Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kayıt dışı istihdamda tarihi başarı

Kayıt dışı istihdamda tarihi başarı
 
 
Türkiye, kayıt dışı konusunda verdiği mücadeleyle tarihi bir başarıya imza attı.

Bir dönem yüzde 60’a dayanan kayıt dışı istihdam (yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayanlar), Ocak 2013’te yüzde 36,2’yle en düşük seviyeyi gördü.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yıllar içinde sosyal güvenlik kapsamındaki nüfusun artması, kayıt dışılığın yaygın olduğu tarım sektöründen kopuş ve bunların yanı sıra özellikle son yıllarda birçok kurumun işbirliği ve yeni yöntemlerin devreye girmesiyle ivme kazanan kayıt dışılıkla mücadele olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor.

Son olarak ocak ayı verileri, kayıtlı işletmeler için haksız rekabet yaratan, büyümeyi, yatırımları, ihracat ve verimliliği sınırlayan, sosyal hakların kullanımını önleyen, bu nedenlerle ekonomik ve sosyal kalkınmayı sekteye uğratan kayıt dışılık konusunda tarihi bir başarı yakalandığını ortaya koydu.

TÜİK tarafından 1988 yılından itibaren düzenli olarak uygulanmakta olan Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, Ocak 2013’ten bu yana en düşük kayıt dışı istihdam oranı yakalandı. Yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayanların oranı, verilerin açıklandığı 25 yıllık dönemde ilk kez yüzde 36,2’ye geriledi.

Söz konusu dönemde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 59,4’le Ekim 1989’da zirveye ulaştı. 1990’lı yıllarda ve 2000’li yılların başında yüzde 50’ler civarında seyreden kayıt dışılık, yüzde 50 oranını son olarak Haziran 2005’te gördü. Bu dönemde yüzde 50,01 olan kayıt dışı istihdam bir daha bu seviyelere çıkmadı.

Düşüşünü sürdüren kayıt dışı istihdam, Ocak 2008’de ilk kez yüzde 40’ı gördü ve yüzde 40,7 seviyesinde gerçekleşti. Kayıt dışı istihdam bu seviyenin altına ilk kez yüzde 39,2’yle Aralık 2011’de düştü.

Bu alandaki en düşük oran geçen yıl sürekli gelişti. Ocak ayında yüzde 38,4 olurken, şubatta 37,5’e, aralıkta yüzde 37,4’e geriledi ve son olarak Ocak 2013’de şu ana kadarki en düşük rakam olan yüzde 36,2’yi yakaladı.

Milliyet, 18.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.