü, dünya üzerinde 4’er şeritli karayolu ve 2 şeritli ray sisteminin geçtiği; en geniş, en uzun ve en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak. Köprü, çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek.”

‘9 şiddetine dayanıklı’
Köprünün tasarımının, çevreyle uyumlu, boğazın dokusuna uygun, narin ve estetik bir felsefeyle biçimlendiğini anlatan Çeçen, “Önce çift katlı klasik bir tasarım üzerinde çalıştık. Ama sonrasında estetik görünüm açısından bu yönde karar verildi” dedi. Köprünün 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacağını söyleyen Çeçen, “Deprem anında 7 metre esneyecek” dedi.

Yedi banka finanse edecek
59 metreyle dünyanın en geniş asma köprüsü olacağını belirten Çeçen, “Köprünün uzunluğu 1408 metre, kule yükseklikleri ise 320 metre olacak. Ayrıca dünyada ilk defa tek katlı bir köprüde demiryolu geçişi sağlanacak” diye konuştu.
Projede kullanılacak kredi tutarının 9-9.5 yıl vadeli 2.3 milyar dolar olduğunu kaydeden Çeçen, “Finansman yedi banka tarafından eşit katılımla karşılanacak. Bunlar, Akbank, Ziraat Bankası,Vakıfbank, Halkbank, Yapı Kredi, İş Bankası ve Garanti” dedi.

‘Herkes 3. Köprü diye söyleyecek’

İbrahim Çeçen, köprünün isminin belirlenmesi sürecine dahil olup olmadıkları yönünde bir soruyu da, “Bu sürece dahil değildik. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü halk arasında ‘2. Köprü’ olarak anılıyor. Bu köprüye de zaten herkes ‘3. Köprü’ diyecek. Bana sorsalar ben kendi adımı koyardım” esprisiyle yanıtladı.

3 dolarlık geçiş ücretiyle, ayda 50 milyon dolar gelir bekliyor

Kendilerine verilen devlet garantisinin 135 bin araç olduğunu belirten Çeçen, şu bilgileri verdi: “Otomobil köprü geçiş ücreti 3 dolar olacak. Otoyoldan da kilometre başına 8 cent alacak. Toplam gelirin dörte biri köprüden gelecek. Araç trafiği 135 bini geçerse köprü ücreti düşecek. Yaya geçişinden ise ücret alınmayacak.”

İnşaat süresi 36 ay
İnşaat sürelerinin 6 + 30 ay olduğunu söyleyen Çeçen, Başbakan’ın inşaatın iki yılda tamamlanması önerisine ilişkin olarak da, “Biz elimizden geleni yapacağımızı ifade etti. Bu projeden ayda 50 milyon dolar gelir bekliyoruz. Proje erken biterse ayda 50 milyon dolarlık avatajımız var” dedi. 

‘Ekolojİk bir köprü yapacağız’

Uzman biyologların ön proje güzergahındaki habitat yapısını incelediğine değinen İbrahim Çeçen, “Tasarım çalışmaları bu doğrultuda yönlendirildi. Bu bağlamda projelendirme aşamasında yapılan güzergah değişiklikleriyle doğal hayatın korunması sağlandı” dedi. Yaban hayatı koruma sahasındaki yaşayan hayvanların hareketlerinin sınırlandırılmaması için tüm vadilerin viyadükle geçileceğini belirten Çeçen, ayrıca ekolojik (ekosistem) köprü yapılmasının planlanlandığını kaydetti.
Çeçen, göçmen kuşların dinlenme yeri olan Riva bölgesinden geçen güzergahın, planlama aşamasında güneye kaydırılarak doğal hayatının korunmasının sağlandığını ifade etti.

Milliyet, 02.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.