Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 26 milyar + 10 milyar Euro

26 milyar + 10 milyar Euro

3. havalimanı ihalesini, 22 milyar 152 milyon Euro'yla Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı. İhale sonucunu yorumlayan uzmanlara göre, KDV ile 26 milyar 142 milyon Euro'ya çıkan rakama bir de 10 milyar Euro'yu bulan yatırım bedeli eklenecek.

Kıyasıya çekişmenin yaşandığı İstanbul'a 3. havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro'yla Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi.

BAKAN YILDIRIM: 90 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK
İhalenin ardından açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havalimanı için toplam yatırım maliyetinin 10 milyar Euro olduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldırım, "Toplamda yapılacak yatırım 90 milyar Türk Lirası’na ulaşacak" dedi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesine ilişkin CNBC-e'ye değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise, şunları söyledi:

TOBB Sivil Havacılık Meclisi Başkanı Şahabettin Bolukçu: ''Katma Değer Vergisi (KDV) eklenince 22 milyar 152 milyon Euro, 26 milyar 142 milyon Euro'ya çıkıyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nde bir özelleştirme değil, bir işin kiraya verilmesi veya imtiyaz olarak başka işleticiye verilmesinden elde edilen en büyük gelir. Rakam çok büyük. Hayırlı olmasını diliyorum. Üç grup da elinden geleni yaptı. Çok büyük bir ihale. Bu kadar beklemiyorduk rakamları.

Bu 25 yıllık bir kira bedeli. Asıl düşünülmesi gereken havalimanının inşaatı için bulunacak finansmandır. O da bir hesaba göre 7 milyar, bir hesaba göre 9 milyar Euro civarında. 25 milyar nakit olarak bir seferde ödenecek para değil anladığım kadarıyla. Havaalanının işletmeye alındığı tarihten sonraki yıl bazında; yıl yıl ödenecektir diye zannediyorum. İhaleyi alan şirkete baktığımız zaman içlerinde inşaatta çok yeterli olan firmalar var. TAV için büyük bir kayıp yok. Onlar yurtdışında da hayatlarını idame ettireceklerdir.''

Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü: ''Çok çekişmeli bir ihaleydi. Hem inşaatçı hem işletmeci firmalar var. İşi verilen süreden çok daha kısa sürede bitireceklerine inanıyorum. İstanbul'a da çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.''

ntvmsnbc.com, 03.05.2013

Üçüncü havalimanı ihalesini Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG kazandı
İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı için düzenlenen ihaleyi 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG kazandı. Bu rakam açık ara Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak kayıtlara geçti. Ödenecek KDV de eklendiğinde toplam miktar 26 milyar 142 milyon euro oldu.

Türkiye tarihinin en büyük ihalesi büyük bir rekabete sahne oldu. İhalede kapalı zarflarla alınan ilk tekliflerde IC-Fraport ortaklığı 25 yıllık kira bedeli olarak 20 milyar euro artı KDV'lik teklif verdi. İlk tekliflerin ardından Makyol İnşaat, açık artırmanın 78'inci turunda da TAV çekildi. 1 saat 17 dakika süren ihaleyi 96 tur sonunda IC-Fraport'un da çekilmesiye Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG 22 milyar 152 milyon euro ile kazandı.  

KDV İLE 26 MİLYAR EURO’YU AŞIYOR

Yüzde 18'lik KDV ile birlikte yüklenici firma 26 milyar 142 milyon Euro ödeyecek. 25 yıllık süreye bölündüğünde, devlet yıllık 1 milyar 100 milyon Euro'luk bir gelir elde etmiş olacak. Biraz daha basit bir hesapla şirket devlete her gün 3 milyon euro civarında bir para ödeyecek.

İŞTE DAKİKA DAKİKA AÇIK ARTIRMA BÖYLE YAŞANDI

- 15.03: Açık artırmada ilk olarak TAV Havalimanları fiyatı 20 milyar 50 milyon euroya çıkardı. Ardından diğer firmalar da açık artırmaya katıldı. Fiyat kademe kademe önce 20 milyar 200 milyon doların üzerine, daha sonra 20 milyar 300 milyona çıktı.

