Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > PKK gitti, 100 milyon koyun geliyor

PKK gitti, 100 milyon koyun geliyor

PKK dağlardan çekilirken, çatışmalar nedeniyle yüzde 50 düşüşle 23 milyona kadar inen küçükbaş hayvan sayısının 100 milyona çıkabileceği belirtiliyor. Hayvan ithal eden Türkiye’nin ihracat yapması da yakın
 

Türkiye’nin son 30 yılına damga vuran çatışma süreci sona ererken, çatışmalar nedeniyle yasaklanan mera ve yaylaların açılması bölgedeki hayvancılık için adeta yeni bir sayfa açılması demek. Daha önce Arap Yarımadası’na ve özellikle Suudi Arabistan’a et tedarik eden Güneydoğu’da son dönemde yaşananlar, neredeyse bitme noktasına gelen küçükbaş hayvancılık için “hayat öpücüğü” anlamı taşıyor. Bölgede yaşanabilecek değişimi Taraf’a değerlendiren et üreticileri ve birlik yöneticileri, meraların açılmasıyla son yıllarda et ithal eden Türkiye’nin ihracata başlayabileceğini ifade ettiler.

Barış süreciyle birlikte, tedarikçilerin, koyuncuların ve halkın beklenti içine girdiğini ifade eden Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, “Gelişmeler çok sıcak olduğu için her şey net değil” dedi. Türkiye’de 80’li yıllara kadar 60 milyon civarında küçükbaş hayvan olduğunu belirten Yücesan, “Şu an 13 milyon büyükbaş, 30 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvan sayısı dört yıl öncesine kadar 23 milyona kadar düşmüştü. Ama Türkiye’nin 100 milyon civarında besleme potansiyeli var” diye konuştu.

 

Sayı iki-üç kat artar

Küçükbaş hayvan sayısının 23 milyona kadar düşmesinin iki sebebi olduğunu ifade eden Yücesan, şöyle devam etti: “Birincisi; köyden kente göç, ikincisi ise taşradaki meralarda terör hareketleri. Köyden şehre göç devam ediyor. Ancak meralar çözüm süreciyle kullanılabilir hale gelirse ve bu uzun vadede devam ederse bir nebze faydalı olur. 15-20 yıl öncesine kadar ihracat yapıyorduk. Arap Yarımadası’nın en büyük tedarikçisiydik. Aynı durum tekrar sağlanırsa tekrar ihracat olabilir.”

Çözüm sürecini desteklediklerini belirten Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan da, 1990 yılında Hakkâri’de 2 milyon kadar koyun bulunurken bu sayının bugün 400 bine kadar düştüğünü, aynı dönemlerde Muş’ta 1.5 milyonun üzerinde olan koyun sayısının 500 bine düştüğünü söyledi. Yaylaların yeniden kullanıma açılmasıyla bu sayının iki-üç katına çıkacağını ifade eden Ayhan, sürecin başarıya ulaşmasıyla bölgenin hayvancılık potansiyeline geri kavuşacağına işaret etti. Ayhan, “Günümüzde 300 binin üzerindeki koyun ve keçi yetiştiricilerinin yüzde 40’dan fazlası bu iki bölgemizde üretim yapmaktadır. 28 milyon baş düzeyindeki koyunlarımızın 13-14 milyonu bölgede yetiştirilmektedir” dedi. Bölgedeki birçok mera ve otlak alanın değerlendirilemediğini söyleyen TÜDKİYEB Başkanı Ayhan, “Sektörümüzün, bölgede barışın ve huzurun sağlanmasıyla canlanacak en kolay ve en kârlı sektör olacağı unutulmamalıdır” dedi.

Avantaj yakaladık

Kahramanmaraş bölgesinde faaliyet gösteren Hünkâr Çiftliği’nin sahibi Eşref Şekerli ise, meraların açılmasıyla Türkiye’nin hayvan krizine girmesine sebep olan küçükbaş hayvancılık sorununun ortadan kalkacağını söyledi. Şekerli, “İki yıldır et ithal ediyoruz, bağımlıyız. Saman bile ithal ediyoruz, yaklaşık 70 ülkeden... Çözüm süreciyle birlikte avantaj yakaladık” dedi. Türkiye’de girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden Şekerli, şunları kaydetti: “Bizim iyi arazilerimiz Güneydoğu’da. Oradaki arazileri kullandığımızda girdi maliyetleri düşecek. Meralar açıldığında ülkemiz AB ülkeleriyle rekabet edebilir hale gelecektir. Bundan 20 yıl önce Suudi Arabistan’a Gaziantep’ten hayvan giderdi. Şimdi, Yeni Zelanda’dan gidiyor. Bu avantajı Güneydoğu’daki meraların açılmasıyla biz yakalayacağız.”


Vatandaşa 1 milyon angus dağıtılsın

ETÇİ Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, çatışmanın olduğu dönemde yayladan faydalanamayan halkın hayvancılığı tamamen terk ettiğini, çözüm süreci ile birlikte tarım ve hayvancılığın gelişeceğini söyledi. Bölgedeki hayvancılığın gelişmesi için yapılması gerekenleri de anlatan Arslan, “Hükümetin acilen yapması gereken tek şey bölgeye ve bölge halkına hayvancılık konusunda iyi bir eğitim verdikten sonra köylere ve mezralara dönen halka en az 1 milyon tane anne adayı angus veya hereford ırkı düve dağıtsın” dedi. Bölgede hayvancılığın 2010 yılına kadar adeta dip yaptığını ifade eden Arslan, “Bölgede şu an itibarı ile 3 milyon büyükbaş ve 7 milyon küçükbaş hayvan mevcut. Bu yeterli değil. Gelecekte bölge, sağlam bir politika ile en az 40 milyon küçükbaş ve 15 milyon büyükbaş hayvan kapasitesine ulaşır” ifadelerini kullandı.

Taraf, 09.05.2013
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.