Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Televizyon frekansı üzerinden internet

Televizyon frekansı üzerinden internet

İnternet devi Google, Güney Afrika’da Cape Town’da ilginç bir proje başlattı. Kullanılmayan tv frekansları üzerinden, geniş bant desteğiyle internet hizmeti sağlanıyor.

Bölgede yaşayan insanlar, bu yolla tv kabloları üzerinden sağlanan internet servisini kullanarak online olmaya başladılar bile. Söz konusu hizmetten okullar da yararlanabiliyor.

Aslında bu, oldukça basit bir yenilik. Devre dışı olan televizyon frekanslarının bant genişlikleri data aktarımına son derece uygun. Bu ücretsiz frekansların bir diğer adı da ‘beyaz boşluk'. Google Güney Afrika Müdürü Fortune Sibanda, proje için bu ‘beyaz boşluklar'ı kullandıklarını söylüyor.

Sibanda, "Bu yeni teknoloji, İnternet hizmetlerini iletmek için tv kanalları arasındaki boşlukları kullanıyor. Pilot projede amacımız, ana kullanıcıları rahatsız etmeden internet verilerini beyaz boşluklar üzerinden aktarabilmek" diyor.

Projenin zorlukları

İlk anlatışta kulağa kolay geliyor olsa da aslında durum pek öyle değil. Zira mevcut tv antenleri internet sinyallerini çözemiyor. Bu nedenle yeni bir teknoloji geliştirilmesi gerekiyordu.

Fortune Sibanda, "Güney Afrika'da bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir alıcı geliştirdik. Çünkü buradaki gereçlerin son derece dar frekans alanlarında çalışabilmesi, yani hangi frekansın boş, hangisinin ise dolu olduğunu ayırt edebilmesi gerekiyor. Her bölge için özel alıcı geliştirmek, burada bizi bekleyen en önemli görevdi" şeklinde konuşuyor.

Çeşitli yerel örgütler de bu proje üzerinde çalışmaktalar. Güney Afrika Telekomünikasyon düzenleme kurulu, üniversiteler ve diğer eğitim kurumları gibi. On okul yeni internet teknolojisine bağlandı. Söz konusu okullarda internet vericisinin televizyon yayınını bozmaması için özel ölçüm cihazları takıldı.

Altı ay sürecek

Fortune Sibanda projenin başarılı olmasını umuyor ve kullanılan teknolojinin Afrika’ya son derece uygun olduğunu söylüyor: "Bu, Afrika için önemli bir proje. Beyaz boşluğun en büyük avantajı kapsama alanının geniş olması. Büyük telekomünikasyon altyapısının olmadığı Afrika’da on kilometrelik erim mesafesi son derece uygun. Böylece, wifi gibi kablosuz ağlar gerektirdiği için yüz metre aralıkla verici dikmek gerekmeyecek."

Afrika'nın diğer bölgelerinin de televizyonlu internet ağına bağlanması, altı ay sürecek olan pilot projenin başarılı olmasına bağlı.

dw.de, 20.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.