- Üç firma da kıyasıya rekabet halinde

- 15.05: Açık artırmanın başlamasında yaklaşık 5 dakika içinde fiyat 20 milyar 360 milyon euroya ulaştı.

- Henüz hiç bir firma mola almadı. Firmalar kimi zaman 1 milyon euro, kimi zaman 20 milyon euroluk artırımlar yapıyor.  

- 15.09: Fiyat 20 milyar 570 milyon euroya ulaştı.  

- İhalede kıyasıya rekabet sürüyor, Limak 20 milyar 730 milyon euro, IC-Fraport 20 milyar 740 milyon euro, TAV 20 milyar 750 milyon euro önerdi

- 15.13: İhale başkanı verilen tekliflerin hızına yetişemediğini söyledi

- 15.17: IC-Fraport ortaklığın fiyatı 21 milyar 50 milyon euroya çıkardı

- Saat 15.18'de TAV Havalimanları Holding mola aldı.

- Böylece daha 20 dakika dolmadan fiyat 1 milyar dolardan fazla artmış oldu

- 15.42: Beklenenden uzun süren molanın ardından 31'ünci tur 21 milyar 56 milyon euro ile tekrar başladı. 

- 15.43: İhalede fiyat aralıkları 1-5 milyon euro aralığına kadar indi

- 15.44: Fiyat 21 milyar 158 milyon euroya çıktı.

- 15.46: Fiyat 21 milyar 500 milyon euroya gidiyor

- 15.49: Fiyat 21 milyar 530 milyon euroya çıktı, tüm firmalar arka arkaya artırım yapıyor...

- 15:50: Fiyat hızla 22 milyar euroya doğru gidiyor 

- 15.53: Fiyat 22 milyar euroyu aştı, aynı hızla devam ediyor

- 15.55: TAV 10 dakikalık mola aldı...

- 16.02: 22 milyar 35 milyon euroluk teklifle moladan döndüler

TAV ÇEKİLDİ

- 16:03 78'inci turda TAV Havalimanları Holding çekildi

- 16.05: Fiyat 22 milyar 125 milyona çıktı, Limak ile IC-Fraport arasında büyük çekişme var

- 16:06 Fiyat 22 milyar 130 milyona çıktı.

- 16.06: IC-Fraport mola aldı

- 16.15: İhale kaldığı yerden devam ediyor, fiyat 22 milyar 140 milyon euroya çıktı 

-16:17: 22 milyar 152 milyon euro ile ihaleyi Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG kazandı.

İhalede kapalı zarfta alınan ilk teklifler şöyleydi:

IC-Fraport:  20 milyar euro
Makyol: 4 milyar euro
Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG: 12 milyar 682 milyon euro
TAV Havalimanları: 9 milyar euro

İHALE SÜRECİ

Üçüncü havalimanı için ihale süreci sabah saat 10.00'da başladı. 17 firmanın şartname aldığı ihalede 4 firma ve ortaklık teklif verdi.

Önce dış zarf belgeleri açıldı ve firmalara teknik yeterlilik onayı verildi. Ardından iç zarflar da açıldı ve dört firma açık artırma sürecine kabul edildi.

EN YÜKSEK KİRA BEDELİNİ VEREN KAZANACAK

İhale, toplam kira bedeli artı KDV üzerinden yapılacak. En yüksek kira bedelini öneren firma ihaleyi kazanmış sayılacak.

Üçüncü havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacak. 

Hürriyet, 03.05.2013

3. havalimanı için 7 milyar Euro'luk dev ihale
İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için 7 milyar Euro’luk ihale, şu sıralarda Ankara’da gerçekleştiriliyor. İhalede, 4 grup teklif verdi.

ANKARA - İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının ihalesi, Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde saat 10.00’da başladı.

7 milyar Euro’luk ihaleye TAV, IC-Fraport ortak girişim grubu, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu ve Makyol İnşaat şirketleri teklif verdi.

İhale Komisyonu Başkanı Funda Ocak, dört firmanın öncelikle dış zarflarının açılarak belgelerinin eksik olup olmadığının kontrol edileceğini ardından dış zarfların teknik yeterliliğine bakılacağını söyledi.

