Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İşçi 'bir al biri bedava' kurbanı

İşçi 'bir al biri bedava' kurbanı

Dünyada tekstil üretiminin en ucuz olduğu Bangladeş 24 Nisan’da yaşanan ve binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan felaketin ardından toparlanmaya çalışıyor. İşçiler için 3 yılın ardından ilk kez asgari ücret zammı gündeme gelirken, çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen işçiler de eylem yaptı. 3 gün süren eylemin ardından tekrar dün işbaşı yapılırken şu an aylık 38 dolar olan asgari ücrete yapılacak zam 1 Mayıs ’tan geçerli olacak.
Tekstil sektöründe işçiler ücret artışı ve çöken binanın sahibinin cezalandırılması için eylem yapıyordu. Öte yandan işverenler işçileri üretimi baltalamakla suçladı ve işçilerin eylemde olduğu son birkaç gün için ödeme yapmayacaklarını belirtti. Geçen pazar günü medyaya demeç veren Bangladeş Tekstil Bakanı Abdul Latif Sıddıki de yeni maaşların alt sınırını belirlemek için işçi sendikaları ve işverenlerle bir araya geleceklerini ve işçi maaşlarının yükseltileceğini söylemişti. İşverenler ise maaşlara zam yapılmasının mümkün olmadığını işçilere daha fazla para vermenin Batılı tüketicilerin ucuz ürünlerle vedalaşması anlamına geleceğini belirttiler. İşverenler ‘bir al biri bedava’ kampanyalarının sonunun geleceğini ileri sürdüler. Ancak yine de göstermelik de olsa bundan sonra işçiler resmi tatil olan cuma günleri çalıştıklarında fazla mesai ödemesi alabilecekler. Ayrıca 16’sı başkent Dakka’da olmak üzere 18 tekstil atölyesi de güvenli olmadıkları gerekçesiyle kapatıldı.

İşçiler çaresiz
Tekstil işçisi ise çaresiz. Yaşanan olumsuz gelişmelere ve kötü çalışma koşullarına rağmen birçok tekstil işçisi maaşlarına zam yapılmasa dahi sektörde çalışmaya devam edeceklerini ve tekstil atölyelerinde çalışmanın açlıkla yüzleşmekten daha iyi olduğunu belirtiyor.
Bangladeş’te 2000’li yılların başından beri yükselişte olan tekstil çok az iş imkânına sahip olan kadınlara da iş imkânı sağlıyor ve 4 milyon tekstil işçisinin yüzde 90’ından fazlasını kadın işçiler oluşturuyor. Tekstil sektörü Bangladeş’in ihracat gelirlerinin dörtte üçünden fazlasını oluşturuyor ve Dünya Ticaret Örgütü’ne göre Bangladeş dünyanın en büyük dördüncü tekstil ihracatçısı. Ucuz işgücü ve düşük faiz sayesinde yabancı yatırımcıların dikkatini çeken sektör 2012’de Bangladeş’e 18 milyar dolarlık ihracat geliri sağladı. Zara, Primark, H&M, Benetton, Mango, C&A gibi dünya tekstil devleri Bangladeş’te dünyadaki ortalamadan düşük maliyetle üretim yapıyor. Bangladeş’te en son 2010’da işçilere yüzde 80 zam yapılmış ve aylık işçi geliri 38 dolara çıkarılmıştı.

 

Radikal, 19.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.