Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mardin suya, elektriğe hasret

Mardin suya, elektriğe hasret
 
 

Güvenlik sorunu sebebiyle bugüne kadar tarım, sanayi ve turizm potansiyelini değerlendiremeyen Mardin’de barış süreciyle birlikte yatırım için gerekli altyapı ihtiyaçları günyüzüne çıkmaya başladı.

Mardin’in en temel iki sorunu elektrik ve su. Yukarı Mezopotamya ovasında üretim yapan çiftçiler ikinci ürün alabilmek için açtıkları kuyulardan suyu elekrikle çalışan su motorlarıyla çıkarıyorlar.
Yaz aylarında elektrik şebekesi çöküyor. 100 ile 400 volt arasında oynayan voltaj beyaz eşya ve televizyonları bozuyor. Programsız kesintiler sanayide kullanılan hammadelerde zayiata yolaçıyor.

Elektrik için 30 milyon TL yatırım
Sulama kanallarının 2015’te tamamlanması ve kaçak elektrikle kuyulardan su çekilmesinin minimuma inmesi bekleniyor.
Valiliğin tespitlerine göre Mardin’in elektrik altyapısının baştan aşağı değiştirilmesi gerekiyor. Şebeke yenilenmesinin 30 milyon liralık yatırımla olabileği ifade ediliyor. Mardin’de un, mısır nişastası, bisküvi fabrikalarının yanı sıra çimento, boru, gazbeton ve kireç fabrikası faaliyet gösteriyor.

Yeni terminal binası yapılıyor
İnşaatı devam eden yeni terminal binasının tamamlanmasıyla Mardin havaalanı havalimanına dönüşecek. Mardin işdünyasının öncelikli talebi başta Erbil olmak üzere komşu ülkelerdeki şehirlere uçuşlarının başlaması yönünde.
Özellikle yabancı yatırımcıların gelmek istediğini belirten OSB Genel Müdürü Abdullah Ensari, “2009’dan bu yana 200’e yakın müracaat var. Boş arsamız yok. Nusaybin yolunda ikinci OSB kuruluyor. 2012 -2013’te 70 müracaat oldu” dedi.

GÜNEYDOĞU’NUN TEK SERBEST BÖLGESİ MARDİN’DE

* Mardin Organize Sanayi Bölgesi 160 parselden oluşuyor.
* OSB’de ağırlıklı olarak tarıma dayalı sanayi işletmeleri olan un, makarna, bisküvi fabrikaları yer alıyor.
* Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tek serbest bölge Mardin’de bulunuyor.
* Serbest bölgede 178 parselden 60’ı tahsis edilmiş durumda.
* Mardin nüfusunun yüzde 90’ı geçimini tarımdan sağlıyor.
* Yaklaşık 4 milyon dekar arazide tarım yapılıyor.
* Tarım arazilerinin yüzde 17’sinde sulu tarım yapılabiliyor.
* Sulama kanallarının yapılmasından sonra tarım arazilerinin yarısında sulu tarım yapmak mümkün olacak.
* Turizm potansiyeli yüksek olan Mardin’de, otellerde toplam 2 bin 500 yatak kapasitesi var.

‘Uçak bileti fiyatları çok yüksek’
Metin Pamukçu İzala Otel’in sahibi


“Barış sürecinden sonra Mardin’i çok güzel günler bekliyor. Sigorta acentaları buraya gelenleri sigortalamak istemiyordu. Mardin içinde olay olmamasına karşın civarında olan olaylar ve genel Güneydoğu algısı nedeniyle turizm potansiyelini değerlendiremiyordu. Eski Mardin’deki betonarme binalar kentsel dönüşümle yıkılıyor. Mardin’in tarihi silüeti yeniden ortaya çıkacak. Uçak seferleri çok az, günde bir uçak geliyor. Bilet fiyatları çok yüksek. Bu da turizmin gelişmesinin
önünde engel.”

‘Bizim OSB’de yer bulmak imkânsız’
M. Kemal Tuğmaner Hyundai Bayi

“OSB’de satılık arsa bulmak zor. Başka OSB’lerde bedava arsa verilirken, Mardin’de bir dönüm arsa 50 bin liraya satılıyor. Çok talep var. Babam Mardin’in önemli işadamlarından biriydi. Kardeşim vergi rekortmeni. Batı illerinin hiçbirinde yatırımım yok. Bütün yatırımımız burada. Barış süreci olmasa da biz burada yatırım yapacaktık. Şimdi yeni bir yatırımımız var, soğuk hava deposu kuruyoruz. Mardin’in ilk profesyonel meyve bahçesini kurdum. 8 bin tane nar ağacı diktim. Yeni yatırımlar süratli bir şekilde bölgemize gelecek. Terör bizi bezdirmişti. Buna rağmen bizim gibi birkaç aile burada kaldık ve kalmaya devam edeceğiz.”

‘Yatırımlarda büyük artış bekliyoruz’
Mehmet Ali Tutaşı Mardin TSO Başkanı


“Tarım ili olmamızdan dolayı sanayi gıda ağırlıklı. 100’e yakın fabrika var. Irak’a ihracata yönelik çalışıyor. 2012’de 900 milyon dolar ihracat yaptık. 2013’te 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Suriye olayları bizi çok olumsuz etkiledi.
İkinci OSB’nin altyapısına başlayacağız. İkinci OSB’yi büyük yatırımlar için düşünüyoruz. Teşvik yasasından memnunuz. Barış sürecinden sonra yatırımlarda patlama bekliyoruz. Tarım, sanayi ve turizde yatırım olacak. Sanayicilerin yatırım yapmamasının en büyük sebebi enerji darboğazı. Sulama kanalları yapılınca yılda üç ürün almak mümkün olacak. 50 senelik hayalimiz. Çocuklarımız değil biz görmek istiyoruz.”

Milliyet, 28.04.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.