Bu işlemin ardından iç zarfların yeterliliğine bakılacağını söyleyen Ocak, yeterli kalan firmalarla açık artırıma geçileceğini kaydetti.

DÖRT GRUP KATILIYOR

Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre ihaleye TAV, IC-Fraport, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu ve Makyol katılıyor.

KİRA BEDELLERİ YARIŞACAK

İhaleye katılacak şirketler 25 yıllık işletme süresince ödeyecekleri toplam kira bedeli üzerinden yarışacak.

Öncelikle mali ve teknik yeterliliğe sahip teklifler geçerli kabul edilecek.

İkinci aşamada da fiyat zarfı açılacak.

150 MİLYON YOLCU

Havalimanının, ihaleyi kazanan şirkete yer teslimi yapıldıktan sonra 4 yıl içinde faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Avrupa yakasında, Yeniköy ve Akpınar arasında Karadeniz kıyısında 76 buçuk milyon metrekarelik alana kurulacak tesis, yılda 150 milyon yolcuya hizmet verecek.

ntvmsnbc.com, 03.05.2013

İstanbul’a 3. havalimanının ihalesi 3 Mayıs’ta

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi, 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yoğun ilgiyi dikkate alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri, ihaleyi Esenboğa Havalimanı’nda yapma kararı aldı. Buna göre, İstanbul’a üçüncü havalimanının ihalesi, 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde yapılacak.

Bugüne kadar ikisi yabancı olmak üzere 17 firmanın şartname satın aldığı ihale, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, yeni İstanbul Havalimanı projesinin finansmanının sağlanması amacıyla belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesi öngörülüyor.

Yapım işlerinin tamamlanması ve havalimanının işletmeye alınmasıyla 25 yıllık işletme süresi başlayacak.

İhalede istekliler, tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için DHMİ Genel Müdürlüğüne ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacak. Önce teklifler teknik anlamda değerlendirilecek, mali ve teknik yeterliliğe sahip teklifler geçerli kabul edilecek. İkinci aşamada da fiyat zarfı açılacak. İşletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden istekli ihaleyi kazanmış olacak.

4 etapta tamamlanacak

Havalimanı inşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin ton, alüminyum malzemenin ise 10 bin tona yaklaşacağı tahmin ediliyor. 415 bin metrekare cam kullanılması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

İlk etapta, toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanında yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminal, 170 bin metrekare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminal olmak üzere iki terminal binası, terminallerde toplam 88 yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden bağımsız uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli uçakların da rahatlıkla inip kalkabileceği 3 pist, 8 paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 teknik blok, bir kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları inşa edilecek.

İkinci etapta, bir pist, 3 paralel taksi yolu, üçüncü aşamada ise deniz tarafına 500 bin metrekare büyüklüğünde yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist daha yapılacak. Dördüncü etapta ise 340 bin metrekare büyüklüğünde 30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminalin inşasıyla terminal alanı 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşacak. Son etapta ayrıca paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist de devreye alınacak.

Tüm etaplar bittiğinde İstanbul’un üçüncü havalimanı, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı olan, yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrakare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.

Tesis, tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Şartname değiştirilmişti

Üçüncü havalimanı ihalesine katılımın ve rekabetin artması için şartnamede bazı değişiklikler yapılmıştı. Buna göre, ortak girişim grubu (OGG) olarak katılımlarda OGG’nin en çok 3 ortaklı olması koşulu değiştirilmiş ve bu sınır ortadan kaldırılmıştı.

Öte yandan "OGG’de iş deneyim belgesine sahip bir ortak bulunacak; bu ortağın (pilot ortak) payı en az yüzde 51 olacak" maddesinde de yüzde 51 şartı esnetilmişti.

Yetkililer, firmaların "Hazine garantisi sunulması ve ihale tarihinin ertelenmesine" yönelik taleplerinin ise kabul edilmediğini belirtmişti.

Şartname satın alan firmalardan ikisinin yabancı olduğunu bildiren yetkililer, şartnameyi bizzat alan 15 yerli firmanın ihaleye yalnız mı, yabancı/yerli bir ortakla mı katılacağının bilinmediğini kaydetmişti.

Milliyet, 01.05.2013


 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.